Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να:
• Να μπορούν να συμπληρώσουν τα φύλλα ειδικής περιγραφής των συστάδων.
• Να εκτιμούν την ποιότητα τόπου μιας δασικής συστάδας, και να κάνουν διάκριση ποιοτήτων τόπου στο δάσος.
• Να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και μπορούν να κάνουν διάκριση των δασοπονικών μορφών στο δάσος.
• Να εφαρμόζουν τα καλλιεργητικά μέτρα και τις κατάλληλες δασοκομικές επεμβάσεις σε όλα τα στάδια εξέλιξης των ομήλικων δασών (νεοφυτεία, πυκνοφυτεία, κορμίδια, κορμοί)
• Να έχουν την ικανότητα να εκτιμήσουν και να εφαρμόζουν τις κατάλληλες μεθόδους αναγέννησης των δασών
• Να μπορούν να κάνουν καλλιέργεια των κηπευτών συστάδων
• Να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν στην πράξη τα κατάλληλα δασοκομικά μέτρα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες των συστάδων.
• Να εκτελούν προσημάνσεις σε μια μεγάλη ποικιλία δασικών συστάδων (ομήλικες, κηπευτές, υποκηπευτές)
• Να έχουν την ικανότητα οργάνωσης και επίβλεψης των διάφορων υλοτομικών εργασιών στο δάσος
• Να έχουν την ικανότητα επίβλεψης των εργασιών συγκομιδής των προιόντων του δάσους
Περιεχόμενο Μαθήματος
Σκοπός του μαθήματος (της πρακτικής άσκησης στο δάσος) είναι η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων της Δασσκής Οικολογίας, της Δασοκομίας και της Συγκομιδής στο πεδίο (Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου). Η άσκηση σκοπεύει στην κατανόηση και εμπέδωση της μελέτης των δασικών συστάδων και των φυσικών οικοσυστημάτων, στη συσταδογνωσία, στη διάγνωση και αποτύπωση της οικολογικής κατάστασης των συστάδων, στην απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και ικανοτήτων για τη συμπλήρωση των φύλλων ειδικής περιγραφής των συστάδων. Στην ικανότητα εκτίμησης της ποιότητα τόπου μιας δασικής συστάδας, και της διάκρισης ποιοτήτων τόπου στο δάσος, στην αναγνώριση και στην απόκτηση της ικανότητας διάκρισης των δασοπονικών μορφών στο δάσος. Στην ανάπτυξη γνώσεων και εμπειριών στο δάσος για την σωστή εφαρμογή των απαραίτητων καλλιεργητικών μέτρων και των κατάλληλων δασοκομικών επεμβάσεων σε όλα τα στάδια εξέλιξης των ομήλικων δασών (νεοφυτεία, πυκνοφυτεία, κορμίδια, κορμοί). Συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη των ικανοτήτων για την εκτίμηση και την εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων αναγέννησης των δασών, την καλλιέργεια των κηπευτών συστάδων, το σχεδιασμό και την οργάνωση και εφαρμογή στην πράξη των κατάλληλων δασοκομικών μέτρων, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες των συστάδων.Την απόκτηση πρακτικών γνώσεων για την σωστή εκτέλεση των προσημάνσεων σε μια μεγάλη ποικιλία δασικών συστάδων (ομήλικες, κηπευτές, υποκηπευτές). Την ανάπτυξη της ικανότητας οργάνωσης και επίβλεψης των διάφορων υλοτομικών εργασιών στο δάσος, καθώς και της ικανότητας επίβλεψης των εργασιών συγκομιδής των προιόντων του δάσους. Στο τέλος της άσκησης γίνεται η κατάθεση εργασίας για την αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων σε όλα τα παραπάνω αντικείμενα.
Αναλυτικό πρόγραμμα της πρακτικής
1η μέρα: Ενημέρωση για τη διαδικασία της άσκησης, χωρισμός σε ομάδες και παροχή του απαραίτητου υλικού. Μετάβαση στα τμήματα και πρακτική άσκηση επί τόπου. Εκπαίδευση σχετικά με τη συμπλήρωση των φύλλων ειδικής περιγραφής των συστάδων. Λήψη στοιχείων και ερμηνεία τους για τη διάκριση ποιοτήτων τόπου.
2η μέρα: Άσκηση σχετικά με την ανάλυση της δομής των συστάδων και τη διάκριση δασοπονικών μορφών. Λήψη στοιχείων και επεξεργασία τους. Προσδιορισμός της δασοπονικής μορφής.
3η μέρα: Εκπαίδευση σχετικά την καλλιέργεια της νεοφυτείας και της πυκνοφυτείας. Εφαρμογή στην πράξη των καλλιεργητικών μέτρων. Οργάνωση της καλλιέργειας των συστάδων στην πράξη. Μέθοδοι προσδιορισμού των σταδίων εξέλιξης ομηλίκων συστάδων. Διάγνωση των σταδίων εξέλιξης στο δάσος.
4η μέρα: Εκπαίδευση σχετικά την καλλιέργεια των κορμιδών και των λεπτών κορμών. Εφαρμογή των εξευγενιστικών αραιώσεων στην πράξη.
5η μέρα: Εκπαίδευση σχετικά με την αναγέννηση των συστάδων, την ανάπτυξη ικανοτήτων για την σωστή εφαρμογή των μέτρων αναγέννησης των συστάδων στην πράξη και την διενέργεια των κηπεύσεων.
6η μέρα: Εκτέλεση των δασοκομικού σχεδίου, οργάνωση της καλλιέργειας ξεχωριστών τμημάτων για κάθε ολιγομελή ομάδα φοιτητών.
7η μέρα: Συγγραφή του δασοκομικού σχεδίου. Εκπαίδευση σχετικά με τη διενέργεια των προσημάνσεων. Εφαρμογή των προσημάνσεων στην πράξη. Εκτέλεση πρότυπων προσημάνσεων σε κηπευτές συστάδες
8η μέρα: Εφαρμογή των προσημάνσεων στην πράξη. Εκτέλεση πρότυπων προσημάνσεων σε ομήλικες και υποκηπευτές συστάδες.
9η μέρα: Εκπαίδευση σχετικά με την οργάνωση και την επίβλεψη των διάφορων υλοτομικών εργασιών στο δάσος. Επίβλεψη υλοτομικών εργασιών στην πράξη.
10η μέρα: Εκπαίδευση σχετικά με την οργάνωση και την επίβλεψη εργασιών συγκομιδής των προιόντων του δάσους. Επίβλεψη εργασιών συγκομιδής στην πράξη.
11η μέρα: Επίβλεψη υλοτομικών εργασιών και εργασιών συγκομιδής στην πράξη. Σύνταξη προδιαγραφών και σχολίων.
Λέξεις Κλειδιά
- Φύλλα ειδικής περιγραφής συστάδων, εκτίμηση ποιότητας τόπου, ανάλυση δομής συστάδων, στάδια εξέλιξης και καλλιεργητικά μέτρα, εξευγενιστικές αραιώσεις, φυσική αναγέννηση των συστάδων, κηπεύσεις, σύνταξη δασοκομικού σχεδίου, διενέργεια πρότυπων προσημάνσεων. Οργάνωση και την επίβλεψη υλοτομικών εργασιών στο δάσος, οργάνωση και επίβλεψη εργασιών συγκομιδής των προιόντων του δάσους