Χημεία Τροφίμων & Διατροφή

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΧημεία Τροφίμων & Διατροφή / Food Chemistry and Nutrition
ΚωδικόςΝΤΠ102
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΙωάννης Μουρτζίνος
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017946

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 1
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό117

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΧημεία Τροφίμων & Διατροφή
Ακαδημαϊκό Έτος2022 – 2023
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600223972
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση: i. Αναγνωρίζουν τα σπουδαιότερα συστατικά των τροφίμων και τη σημασία τους (διατροφική, λειτουργική) μέσα σε ένα σύστημα τροφίμου. ii. Γνωρίζουν τις κυριότερες χημικές αντιδράσεις και φυσικές ιδιότητες των βασικών συστατικών των τροφίμων. iii. Αναγνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών και τη σημασία τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη σταθερότητα των τροφίμων. iv. Αντιλαμβάνονται τη δυναμική των συστημάτων τροφίμων, τις μεταβολές που γίνονται μέσα σε αυτά, ιδιαίτερα κατά την επεξεργασία και τη συντήρηση των τροφίμων. v. Αντιλαμβάνονται τη σημασία των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει: Βασικές έννοιες διατροφής, Χημεία του νερού, Χημεία των υδατανθράκων, Χημεία των πρωτεϊνών, Χημεία των λιπών, Ένζυμα, Βιταμίνες , Ανόργανα συστατικά των τροφίμων, Πρόσθετα των τροφίμων (γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικές ύλες, χρωστικές, αντιοξειδωτικά, συντηρητικά), Ανεπιθύμητα συστατικά των τροφίμων, Χημεία και Τεχνολογία κρέατος και προϊόντων κρέατος, Χημεία και Τεχνολογία δημητριακών, Χημεία και Τεχνολογία γάλακτος και προϊόντων γάλακτος
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Εκπόνηση μελέτης (project)100
Συγγραφή εργασίας / εργασιών54
Εξετάσεις3
Σύνολο196
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Όλες οι εργασίες και οι εξετάσεις αναμένεται να είναι υψηλής ποιότητας και να παραδίδονται στην ώρα τους. Δεν θα γίνει δεκτή καθυστερημένη εργασία χωρίς την προηγούμενη έγκριση του εκπαιδευτή. Ο βαθμός για το μάθημα καθορίζεται ως εξής. Βαθμολογία: Εργασίες: 30% Τελικές εξετάσεις: 70%
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Food Chemistry, H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, 2004. Introductory Food Chemistry, J. Brady, 2013. Fennema's Food Chemistry, Srinivasan Damodaran, Kirk L. Parkin, 2017.
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-11-2021