Μαθησιακά Αποτελέσματα
Mε την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές
– θα αναλύουν τις εισαγωγικές αρχές της Πατρολογίας και χριστιανικής Γραμματολογίας ως διακριτού επιστημονικού κλάδου
– θα διακρίνουν και συγκρίνουν μεταξύ τους τα λογοτεχνικά είδης της χριστιανικής γραμματείας
– θα περιγράφουν την ομάδα των χριστιανών συγγραφέων που περιλαμβάνει τους «Πατέρες της Εκκλησίας» και τα κριτήρια διάκρισής τους από τους λοιπούς χριστιανούς συγγραφείς.
– θα αναλύουν τις κυριότερες ομάδες πατέρων και χριστιανών συγγραφέων των τεσσάρων πρώτων αιώνων, τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους, το σημαντικότερο συγγραφικό τους έργο και τη θεολογική τους διδασκαλία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Παρουσιάζεται το εισαγωγικό πλαίσιο για τις πατρολογικές σπουδές, με διεξοδική αναφορά στη διαμόρφωση του επιστημονικού κλάδου της Πατρολογίας στην Ελλάδα και στη Δύση. Παρέχονται στους φοιτητές οι πληροφορίες για τα instrumenta studiorum των πατρολογικών σπουδών τόσο στην έντυπη όσο και στην ψηφιακή μορφή τους. Διευκρινίζεται η χρήση του προσδιορισμού «πατήρ» και «οικουμενικός διδάσκαλος» της Εκκλησίας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και διασαφηνίζεται το ιστορικό και θεολογικό πλαίσιο των διαφόρων πατερικών περιόδων. Εξετάζονται επίσης βασικά ζητήματα που αφορούν στην πατερική γραμματεία: το φαινόμενο της ανωνυμογραφίας και της ψευδεπιγραφίας, η μορφολογική και ειδολογική διάκριση των πατερικών κειμένων. Παρουσιάζεται επίσης με συστηματικό τρόπο η ιστορία, γραμματεία και θεολογία των Πατέρων και λοιπών χριστιανών συγγραφέων των τεσσάρων πρώτων αιώνων. Διασαφηνίζεται η βασική πατρολογική ορολογία και εξετάζεται το ιστορικογραμματολογικό πλαίσιο της ανάπτυξης της χριστιανικής γραμματείας από την μεταποστολική εποχή (Αποστολικοί Πατέρες) ώς τα τέλη του 4ου αιώνα (Ιωάννης Χρυσόστομος και λοιποί Αντιοχειανοί θεολόγοι). Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη της πατερικής θεολογίας από την εποχή των αποστολικών πατέρων ώς τους Καππαδόκες πατέρες, μέσα στό έργο των οποίων διαμορφώνεται με συστηματικό τρόπο η ορθόδοξη θεολογία και ανθρωπολογία.
1. Προεισαγωγικά στην επιστήμη της Πατρολογίας και τη σημασία της για την Ορθόδοξη Θεολογία. Η ιστορία των πατρολογικών σπουδών στην Ελλάδα. Η εμφάνιση και ανάπτυξη των πατερικών σπουδών στη Δύση.
2. Ιnstrumenta Studiorum στις πατρολογικές σπουδές: Α) Έντυπες πατρολογικές εκδόσεις [και μεταφράσεις], Κλείδες, Σειρές, περιοδικά και βιβλιογραφικές βάσεις, Β): Η Πατρολογία στο Διαδίκτυο (ψηφιακές βάσεις, πατρολογικοί ιστότοποι και λοιπό ηλεκτρονικό υλικό).
[Φροντιστήριο στο Αναγνωστήριο της Θεολογικής Σχολής]
3. Πατέρες της Εκκλησίας – Οικουμενικοί Διδάσκαλοι – Εκκλησιαστικοί Συγγραφείς. Το πολιτισμικό και πνευματικό πλαίσιο της «εποχής» των Πατέρων: Παιδεία, γλώσσα, φιλοσοφία.
4. Οι περίοδοι της πατερικής γραμματείας. Θεολογικός χαρακτήρας και λογοτεχνική διαίρεση των πατερικών κειμένων. Ανωνυμογραφία και ψευδεπιγραφία στη χριστιανική γραμματεία.
5. Το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο ανάπτυξης του πρώιμου Χριστιανισμού. Πρώιμα είδη της εκκλησιαστικής γραμματείας (εκκλησιαστική ποίηση, αρχαίες εκκλησιαστικές διατάξεις, Σύμβολα πίστεως και λειτουργικά κείμενα).
6. Οι Αποστολικοί Πατέρες.
7. Οι αρχαίοι Απολογητές. Ελληνισμός, αίρεση και ορθοδοξία το 2ο και 3ο αιώνα: Χριστιανικά απόκρυφα, Γνωστικισμός και αντιαιρετικοί θεολόγοι (Ειρηναίος Λυώνος και Ιππόλυτος Ρώμης).
8. Οι Θεολόγοι της Μικράς Ασίας, η Αντιοχειανή και η Αλεξανδρινή Σχολή.
9. Οι μεγάλοι Αλεξανδρινοί Θεολόγοι: Κλήμης Αλεξανδρεύς, Ωριγένης και Δίδυμος ο Τυφλός
10. Αίρεση και Ορθοδοξία κατά τον 4ο αιώνα: Ο Αρειανισμός και οι υπέρμαχοι του δόγματος της Νικαίας.
11. Οι Καππαδόκες Πατέρες (Α): Μέγας Βασίλειος και Γρηγόριος Νύσσης.
12. Οι Καππαδόκες Πατέρες (Β): Γρηγόριος o Θεολόγος και Αμφιλόχιος Ικονίου.
13. Iωάννης ο Χρυσόστομος και η Αντιοχειανή θεολογία.
Λέξεις Κλειδιά
Πατρολογία, Πατέρες της Εκκλησίας, Αποστολικοί Πατέρες, Απολογητές, Αλεξανδρινή Σχολή, Καππαδόκες Πατέρες, Ιωάννης Χρυσόστομος
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Π. Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τ. Α´ (Εισαγωγή), Θεσσαλονίκη 2004 (Ηλεκτρονικές Σημειώσεις από το elearning.auth.gr)
Π. Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τ. Β´ (Περίοδος Διωγμών), Θεσσαλονίκη 2005
Π. Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τ. Γ´ (Περίοδος Θεολογικής Ακμής, Δ´ και Ε´ αιώνες), Θεσσαλονίκη 2008
Στ. Παπαδόπουλος, Πατρολογία, τ. Α´ (Εισαγωγή, Β´και Γ´ αιώνας), Αθήνα 2011
Στ. Παπαδόπουλος, Πατρολογία, τ. Β´ (Ο τέταρτος αιώνας), Αθήνα 2011
Δ. Τσάμης, Εισαγωγή στη σκέψη των Πατέρων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Θεσσαλονίκη 2005
Η. Μουτσούλας, Εισαγωγή εις την Πατρολογίαν, Αθήνα 2009
Χρ. Αραμπατζής, Χριστιανική Γραμματεία, τ. Α´: Εκκλησιαστικοί Συγγραφείς και κείμενα της πρώτης χιλιετίας, Θεσσαλονίκη 2008
F. Young, L. Ayres, A. Louth (eds.), The Cambridge History of Early Christian Literature, Cambridge, 2008
C. Richardson, Early Christian Fathers, Kentucky, 2006.