Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα είναι σε θέση
-Να αντιλαμβάνονται την έννοια και το αντικείμενο του λογοτεχνικού αρχείου και να γνωρίζουν την ερευνητική και επαγγελματική δυναμική του αντικειμένου.
-Να συνδέσουν την έννοια της λογοτεχνίας με τη σύγχρονη ιστορία και τους σύγχρονους πολιτικούς προβληματισμούς της εποχή.
-Να συνδυάζουν τη θεωρία με την εφαρμογή της στα κείμενα κατά το σχεδιασμό προσωπικών προσεγγίσεων.
-Να υιοθετούν κάποια μέθοδο και να εφαρμόζουν ένα σύστημα κατά τη συγκρότηση διεξοδικών, εκ του σύνεγγυς αναγνώσεων των κειμένων.
-Να συλλέγουν κατάλληλα ερευνητικά δεδομένα και να τα διαχειρίζονται αξιολογώντας τη σημασία τους κατά το σχεδιασμό της εργασίας τους.
-Να εκτιμούν τη χρήση της τεχνολογίας και να την αξιοποιούν αποτελεσματικά στη διαδικασία της έρευνας, της διδασκαλίας αλλά και για την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αντικείμενο του μαθήματος είναι τα "Λογοτεχνικά αρχεία στη σύγχρονη εποχή". Το μάθημα θα διερευνήσει έννοια του αρχείου, με έμφαση στα αρχεία λογοτεχνών. Εξετάζονται η ιστορική διάσταση, η υλική υπόσταση, η κοινωνική και ερευνητική τους αξία. Τι είναι το αρχείο; Ποια είναι η ιστορική διαδρομή της έννοιας; Ποιες αρχές διέπουν την ταξινόμηση ενός αρχείου; Ποια η σημασία, η λειτουργία, οι τύποι αρχείων και τα χαρακτηριστικά τους; Ποια ερωτήματα μπορεί να απαντήσει η μελέτη του; Τι μας δείχνουν τα αρχεία των λογοτεχνών για τα έργα τους και την προσωπικότητά τους; Έχει η γραφή σχέση με τον χαρακτήρα του γράφοντος και η ροή της γραφής με τη στιγμή; Τι μπορεί να αποκαλύψουν οι διαγραφές και οι προσθήκες κατά την επεξεργασία ενός έργου για τις προθέσεις του δημιουργού; Πώς επανασηματοδοτείται το αρχείο στην ψηφιακή εποχή; Παραδείγματα αντλούνται από αρχεία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών (π.χ. Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Beckett, Dickinson, Whitman), από το Λογοτεχνικό Αρχείο του Τομέα Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών και από την Europeana. Προβλέπονται επισκέψεις σε αρχεία του
ΑΠΘ και της πόλης. Το μάθημα θα λειτουργήσει με σεμιναριακό χαρακτήρα, μικρές εργασίες, παρουσιάσεις και συζήτηση.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1.Ζακ Ντεριντά, Η έννοια του αρχείου, ΚΟΛΕΤΣΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ-ΕΡΡΙΚΟΣ, 1996 [ISBN: 978-7651-00-6] 77109288
2. Διονυσίου Σολωμού: Αυτόγραφα έργα, ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, 2012 [ISBN: 978-960-250-561-8] 32998086