ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ / MICROBIOLOGY
ΚωδικόςGM.01.06
ΣχολήΘετικών Επιστημών
ΤμήμαΒιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΜηνάς Γιάγκου
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID40001149

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήμα Βιολογίας (2017-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 178
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό216

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία6
Class ID
600232223
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Υποβάθρου
  • Γενικών Γνώσεων
  • Επιστημονικής Περιοχής
  • Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
  • Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να: α) γνωρίζουν τη δομή και λειτουργία των μικροβιακών κυττάρων, τις βασικές αρχές της μικροβιακής θρέψης και του μεταβολισμού β) κατανοούν τους μηχανισμούς διαίρεσης των προκαρυωτικών κυττάρων, της αύξησης των μικροβιακών καλλιεργειών και πώς αυτή επηρεάζεται από το περιβάλλον γ) γνωρίζουν βασικές έννοιες της δομής, της βιολογικής σημασίας και της ποικιλότητας των ιών δ) γνωρίζουν με ποιους μηχανισμούς προκύπτει η γενετική ποικιλότητα στους προκαρυωτικούς οργανισμούς Μετά το πέρας των εργαστηριακών ασκήσεων, θα έχουν αποκτήσει και εφαρμόσει δεξιότητες σε βασικές τεχνικές καλλιέργειας βακτηρίων, χρώσης επιχρισμάτων και ικανότητες παρατήρησης στο οπτικό μικροσκόπιο.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Επισκόπηση της μικροβιακής ζωής. Μακρομόρια. Κυτταρική δομή και λειτουργία. Θρέψη και μεταβολισμός προκαρυωτών. Αύξηση πρωκαρυωτικών κυττάρων. Βακτηριακή γενετική. Ιολογία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις451,8
Εργαστηριακή Άσκηση90,4
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων923,7
Εξετάσεις40,2
Σύνολο1506
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Μάθημα: 80%, Εργαστηριακές ασκήσεις: 20%
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1) Madigan M.T.,Martinko J.M., Parker J. 2015. Brock: Βιολογία των μικροοργανισμών. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης (2η ελληνική έκδοση 2018). Μ.Τ.Madican, J.M. Martinko, J.Parker. 2015. Brock Biology of Microorganisms. Crete University Press, Heraklion (2nd greek edition 2018) 2) Κολιάης Σ. 2001. Μικροβιολογία. University Studio Press, Θεσσαλονίκη. Koliais S. 2001. Microbiology. 3η edition. University Studio Press, Thessaloniki.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Food Microbiology, John Garbutt, Bacterial adhesion to Animal Cells and tissues
Τελευταία Επικαιροποίηση
25-08-2021