Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα μπορούν να: διακρίνουν τα βασικά στοιχεία της διατροφής, περιγράφουν τις ιδιότητες των συστατικών των τροφίμων και να έχουν κατανοήσει τις κύριες μεταβολές σε αυτά λόγω των αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχουν τα συστατικά τους (οξειδώσεις, υδρολύσεις, αντιδράσεις Maillard, μετουσίωση πρωτεϊνών, εφαρμόζουν μεθόδους γενικής εξέτασης συστατικών των τροφίμων, έχουν εξοικειωθεί με τα πρόσθετα των τροφίμων αλλά και τα μη επιθυμητά συστατικά τους.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Στοιχεία διατροφής (πέψη κλπ). - Σύσταση τροφίμων και ιδιότητες των κύριων συστατικών τους. - Λειτουργικές ιδιότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους. – Επίδραση της επεξεργασίας των τροφίμων σε πρωτεϊνες, σάκχαρα, λιπίδια, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. – Άλλες τάξεις επιθυμητών συστατικών των τροφίμων (χρωστικές, πτητικά, αρωματικά συστατικά) και χημικά πρόσθετα (οξέα, βάσεις, αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, γλυκαντικές ύλες, σταθεροποιητές, διαυγαστικά, κλπ). – Τάξεις μη επιθυμητών συστατικών των τροφίμων (φυσικά τοξικά συστατικά, τοξικά μέταλλα, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών, διοξίνες και RBCs, μυκοτοξίνες, κλπ).