Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές είναι σε θέση να:
-περιγράφουν τη λειτουργία του Ισλαμικού νόμου, των ορίων μεταξύ ανθρωπίνου λόγου ως προς την απόδοση της θείας αποκάλυψης και την ερμηνεία του θείου νόμου
-αναλύουν ειδικώς την Χανεφιτική Σχολή δικαίου, των τρόπων έκδοσης των νομικών αποφάσεων (φετβάδων)
-κατανοούν τις λεπτές διαφορές μεταξύ των τεσσάρων νομικών σχολών του σουννιτικού Ισλάμ
-ευαισθητοποιούνται σχετικά με τις προκλήσεις και κριτικες που ασκούνται σχετικώς με την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην Ελλάδα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Παρακολούθηση της συστηματοποίησης της μουσουλμανικής θεολογίας από τη σχολή των Χανεφιτών. Κατανόηση της λειτουργίας του Ισλαμικού νόμου, του ρόλου της θείας αποκάλυψης και του ανθρώπινου λόγου (ρά’υ). Ενημέρωση για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των άλλων νομικών σχολών και της χανεφιτικής σχολής. Ειδική αναφορά στην εφαρμογή του Ισλαμικού νόμου στην περιοχή της Δυτικής Θράκης και ενημέρωση για τα ζητήματα που εγείρονται με την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Λέξεις Κλειδιά
δικαιο, ισλαμ, νομος, σαρια
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Πανεπιστημιακές σημειώσεις
Vikør, Knut S. (2014). "Sharīʿah". In Emad El-Din Shahin (ed.). The Oxford Encyclopedia of Islam and Politics. Oxford University Press.
Ziadeh, Farhat J. (2009). "Uṣūl al-fiqh". In John L. Esposito (ed.). The Oxford Encyclopedia of the Islamic World. Oxford: Oxford University Press.
Ziadeh, Farhat J. (2009). "Law. Sunnī Schools of Law". In John L. Esposito (ed.). The Oxford Encyclopedia of the Islamic World. Oxford: Oxford University Press.