Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή παρακολούθηση του μαθήματος οι φοιτητές θα: α) κατανοούν την πολυσυλλεκτικότητα της βιοτεχνολογίας ως συγκερασμού της βασικής γνώσης που προέρχεται από διάφορα πεδία της επιστήμης, β) αναπτύσσουν/αναλύουν και εφαρμόζουν βιοτεχνολογικές εφαρμογές που αφορούν την υγεία, τη γεωργία/κτηνοτροφία, τη βιομηχανία, το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο κατανοώντας τον σημαντικό ρόλο των μικροοργανισμών στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, γ) έχουν την ικανότητα να περιγράψουν τους κανόνες που διέπουν τη σύνδεση της βασικής γνώσης με την παραγωγική διαδικασία, δ) αναγνωρίζουν/κατατάσσουν διάφορους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία και ε) έχουν εξοικειωθεί με μεθοδολογίες ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου των παραγόμενων προϊόντων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Περιεχόμενο του μαθήματος:
Εισαγωγικές γνώσεις Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας – Παραγωγή πρωτογενών, δευτερογενών μεταβολιτών καθώς Βιομετασχηματισμούς και Ζυμώσεις-Παραγωγή Τροφίμων-Βιομηχανικές εφαρμογές και παραγωγή ενέργειας-Εφαρμογές στην Υγεία-Αγροβιοτεχνολογία-Μικροβιακή βιοτεχνολογία στο περιβάλλον – Μέλλον και προοπτικές.
Περιεχόμενο Εργαστηρίων
1.Παραγωγή Τροφίμων-Απομόνωση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών γαλακτικής ζύμωσης.
2. Παραγωγή ζύθου-Απομόνωση και χαρακτηρισμός μικροοργανισμών αλκοολικής ζύμωσης.
3.Απομόνωση-ταυτοποίηση και χαρακτηρισμός ιδιοτήτων μικροοργανισμών που συμμετέχουν στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.
4. Μέθοδοι ανίχνευσης μικροβιοκτόνων συστατικών
5. Μικροβιολογικός έλεγχος τροφίμων.
Λέξεις Κλειδιά
μικροβιακή βιοτεχνολογία, ζυμώσεις, τρόφιμα, , διαγονιδιακά προϊόντα, βιαποδόμηση