Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές είναι εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων σε θεσμούς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με τις διαδικασίες οικοδόμησης συλλογικών θεσμών (Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας, Δημοτικά Διαμερίσματα) και με θέματα προγραμματισμού και διοικητικού εκσυγχρονισμού των φορέων.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση» προβλέπεται
Α) η απασχόληση των φοιτητών του Τμήματος σε τυπικούς ή άτυπους πολιτικούς θεσμούς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί κ.τ.λ.) ή/και
Β) η απασχόληση τους σε εταιρεία ερευνών και ανάλυσης της κοινής γνώμης.
Στην Α περίπτωση δίνεται έμφαση σε θέματα της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων, ιδιαίτερα σε θέματα προγραμματισμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (επιχειρησιακό και τεχνικό πρόγραμμα, διοικητικός εκσυγχρονισμός υπηρεσιών), της οικοδόμησης συλλογικών συμμετοχικών θεσμών (Τοπικά Συμβούλια Νεολαίας, Δημοτικά Διαμερίσματα) ή της οργάνωσης και διανομής κοινωνικών υπηρεσιών (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Πολιτιστικά Κέντρα, Κέντρα Στήριξης Απασχόλησης).
Στην Β περίπτωση οι φοιτητές συμμετέχουν σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης μιας έρευνας γνώμης –σχεδιασμός ερωτηματολογίου, επιλογή δείγματος, επιλογή μεθόδου πραγματοποίησης, υλοποίηση έρευνας, έλεγχος και μηχανογράφηση, ανάλυση και παρουσίαση.
Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται σε εξαμηνιαίους κύκλους. Πριν από την έναρξη κάθε κύκλου υπάρχει ενημέρωση των φοιτητών για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, το αντικείμενο της απασχόλησης, και υλοποιείται σεμινάριο με στόχο την ενημέρωση των ασκούμενων σχετικά με τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών του Δημοσίου ή του Ιδιωτικού τομέα στους οποίους πρόκειται να απασχοληθούν, τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται (όπως «μελέτη περίπτωσης», «τεχνολογική προοπτική διερεύνηση», «Delphi» κ.α.), καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασκούμενων στον εργασιακό χώρο.
Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης οι ασκούμενοι με τη συνδρομή των εποπτών επιλέγουν ένα από τα θέματα του Ο.Τ.Α. ή της διαδικασίας της Έρευνας που συμμετέχουν και εκπονούν «μελέτη περίπτωσης».
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
http://www.ita.org.gr Ηλεκτρονική Πηγή Μελετών και Πληροφοριών, Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
http://www.kedke.gr Ηλεκτρονική Πηγή Πληροφοριών και Νομοθεσίας, Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.
D. Wilson & C. Game, Local Government in the United Kingdom, Palgrave, 2006.