Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1) Γνωρίζουν την ιστορική εξέλιξη και τις σύγχρονες τάσεις της Δασοκομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
2) Γνωρίζουν την επιστημονική ορολογία της διάκρισης και των χαρακτηριστικών των δασοσυστάδων και του γνωστικού αντικειμένου της Δασοκομίας γενικότερα.
3) Γνωρίζουν τις διαχειριστικές και τις δασοπονικές μορφές των δασών, πως αυτές προκύπτουν και ποια δασοκομικά μέτρα είναι απαραίτητα σε κάθε μια από αυτές
4) Γνωρίζουν τις μεθόδους αναγέννησης των κάθε είδους συστάδων.
5) Γνωρίζουν τα δασοκομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε στάδιο εξέλιξης για τα ομήλικα δάση, καθώς και αυτά που πρέπει να εφαρμόζονται στα ανομήλικα δάση (κηπευτά και υποκηπευτά).
6) Μπορούν να σχεδιάσουν τους κατάλληλους δασοκομικούς χειρισμούς για τα δάση, σε σχέση με τη κλιματική αλλαγή.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Τάσεις και ιστορική εξέλιξη της Δασοκομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύγχρονες προσεγγίσεις και παραδοσιακή Δασοκομία. Επιστημονική ορολογία των χαρακτηριστικών και της διάκρισης των δασοσυστάδων. Συσταδογνωσία (διάκριση των συστάδων ανάλογα με τον τρόπο ίδρυσής τους, την δομή και την σύνθεσή τους), αμιγείς και μικτές συστάδες, μονάδα δασοκομικού χειρισμού. Χαρακτηριστικά του φυσικού αδιατάρακτου δάσους. Ομήλικες δασοπονικές μορφές, ειδικές υποκηπευτές μορφές, δασοπονική μορφή του κηπευτού δάσους. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σπερμοφυή, διφυή και πρεμνοφυή δάση. Είδη υλοτομιών (αποψιλωτικές, υπόσκιες, κρασπεδικές, αναγγενητικές, καρπωτικές). Φυσική αναγέννηση δάσους (Δασογενή, εξωδασογενή και μεταδασογενή περιβάλλοντα). Βασικές μέθοδοι και τεχνικές φυσικής αναγέννησης. Μέθοδοι αναγέννησης με υπόσκιες διαδοχικές υλοτομίες, αναγέννηση με κρασπεδικές υλοτομίες. Αναγέννηση υποκηπευτών συστάδων, καθορισμός του γενικού και ειδικού χρόνου αναγέννησης, κέντρα αναγέννησης, τρόποι διεύρυνσης και συνένωσης αυτών. Αναγέννηση όλης της συστάδας. Τεχνητή ίδρυση συστάδων. Στάδια εξέλιξης του δάσους. Καλλιέργεια του δάσους (Γενικές αρχές, καλλιεργητικά μέτρα). Καλλιέργεια νεοφυτείας, πυκνοφυτείας, κορμιδίων και κορμών, κλαδεύσεις, καλλιέργεια δευτερεύουσας συστάδας. Καλλιέργεια κηπευτού δάσους. Αναγωγή πρεμνοφυών δασών. Η σημερινή κατάσταση των δασών μας και παράγοντες που οδήγησαν σ’ αυτήν. Ανόρθωση υποβαθμισμένων δασών, εξευγενιστικές αραιώσεις. Διενέργεια προσημάνσεων, πρακτική άσκηση στα δάση.