Το πρόβλημα του εθνικισμού στις Εκκλησίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΤο πρόβλημα του εθνικισμού στις Εκκλησίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. / The Problem of Nationalism in the Churches of Southeastern Europe.
ΚωδικόςΙΕ39
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΣταύρος Νανάκης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600015736

Πρόγραμμα Σπουδών: Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 5
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Βιβλικών, Πατερικών, Αγιολογικών και Θρησκειολογικών ΣπουδώνΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν2110
Ιστορίας, Δόγματος, Φιλοσοφίας και ΑρχαιολογίαςΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης2110
Εφαρμοσμένης ΘεολογίαςΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν2110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΤο πρόβλημα του εθνικισμού στις Εκκλησίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600229815
Τύπος Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές: α) θα γνωρίσουν τον τρόπο που ο εθνικισμός επηρέασε τις Εκκλησίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης β)θα αποκτήσουν τις βάσεις για την προσέγγιση εθνοκρατικών αντιλήψεων στον εκκλησιαστικό χώρο γ) θα συγκρίνουν τον τρόπο εμφάνισης των επιμέρους εθνικών Εκκλησιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δ) θα εφαρμόσουν όσα γνώρισαν από το μάθημα για να προσεγγίσουν το θέμα των εθνικών Εκκλησιών στη σύγχρονη εποχή
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο το πολύπλοκο φαινόμενο του εθνικισμού επίδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση των εκκλησιαστικών εξελίξεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, διερευνώνται οι σχέσεις μεταξύ εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας στους λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 1. Ο Εθνικισμός ως ιστορικό φαινόμενο. 2. Ο Εθνικισμός στα Βαλκάνια. 3. Βουλγαρικό Σχίσμα. 4. Τοπική Σύνοδος Κωνσταντινουπόλεως. 5. Κριτική εθνικισμού εξ επόψεως Ορθοδόξου. 6. Ο Εθνικισμός στη Ρωσία. 7. Ο Εθνικισμός στην Βουλγαρία. 8. Ο Εθνικισμός στην Αλβανία. 9. Ο Εθνικισμός στα Σκόπια. 10.Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ως συνέπεια Εθνικισμού. 11.Το μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου. 12.Η Σύνοδος του Νίς. 13. Γερμανική Εκκλησία και Εθνικισμός.
Λέξεις Κλειδιά
Εκκλησίες, Εθνικισμός, εθνικές ταυτότητες
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Επικοινωνία μέσω email.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων100
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων20
Συγγραφή εργασίας / εργασιών90
Εξετάσεις1
Σύνολο250
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές της τάξης αναλαμβάνουν να συντάξουν μια εργασία υπό την επιστημονική καθοδήγηση του διδάσκοντα, σύμφωνα και με την οποία αξιολογούνται προφορικά στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1.Βερέμης Θάνος, Βαλκάνια: ιστορία και κοινωνία: ένα πολύχρωμο υπόδειγμα εθνικισμού, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2016. 2. Σκοπετέα Έλλη, Το "πρότυπο Βασίλειο" και η Μεγάλη Ιδέα: όψεις του εθνικού προβλήματος στην Ελλάδα, 1830-1880, εκδ. Πολύτυπο, Αθήνα 1988. 3. Βατικιώτης Π. Γ., Ισλάμ και κράτος, εκδ. Παπαζήσης, Αθήνα 2000. 4. Ταχιάος Αντώνιος-Αιμίλιος, Η εθνική αφύπνισις των Βουλγάρων και η εμφάνισις βουλγαρικής εθνικής κινήσεως εν Μακεδονία, εκδ. Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1974. 5. Hermet Guy, Ιστορία των Εθνών και του Εθνικισμού στην Ευρώπη, μτφρ. Νεστοροπούλου Αλεξάνδρα, εκδ. Πεδίο, Αθήνα 2020. 6. Χαλαζιάς Χρήστος, Το πολιτικό Ισλάμ, εκδ. Ι. Σιδέρης, Αθήνα 2008. 7. Κολιόπουλος Σ. Ιωάννης, Η "πέραν" Ελλάς και οι "άλλοι" Έλληνες: το σύγχρονο ελληνικό έθνος και οι ετερόγλωσσοι σύνοικοι χριστιανοί, (1800-1912), εκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2003. 8. Τρίτος Γ. Μιχαήλ, Η Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια σήμερα, εκδ. Τέρτιος, Κατερίνη 2004. 9. Gellner Ernest, Εθνικισμός: πολιτισμός, πίστη και εξουσία, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2002. 10. Guven Dilek, Εθνικισμός, κοινωνικές μεταβολές και μειονότητες: τα επεισόδια εναντίον των μη μουσουλμάνων της Τουρκίας (6/7 Σεπτεμβρίου 1955), εκδ. Εστία, Αθήνα 2006. 11. Anderson Benedict, Φαντασιακές κοινότητες: στοχασμοί για τις απαρχές και τη διάδοση του εθνικισμού, εκδ. Νεφέλη, Αθήνα 1997. 12. Βούρη Σοφία, Εκπαίδευση και εθνικισμός στα Βαλκάνια: η περίπτωση της βορειοδυτικής Μακεδονίας (1870-1904), εκδ. Παρασκήνιο, Αθήνα 1992. 13. Hobsbawm, J. E., Έθνη και εθνικισμός από το 1780 μέχρι σήμερα: πρόγραμμα, μύθος, πραγματικότητα, εκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1994. 14. Διάλλα Άντα, Η Ρωσία απέναντι στα Βαλκάνια: ιδεολογία και πολιτική στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2009. 15. Πλεξουσάκη Έφη, Μεταμορφώσεις του εθνικισμού: επιτελέσεις της συλλογικής ταυτότητας στην Ελλάδα, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2014. 16. Νανάκης Ανδρέας, Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία: από το Γένος και την Εθναρχία στο Έθνος, εκδ. Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη 2013.
Τελευταία Επικαιροποίηση
13-11-2023