Συστήματα Ηλεκτροκίνησης

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣυστήματα Ηλεκτροκίνησης / Electric Motion Systems
Κωδικός107
ΣχολήΠολυτεχνική
ΤμήμαΗλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΧαράλαμπος Δημουλιάς
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600001072

Πρόγραμμα Σπουδών: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 23
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΕπιλογής954
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝΕπιλογής954
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝΕπιλογής954

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣυστήματα Ηλεκτροκίνησης
Ακαδημαϊκό Έτος2022 – 2023
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600218175
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να: 1) Καθορίζουν την σχέση ισχύος-στροφών και ροπής-στροφών διαφόρων μηχανικών φορτίων 2) Υπολογίζουν το μέγεθος και το είδος του ηλεκτρικού κινητήρα συναρτήσει του είδους και μεγέθους του μηχανικού φορτίου και στην συνέχεια το μέγεθος και είδος του μετατροπέα ηλεκτρονικών ισχύος συναρτήσει των χαρακτηριστικών του κινητήρα. 3) Υπολογίζουν την καταπόνηση (κυρίως θερμική) του ηλεκτρικού κινητήρα σε διάφορες συνθήκες εκκίνησης ή μεταβολής στροφών. 4) Υπολογίζουν τις ηλεκτρικές παραμέτρους ενός επαγωγικού κινητήρα όταν τροφοδοτείται από μεταβλητή τάση και συχνότητα. 5) Σχεδιάζουν έναν αλγόριθμο ελέγχου σύγχρονου κινητήρα με βάση την μέθοδο προσανατολισμού του πεδίου.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
Βασικές αρχές κίνησης με έμφαση στην περιστροφική. Τα είδη των μηχανικών φορτίων και οι χαρακτηριστικές στροφών-ροπής/ισχύος τους. Οι απαιτήσεις που θέτει η μεταβολή της περιστροφικής ταχύτητας του φορτίου στην ηλεκτρομαγνητική ροπή, στα ρεύματα και στις απώλειες ισχύος στον κινητήρα. Η συμπεριφορά των επαγωγικών κινητήρων σε δυναμική κατάσταση όπως η εκκίνηση με φορτίο και χωρίς φορτίο, και απότομη αλλαγή στροφών. Η δυνατότητα μεταβολής της ηλεκτρομαγνητικής ροπής και της περιστροφικής ταχύτητας ενός επαγωγικού κινητήρα αλλάζοντας μόνο το μέτρο της τάσης ή και το μέτρο της συχνότητας τροφοδοσίας του. Ο γραμμικός έλεγχος των επαγωγικών κινητήρων σε ταχύτητες μικρότερες ή μεγαλύτερες της ονομαστικής. Η εκκίνηση των επαγωγικών κινητήρων και η αντίστοιχη θερμική καταπόνησή τους, με: (1) πλήρη τάση, (2) μειωμένη τάση τροφοδοσίας, (3) συνεχώς μεταβαλλόμενη τάση τροφοδοσίας (ομαλή εκκίνηση), και (4) μεταβαλλόμενη τάση κατά μέτρο και συχνότητα. Η πέδηση των επαγωγικών κινητήρων και η επίδραση της πέδησης στον μετατροπέα ηλεκτρονικών ισχύος. Ο έλεγχος σύγχρονων κινητήρων με την μέθοδο του προσανατολισμού του πεδίου.
Λέξεις Κλειδιά
περιστροφική κίνηση, εκκίνηση κινητήρων, απώλειες κινητήρων, μηχανικά φορτία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Η επικοινωνία με τους φοιτητές όσον αφορά το μάθημα (ανακοινώσεις, διανομή διαφανειών σε ppt, αποτελέσματα εξετάσεων, πληροφοριακές ιστοσελίδες, κλπ) γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του μαθήματος http://alexander.ee.auth.gr:8083/eTHMMY/loginAction.do;jsessionid=786C14FF31921199A8DDD477DCA2C6BE
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις511,7
Εκπόνηση μελέτης (project)391,3
Εξετάσεις301
Σύνολο1204
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
1)Οι φοιτητές παραδίδουν, σε ομάδες των 3 ατόμων, γραπτή εργασία (project) η οποία βαθμολογείται. Κάθε ομάδα έχει στην διάθεσή της τουλάχιστον ένα μήνα για την εκπόνηση της εργασίας. Οι εργασίες παραδίδονται για εξέταση και βαθμολόγηση τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την προφορική εξέταση. 2)Οι φοιτητές εξετάζονται προφορικά στο τέλος του εξαμήνου. 3)Ο τελικός βαθμός στο μάθημα προέρχεται απο τον συνδιασμό των 1) και 2) 3) με μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στο 2).
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1)Π. Μαλατέστας, "Ηλεκτρική Κίνηση", ISBN: 978-960-418-251-0, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α. ΤΖΙΟΛΑ & ΥΙΟΙ Α.Ε. 2)R. Krishnan, (μετάφραση Αθ. Καρλής)"Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα, Μοντελοποίηση, Ανάλυση και Έλεγχος", ISBN: 978-960-461-233-8, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕ, 2009
Τελευταία Επικαιροποίηση
29-03-2016