Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση:
-Να εξετάζουν τους πρώτους αιώνες της νεοελληνικής λογοτεχνίας σε σχέση με τα αισθητικά, πολιτισμικά, πολιτικά και κοινωνικά συμφραζόμενα της εποχής.
-Να αναγνωρίζουν τα κυριότερα κείμενα που διδάχτηκαν και να μπορούν να τα τοποθετούν στον χώρο και τον χρόνο.
-Να επιχειρούν ερμηνείες και να προσεγγίζουν συγγραφείς και αντιπροσωπευτικά κείμενα της παλαιότερης νεοελληνικής λογοτεχνίας.
-Να αποδίδουν τα κείμενα αυτά σε δόκιμο νεοελληνικό λόγο.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Παράδοση: Διδάσκεται η ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τις αρχές ώς τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης και τη στερέωση του Νεοελληνκού Διαφωτισμού. Επίσης, διδάσκεται η επιλογή αποσπασμάτων από έμμετρα και πεζά κείμενα της περιόδου αυτής. Ειδικότερα, βλ. αναλυτικές πληροφορίες μαθήματος αναρτημένες στις διαδικτυακές μερίδες των διδασκόντων.
Βάση των μαθημάτων: (1)Για το ιστορικογραμματολογικό μέρος, τα αντίστοιχα κεφάλαια Ιστοριών της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (κατά προτίμηση, του Λίνου Πολίτη) και το εισαγωγικό εγχειρίδιο του Γ. Κεχαγιόγλου "Από τον ύστερο Μεσαίωνα ώς τον 18ο αι..." (2) Για τα έμμετρα κείμενα η "Ποιητική Ανθολογία" του Λίνου Πολίτη (βιβλία Α΄-Δ΄, εκδ. Δωδώνη), στην αναρτημένη επιλογή της διαδικτυακής μερίδας www.lit.auth.gr/node/119 (φάκελοι 1-13), ενώ για τα πεζά κείμενα η "Πεζογραφική Ανθολογία" του Γ. Κεχαγιόγλου (τ. 1, εκδ. Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών) και το Γλωσσάρι τoυ τ. 2 της ίδιας ανθολογίας, αναρτημένο στην παραπάνω διαδικτυακή μερίδα.
Λέξεις Κλειδιά
ποίηση, θέατρο, στιχουργία, ιστορία λογοτεχνίας, Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Μπαρόκ, Kλασικισμός
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Πρόσθετες εισαγωγικού χαρακτήρα μελέτες για τον "Διγενή Ακρίτη", τον "Λίβιστρο", τον "Απόκοπο", τον "Ερωτόκριτο", και τα έργα του Γ. Χορτάτση.
Χρήση του εξειδικευμένου ιστοτόπου http://georgakas.lit.auth.gr/dimodis/