Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές: α) θα έχουν κατανοήσει τους μηχανισμούς ρύθμισης της μεταβολής των πληθυσμών και τις διαδικασίες οργάνωσης της βιοκοινότητας, β) θα έχουν την ικανότητα να προβλέψουν την μελλοντική πορεία ενός πληθυσμού, γ) θα μπορούν να εκτιμήσουν τις παραμέτρους που είναι καθοριστικές για τη μεταβολή του εκάστοτε πληθυσμού, δ) θα μπορούν να προτείνουν διαχειριστικές δράσεις για πληθυσμούς που κινδυνεύουν, ε) θα μπορούν να προτείνουν δράσεις για την επανάκαμψη της βιοκοινότητας μετά τη διαταραχή, και στ) θα έχουν εξασκηθεί στην ανάλυση και ερμηνεία ποσοτικών οικολογικών δεδομένων και στη δειγματοληψία πεδίου.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή στην οικολογία πληθυσμών. Τυπολογία δημογραφικών τεχνικών. Ενδοειδικός ανταγωνισμός ως μηχανισμός ρύθμισης της πληθυσμιακής αύξησης. K και r μοντέλα πληθυσμιακής αύξησης. Ντετερμινιστικά και στοχαστικά μοντέλα αύξησης. Τεχνικές ανάλυσης και ελέγχου πληθυσμών. Διαειδικός ανταγωνισμός. Θήρευση. Μεταπληθυσμιακά συστήματα. Ανάλυση βιωσιμότητας πληθυσμών. Δομή και οργάνωση βιοκοινότητας. Τροφικές αλυσίδες - τροφικά πλέγματα.Οικολογική διαδοχή. Μοντέλα απόκρισης της βιοκοινότητας στη διαταραχή. Μήτρα βιοκοινότητας και σταθερότητα.Οικολογία τοπίου.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Michael Begon, Robert W. Howarth, Colin R. Townsend 2015.Οικολογία Πληθυσμοί, Βιοκοινότητες και Εφαρμογές, Εκδόσεις Utopia (μετάφραση)
Γ.Π. Στάμου 2008. Οικολογία. Εισαγωγή στην οικολογία των πληθυσμών. Εκδόσεις ΖΗΤΗ