Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. / Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.
ΚωδικόςΔΙ2
ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΔημήτριος Νικολακάκης
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600016604

Πρόγραμμα Σπουδών: Ορθόδοξη Θεολογία και Χριστιανικός Πολιτισμός

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 9
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Βιβλικών, Πατερικών, Αγιολογικών και Θρησκειολογικών ΣπουδώνΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν3210
Ιστορίας, Δόγματος, Φιλοσοφίας και ΑρχαιολογίαςΥποχρεωτικό Κατ' Επιλογήν3210
Εφαρμοσμένης ΘεολογίαςΥποχρεωτικό Κατεύθυνσης3210

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Class ID
600229837
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Εμβάθυνσης / Εμπέδωσης Γνώσεων
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος οι σπουδαστές του ΠΜΣ : 1. Θα έχουν εμβαθύνει στο εσωτερικό δίκαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 2. θα έχουν κατανοήσει το πλέγμα προστασίας του ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 3. Θα έχουν αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα της ιστορικής εξέλιξης των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας. 4. Θα έχουν εμβαθύνει στην μελέτη βασικών ενοτήτων του εκκλησιαστικού δικαίου όπως η διάρθρωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. 5. Θα έχουν εμβαθύνει στο δίκαιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. 6. Θα έχουν κατανοήσει τη θέση και το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην ελληνική και διεθνή έννομη τάξη. 7. Θα έχουν μελετήσει διεξοδικά την κεντρική και την περιφερειακή οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος. 8. Θα έχουν κατανοήσει την ιδιαίτερη νομική μεταχείριση των κληρικών και μοναχών και θα έχουν εμβαθύνει στο ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο της Εκκλησίας. 9. Θα έχουν εμβαθύνει στη μελέτη των ιδιαίτερων εκκλησιαστικών καθεστώτων που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια. 10. Θα είναι σε θέση να εκπονούν επιστημονική εργασία με δικαιϊκό προσανατολισμό για κάποιο από τα ζητήματα που συζητούνται εντός της αίθουσας διδασκαλίας, υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του μαθήματος.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εμβάθυνση στο εσωτερικό δίκαιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ιστορική εξέλιξη των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας. Εμβάθυνση στη μελέτη του ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Η διάρθρωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εμβάθυνση στο δίκαιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εμβάθυνση στα ιδιαίτερα εκκλησιαστικά καθεστώτα που ισχύουν στην ελληνική επικράτεια.Εκκλησιαστική περιουσία. Ιδιαίτερη νομική μεταχείριση κληρικών και μοναχών. Το Ποινικό Δίκαιο της Εκκλησίας. 1Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ : ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ 2Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 3Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 4Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 5Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 6Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ 7Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 8Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 9Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ 10Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 11Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ 12Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ 13Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ: ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Λέξεις Κλειδιά
Εκκλησιαστικό Δίκαιο, Κανονικό Δίκαιο, Σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, Θρησκευτική Ελευθερία, Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, Αυτόνομες Εκκλησίες, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Εκκλησία της Ελλάδος, Κληρικοί, Μοναχοί, Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, Διαρκής Ιερά Σύνοδος, Συνοδικές επιτροπές, Ιερά Αρχιεπισκοπή, Μητροπόλεις, Ενορίες, Μονές, Έκκλητο, Εκκλησία της Κρήτης, Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, Επαρχίες Δωδεκανήσου, Άγιον Όρος, Ορθόδοξη Διασπορά, Εκκλησιαστική Περιουσία, Μοναστηριακή Περιουσία, Εκκλησιαστικό Αδίκημα, Εκκλησιαστικές Ποινές, Εκκλησιαστική Δικονομία, Εκκλησιαστικά Δικαστήρια.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων68
Εξετάσεις3
Μελέτη, Ανάλυση και Επεξεργασία Πηγών/Νομολογίας140
Σύνολο250
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση των φοιτητών που θα επιλέξουν το μάθημα "Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας" διενεργείται με προφορικές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Ιωάννη Μ. Κονιδάρη, Ιδιαίτερα εκκλησιαστικά καθεστώτα στην ελληνική επικράτεια, β΄έκδοση, εκδ. Σάκκουλα Α.Ε., Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2017. 2. Δημητρίου Νικολακάκη, Αι Κανονιστικαί Διατάξεις του Αγίου Όρους (1930-2014) [Αθωνική Νομοκανονική Βιβλιοθήκη, αρ. 2], Άγιον Όρος 2018 (σσ. 1-424). 3. Δημητρίου Νικολακάκη, Ο Τόμος του 1850 και η φαλκίδευσή του με τους νόμους Σ' και ΣΑ΄/1852, έκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2021 (σσ. XXV +284). 4. Δημητρίου Νικολακάκη, "Η προέχουσα ιδιότητα των εφημερίων ως θρησκευτικών λειτουργών", Επιστημονική Επετηρίδα Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης "Αρμενόπουλος" 25 (2004) 25-37. 5. Δημητρίου Νικολακάκη, "Η καθαίρεση ως επακόλουθο της καταδίκης κληρικού σε ποινή κάθειρξης", Ποινικά Χρονικά 55 (2005) 199-205. 6. Δημητρίου Νικολακάκη, "Το δικαίωμα του ασύλου στις επιστολές του Νικολάου Μυστικού", Νομοκανονικά 2/2009, 41-80. 7. Δημητρίου Νικολακάκη, "Το προνομιακό φορολογικό καθεστώς των μετοχίων και της εν γένει ακίνητης περιουσίας των Μονών του Αγίου Όρους", Θ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο " Η εξακτίνωση του Αγίου Όρους στον Ορθόδοξο κόσμο: Τα μετόχια", Θεσσαλονίκη 21-23 Νοεμβρίου 2014, Πρακτικά Συνεδρίου, Θεσσαλονίκη 2015, 323-342 = ΝοΒ 63 (2015) 1190-2014. 8. Δημητρίου Νικολακάκη, "Ο Επίσκοπος ως διαχειριστής της εκκλησιαστικής περιουσίας κατά τους Ιερούς Κανόνες και την καταστατική νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος", Νομοκανονικά 2/2015, 47-62. 9. Δημητρίου Νικολακάκη, "Ζητήματα χρησικτησίας σχετικά με την ακίνητη περιουσία των μονών της Εκκλησίας της Ελλάδος", 3ο Πανελλήνιοι Συνέδριο ΚΕΚΤΗΜΕ "Χρησικτησία και Εθνικό Κτηματολόγιο", Ηράκλειο Κρήτης 9-10 Ιουνίου 2017, [Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου 7], Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2017, 195-217. 10. Δημητρίου Νικολακάκη, "Η σχέση των άρθρων 3παρ.1 και 13 του Συντάγματος ως προς την τυπική ισχύ των Ιερών Κανόνων", Αρμενόπουλος 72 (2018) 1447-1467. 11. Δημητρίου Νικολακάκη, "Το μάθημα των θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία της Ευρώπης κατά την ΕΣΔΑ", Νομοκανονικά 2/2019, 31-67. 12. Δημητρίου Νικολακάκη, "Οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας κατά τον Άγιο Νεκτάριο", Κόσμος-Επιστημονικό Περιοδικό του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. 6 (2019) 253-268. 13. Δημητρίου Νικολακάκη, "Η επίδραση του χριστιανισμού στη διαμόρφωση της πολιτικής θεωρίας της πρώιμης βυζαντινής περιόδου", στο Διεθνές Συνέδριο "Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η εποχή του. 1700 χρόνια από το διάταγμα των Μεδιολάνων", Θεσσαλονίκη 4-6 Δεκεμβρίου 2017, Θεσσαλονίκη 2022, 361-383.
Τελευταία Επικαιροποίηση
11-11-2023