ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ Ι

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ Ι / MODERN GREEK LITERARY GENRES I
ΚωδικόςΝΕΦ253
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΦιλολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID280000988

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Φιλολογίας 2015-σήμερα

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 45
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
Μεσαιωνικής και Νεότερης Ελληνικής ΦιλολογίαςΚατ' Επιλογήν ΥποχρεωτικάΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ Ι
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600237168
Τύπος Μαθήματος
Eιδίκευσης / Kατεύθυνσης
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Καμία
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση (α) να αναγνωρίζουν βασικά, ειδοποιά γνωρίσματα των λογοτεχνικών κειμένων (πεζογραφία) σε σχέση με γνωρίσματα του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ και της ιστορικής μελέτης, (β) να πραγματεύονται θέματα που αφορούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης μεταξύ της λογοτεχνίας, της δημοσιογραφίας και της ιστορίας, (γ) να συζητούν πάνω στην ιστορία και τα είδη της μη μυθοπλαστικής λογοτεχνίας και την αισθητική τους, (δ) να προσεγγίζουν ερμηνευτικά λογοτεχνικά κείμενα ως προς τη συνάφειά τους με κείμενα της δημοσιογραφίας και της ιστορίας, και, τέλος, (ε) να σχολιάζουν τις λογοτεχνικές όψεις δημοσιογραφικών και ιστορικών κειμένων.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα εξετάζει την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της μη μυθοπλαστικής λογοτεχνίας σε μια συγκριτική προοπτική συνεξέτασης της λογοτεχνίας, της ιστορίας και της δημοσιογραφίας. Σε έναν πρώτο κύκλο εξετάζονται οι λογοτεχνικές όψεις της ιστορικής αφήγησης και τα σημεία συνάντησης λογοτεχνίας και ιστορίας μέσα από τη μελέτη και συζήτηση παραδειγμάτων. Σε ένα δεύτερο κύκλο εξετάζονται οι λογοτεχνικές όψεις δημοσιογραφικών αφηγήσεων (κυρίως του ρεπορτάζ) και τα σημεία συνάντησης λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας μέσα από τη μελέτη και συζήτηση συγκεκριμένων παραδειγμάτων. Το σώμα κειμένων αποτελείται κυρίως από κείμενα της μη μυθοπλαστικής λογοτεχνίας.
Λέξεις Κλειδιά
μη μυθοπλαστική λογοτεχνία, λογοτεχνία τεκμηρίων, ιστορία, δημοσιογραφία, ρεπορτάζ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση H/Y κατά τη διδασκαλία στην αίθουσα, για τη βιβλιογραφική ενημέρωση των φοιτητών, για τη μελέτη τους και για την επικοινωνία τους με τον διδάσκοντα.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις481,7
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων200,7
Συγγραφή εργασίας / εργασιών401,4
Εξετάσεις602,1
Σύνολο1686
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση του μαθήματος γίνεται με γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου και με προαιρετική παρουσίαση θέματος στο μάθημα και προσθετική εργασία.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Χρήστος Χρυσόπουλος, Ο δανεισμένος λόγος, Εκδόσεις Οκτώ, [Αθήνα] 2015. 2. Ivan Jablonka, Η ιστορία είναι μια σύγχρονη λογοτεχνία, Πόλις, Αθήνα 2017. 3. Κώστας Καβανόζης, Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Το μυθιστόρημα τεκμηρίων και η λογοτεχνικότητα του αναφορικού λόγου, Πατάκης, Αθήνα 2022. 4. Νίκος Μπακουνάκης, Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ. Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αιώνας, Πόλις, Αθήνα 2014. 5. Ηλίας Βενέζης, Το νούμερο 31328, Εστία, Αθήνα 2017. 6. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ο άλλος εν διωγμώ, Πατάκης, Αθήνα 2020 (νέα, αναθεωρημένη έκδοση). 7. Στράτης Μυριβήλης, Η ζωή εν τάφω, Εστία, Αθήνα 2018. 8. Λεόν Σαλτιέλ (επιμέλεια), Με με ξεχάσετε, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2018.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- Βασίλης Βασιλικός, Ζ. Φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος, Gutenberg, Αθήνα 2016. - Σπύρος Πλασκοβίτης, Το συρματόπλεγμα, Κέδρος, Αθήνα 1993. - Νίκος Κάσδαγλης, Το έλος. Χρονικά, Εκδόσεις Διαγωνίου, Θεσσαλονίκη 1988. - Γκασμέντ Μ. Καπλάνι, Μικρό ημερολόγιο συνόρων, Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη 2020. - Αντώνης Μόλχο, Η κοινοτοπία του Καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής, Πατάκης, Αθήνα 2022 - Καρολίνα Μέρμηγκα, Ο Έλληνας γιατρός, Μελάνι, Αθήνα 2021. - Ηλίας Π. Βουιερίδης, "Η Ιστορία ουδέποτε θα λησμονήση". 1921-1922. Μικρασιατικά κείμενα, επιμέλεια-εισαγωγή-σχόλια Αννίτα Π΄Παναρέτου, Σύλλογος προς διδάδοσιν ωφελίμων βιβλίων, Αθήνα 2022. - Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης, Οι τελευταίες ημέρες του αρμοστή. Ο Αριστείδης Στεργιάδης και ο Αύγουστος του 1922, Οξύ, Αθήνα 2022. - Ευάγγελος Μαυρουδής, Η ανάκριση του Αρμοστή της Σμύρνης. Θέατρο - ντοκουμέντο, Κέδρος, Αθήνα 2022. - Δημήτρης Νόλλας, Οι απέθαντοι. Μια αληθινή ιστορία που έγινε πραγματική, Ίκαρος, Αθήνα 2023. - Νάση Τουμπακάρη, Μινόρε μανές. Μυθιστορηματική ανάπλαση της μουσικής ζωής στη Σμύρνη. 1900-1922, Άγρα, Αθήνα 2022. - Μαρσέλ Νατζαρή, Χειρόγραφα 1944-1947. Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζοντεργκομάντο του Άουσβιτς, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2018. - Βασίλης Βασιλικός, Το θαυματουργό νερό, Νίκας, Αθήνα 2018. - Νίκος Βασιλικός, Το ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, επιλεγόμενα Βσίλης Βασιλικός, "Η δική των εξ", Πατάκης, Αθήνα 2018. - Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Η λογοτεχνία ως μαρτυρία. Έλληνες πεζογράφοι για τη γενοκτονία των Εβραίων, Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη 1995. - Ρίκα Μπενβενίστε, Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940, Πόλις, Αθήνα 2014. - Ρίκα Μπενβενίστε, Ναυαγοί. Ιστορίες οικογενειακές και άλλες μέσα στην ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου, Πόλις, Αθήνα 2023. - Αχιλλέας Σύρμου, Ιστορίες από το Σπατς, Ίνδικτος, Αθήνα 2022.
Τελευταία Επικαιροποίηση
29-02-2024