ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ / INTRODUCTION TO PHILOLOGY
Τίτλος στα ΓερμανικάEinführung in die Philologie
ΚωδικόςΛΟΓ104
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΓερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280011747

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (2020-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 73
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό116

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600229516
Τύπος Μαθήματος
Γενικού Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Γενικών Γνώσεων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Γερμανικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Συνιστάται η συστηματική παρακολούθηση του μαθήματος καθώς και η ενασχόληση με το υλικό των παραδόσεων, το οποίο θα αναρτάται ψηφιακά στον ιστότοπο του E-Learning. ENAΡΞΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: 10 Οκτωβρίου 2023
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές και φοιτήτριες καλούνται να ανταπεξέλθουν στη συνεπή και ενεργή συμμετοχή. Ασκούνται (1) στη χρήση δευτερογενούς βιβλιογραφίας (2) σε μεθόδους κειμενικής ανάλυσης και ερμηνείας καθώς και (3) μαθαίνουν τα επιμέρους αντικείμενα της φιλολογίας στο πλαίσιο των γραμματολογικών σπουδών. Οι γλώσσες του μαθήματος είναι η γερμανική και η ελληνική.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Προς το τέλος του 19ου αιώνα, μεσούσης της κρίσης του κλάδου της φιλολογίας, ο γερμανός φιλόλογος και φιλόσοφος Friedrich Nietzsche όριζε τη φιλολογία ως τέχνη της «αργής και προσεχτικής ανάγνωσης», που όφειλε – όπως ακριβώς η τέχνη του χρυσοχόου – να εφαρμόζεται με «λεπτά δάχτυλα και μάτια», «mit Zarten Fingern und Augen», σε κείμενα και λέξεις. Όμως, αν ήδη την εποχή που γράφει ο Nietzsche η φιλολογία διέρχεται κρίση, τότε το δικό μας παρόν μοιάζει να την έχει απαξιώσει εντελώς ως κάτι ξεπερασμένο και συντηρητικό, ως συνώνυμο της καταλεπτολόγησης των κειμένων, της σχολαστικότητας και υπερεξειδίκευσης χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Αλήθεια, έχει νόημα να μιλάμε ακόμη για φιλολογία σήμερα; Μέσα από αυτήν την οπτική, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη νέα ψηφιακή συνθήκη που έχει αλλάξει ριζικά τις πολιτισμικές πρακτικές της ανάγνωσης και της γραφής, το παρόν μάθημα δεν αποτελεί απλώς μια «Εισαγωγή στη Φιλολογία», με ό,τι αυτό «παραδοσιακά» συνεπάγεται: την εξοικείωση, δηλαδή, με βασικούς όρους και έννοιες (π.χ. τι είναι «συγγραφέας», «κείμενο», «αναγνώστης» κτλ.) ή με επιμέρους πεδία του κλάδου. Συγχρόνως, επιχειρεί το άνοιγμα της φιλολογίας προς άλλες επιστήμες και άλλα μέσα, εξερευνώντας τις νέες προοπτικές που διανοίγουν για τις λογοτεχνικές σπουδές η λεγόμενη «Φιλολογία των Μέσων» («Medienphilologie») ή οι «Ψηφιακές Λογοτεχνικές Σπουδές» (Digital Literary Studies).
Λέξεις Κλειδιά
Επισκόπηση στα επιμέρους αντικείμενα της φιλολογίας, γραμματολογικές σπουδές
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
  • PowerPoint
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Το Τμήμα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές/τριες να εξοικειωθούν με τις δυνατότητες που τους παρέχει η Βιβλιοθήκη, η νησίδα Η/Υ και η ιστοσελίδα του Τμήματος παρέχοντας εξειδικευμένα σεμινάρια για τη χρήση των ηλεκτρονικών πηγών και υπηρεσιών του Συστήματος Βιβλιοθηκών του Α.Π.Θ. Η απόκτηση των δεξιοτήτων αυτών κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι φοιτητές/τριες στις υποχρεώσεις των σπουδών τους. Τα σεμινάρια αυτά προσφέρονται από την βιβλιοθηκονόμο του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, κ. Ιωάννα Τσακίρη και διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου με μικρές ομάδες συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο του υποχρεωτικού μαθήματος «Εισαγωγή στη Φιλολογία » του Α' εξαμήνου προσφέρεται η «Εισαγωγή στη χρήση της Βιβλιοθήκης» που περιλαμβάνει την εκπαίδευση στη χρήση του OPAC (online συλλογικού καταλόγου του Α.Π.Θ.) από οποιοδήποτε σημείο πρόσβασης στο Διαδίκτυο, την καθοδήγηση για τον εντοπισμό πληροφορίας και θεματικά εκτός από αναζήτηση με συγγραφέα και τίτλο και βασικές αρχές για τη σύνταξη βιβλιογραφίας στην εκπόνηση εργασιών.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις783,1
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων341,4
Εκπόνηση μελέτης (project)351,4
Εξετάσεις30,1
Σύνολο1506
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Συνεπής παρακολούθηση και τελική γραπτή εξέταση/δοκιμασία πολλαπλής επιλογής
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Terry Eagleton (1996): Εισαγωγή στη Θεωρία Λογοτεχνίας, Αθήνα: Οδυσσέας.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Hamacher, Werner, Für – Die Philologie, Basel: Roughbooks 2009. - Schwindt, Jürgen Paul (Hg.), Was ist eine philologische Frage? Beiträge zur Erkundung einer theoretischen Einstellung, Frankfurt/M.: Suhrkamp 2009. - Bremer, Kai / Wirth, Uwe (Hg.), Texte zur modernen Philologie, Stuttgart: Philipp Reclam 2010. - Bohnenkamp-Renken, Anne et al. (Hg.), Konjektur und Krux. Zur Methodenpolitik der Philologie, Göttingen: Wallstein 2010. - Kelemen Pál et al. (Hg.), Kulturtechnik Philologie. Zur Theorie des Umgangs mit Texten, Heidelberg: Winter, 2011. Weitere Bibliographie: - Allkemper, Alo/ Eke, Norbert Otto, Literaturwissenschaft, Paderborn: Wilhelm Fink 2004. - Anz, Thomas, Handbuch Literaturwissenschaft (Bd. 1-3), Stuttgart/ Weimar: Metzler 2007. - Culler, Jonathan, Literaturtheorie: Eine kurze Einführung, Stuttgart: Philipp Reclam 2002. - Jeßing, Benedikt/ Köhnen, Ralph, Einführung in die Neuere deutsche Literaturwissenschaft, Stuttgart/Weimar: Metzler 2003. - Krah, Hans, Einführung in die Literaturwissenschaft/Textanalyse, Kiel: Ludwig 2006. - Neuhaus, Stefan, Grundriss der Literaturwissenschaft, Tübingen; Basel: A. Francke 2005. - Wiener Link: http://www.univie.ac.at/iggerm/files/mitschriften/Einfuehrung_i_d_Dt_Philologie-2009W.pdf
Τελευταία Επικαιροποίηση
28-08-2023