Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές: α) θα μπορούν να περιγράφουν και να κατανούν τη συστηματική, ανατομία, μορφολογία, φυσιολογία, ηλικία και αύξηση, αναπαραγωγή, οικολογία και δυναμική των ψαριών και τη διαχείριση των αποθεμάτων τους, β) θα αναγνωρίζουν και θα είναι ικανοί να ταξινομούν είδη ψαριών, γ) θα εφαρμόζουν διαδικασίες για τη λήψη εξειδικευμένων μετρήσεων της εξωτερικής μορφολογίας των ιχθύων, δ) θα είναι ικανοί να αναλύουν τις μορφομετρικές σχέσεις των ψαριών, ε) θα εφαρμόζουν εργαστηριακές τεχνικές κατασκευής παρασκευασμάτων για την ανάγνωση της ηλικίας και τον προσδιορισμό της γονιμότητας των ιχθύων, στ) θα χρησιμοποιούν στατιστικές και άλλες μεθόδους για την εκτίμηση των παραμέτρων αύξησης, θνησιμότητας και δυναμικής, ζ) θα χειρίζονται τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τα ψάρια, FishBase (www.fishbase.org), και να αντλούν πληροφορίες για την αναγνώριση, την οικολογία και τη δυναμική των ειδών και τη διαχείριση των αποθεμάτων τους, η) θα έχουν την ικανότητα να αναλύουν αλιευτικά και βιολογικά δεδομένα με εξειδικευμένο λογισμικό, θ) θα αξιολογούν την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων, θα ερμηνεύουν το πρόβλημα της υπεραλίευσης και να μπορούν να λαμβάνουν διαχειριστικές αποφάσεις χρησιμοποιώντας την επιστημονική βιβλιογραφία.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Διαλέξεις
Ιστορικά στοιχεία ιχθυολογίας και αλιευτικής βιολογίας. Γενικά χαρακτηριστικά ψαριών, μορφολογία, συστηματική. Φυσιολογία ψαριών. Ηλικία και παράμετροι αύξησης. Αναπαραγωγή και θνησιμότητα. Διατροφή και τροφικό επίπεδο. Δυναμική ιχθυοπληθυσμών. Aλιεία και αλιευτικά εργαλεία. Πρότυπα αλιευτικής εκμετάλλευσης. Εκτίμηση ιχθυαποθεμάτων και αλιευτική διαχείριση.
Εργαστηριακή εκπαίδευση και εκπαίδευση πεδίου
Εξωτερική μορφολογία-ανατομία ψαριών. FishBase και βάσεις αλιευτικών δεδομένων. Βιομετρία και σχέσεις μηκών. Προσδιορισμός ηλικίας. Μη-γραμμικός υπολογισμός παραμέτρων αύξησης. Αναπαραγωγικό δυναμικό. Τροφοδυναμικοί δείκτες. Εκτίμηση της κατάστασης των αποθεμάτων. Γονιμότητα. Θνησιμότητα. Δειγματοληψία με ηλεκτραλιεία και αναγνώριση ψαριών σε ποτάμιο σύστημα. Επίσκεψη στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και σε αλιευτικά σκάφη.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
ΣΤΕΡΓΙΟΥ K.Ι., Π.Κ.KΑΡΑΧΛΕ, Α.Χ. ΤΣΙΚΛΗΡΑΣ & Η. ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ. 2011. Κραυγή ιχθύος. Ψάρια ελληνικών θαλασσών – Βιολογία, αλιεία, διαχείριση. 358 σελ. Εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα.