Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα: α) γνωρίζουν στοιχεία της φύσης και τη δομής του γονιδίου, των μηχανισμών αντιγραφής, ανασυνδυασμού και επιδιόρθωσης των βλαβών στο DΝΑ, β) κατανοούν την οργάνωση της εξέλιξης και της λειτουργίας του διακοπτόμενου γονιδίου, γ) έχουν την ικανότητα να αξιολογούν το περιεχόμενο του γονιδιώματος μέσω συγκρίσεων και μελέτης των βασικών μοριακών μηχανισμών, δ) έχουν αποκτήσει και εφαρμόσει δεξιότητες ανάλυσης και διαχείρισης γονιδίων μέσω βασικών τεχνικών Μοριακής Βιολογίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Φύση, δομή και λειτουργία του γονιδίου. Το διακοπτόμενο γονίδιο και η εξελικτική του σημασία. Το περιεχόμενο και η οργάνωση του γονιδιώματος. Μηχανισμοί αντιγραφής του γονιδιώματος. Μηχανισμοί ανασυνδυασμού και επιδιόρθωσης των βλαβών του DNA.
Λέξεις Κλειδιά
γονίδιο, δομή και λειτουργία, αντιγραφή, ανασυνδυασμός, επιδιόρθωση, DNA, εξόνια, ιντρόνια, εξέλιξη, γονιδίωμα
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Watson James D. , Baker Tania A. , Bell Stephen P. , Gann Alexander , Levine Michael , Losick Richard , Harrison Stephen C. (Ελληνική Έκδοση 2016). Μοριακή Βιολογία του Γονιδίου. Εκδόσεις UTOPIA, Αθήνα.
Watson James D. , Baker Tania A. , Bell Stephen P. , Gann Alexander , Levine Michael , Losick Richard , Harrison Stephen C. (Ελληνική Έκδοση 2016). Molecular Biology of te Gene. UTOPIA Publishing, Athens.