Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣυστήματα Διασφάλισης Ποιότητας / Food Safety & Quality Management Systems
ΚωδικόςΝΤΠ111Ε
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΚωνσταντίνος Κουτσουμανής
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017956

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής215

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣυστήματα Διασφάλισης Ποιότητας
Ακαδημαϊκό Έτος2022 – 2023
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Ώρες Συνολικά26
Class ID
600227636
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΝΤΠ104 Εισαγωγή στη Νομοθεσία Τροφίμων
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητές θα είναι σε θέση: i. Να γνωρίζουν τις βασικές έννοιες της ποιότητας των τροφίμων οπώς την ολική διαχείριση της ποιότητας και το κόστος ποιότοτητας ii. Να γνωρίζουν της απαιτήσεις του ISO22000 και τον τρόπο εφαρμογή του σε βιομηχανίες τροφίμων iii. Αναγνωρίζουν τα βασικούς Βιολογικούς και Χημικούς κινδύνους των Τροφίμων iv. Να αναπτύσουν ένα σχέδιο HACCP v. Να γνωρίζουν τις απαιτήσεις των διεθνών αναγνωρισμένων προτύπων ασφάλειας και ποιότητα τροφίμων (British Retail Consortium, International Food Standard vi. Να γνωρίσουν τις απαιτήσεις των προτύπων του αγροτικού χώρου. vii. Να γνωρίζουν τα πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης viii. Να γνωρίσουν τις απαιτήσεις των προτύπων που εφαρμόζονται στα εργαστήρια ix. Να γνωρίζουν τις απαιτήσεις των προτύπων που σχετίζονται με τη διατροφή
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
• Εισαγωγή στην Διασφάλιση Ποιότητας των Τροφίμων (Ολική Διαχείριση Ποιότητας, Το κόστος Ποιότητας) • Τα πρότυπα HACCP και ISO22000 I • To πρότυπo BRC Global Standards (British Retail Consortium) • Το πρότυπο IFS (International Food Standard) • Τα πρότυπα της σειράς AGRO • Το πρότυπο GLOBALGAP (EUREPGAP) • Το πρότυπο ISO9001 • Το πρότυπο περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO14001 • Το πρότυπο ISO 17025 για τη δημιουργία, οργάνωση και διαπίστευση εργαστηρίων μετρήσεων, δοκιμών και διακριβώσεων • Πρότυπα Διασφάλισης Ποιότητας σε σχέση με τη διατροφή (HALAL, COSHER)
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις100
Εκπόνηση μελέτης (project)20
Συγγραφή εργασίας / εργασιών20
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Όλες οι εργασίες και οι εξετάσεις αναμένεται να είναι υψηλής ποιότητας και να παραδίδονται στην ώρα τους. Δεν θα γίνει δεκτή καθυστερημένη εργασία χωρίς την προηγούμενη έγκριση του εκπαιδευτή. Ο βαθμός για το μάθημα καθορίζεται ως εξής. Βαθμολογία: Εργασίες 10% Πρόοδος 20% Τελικές εξετάσεις 70% Σύνολο 100%
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Teaching material will be available to all students via the e-learning system at least one week prior the lectures
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-11-2021