Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές:
1.Θα μπορούν να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες της Ανατομίας και ειδικότερα εκείνες των δομικών στοιχείων του ανθρώπινου σώματος που εμφανίζουν ιδιαίτερη πρακτική εφαρμογή στην κλινική ιατρική.
2.Θα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται για να γίνουν πλήρως κατανοητά τα κλινικά μαθήματα που προβλέπονται στα επόμενα έτη σπουδών τους αλλά και στην άσκηση της ιατρικής επιστήμης μετά το πέρας των σπουδών τους.
3.Θα μπορούν να αναπτύξουν σταδιακά ερευνητική δραστηριότητα σχετιζόμενη με το γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Ανατομίας σε συνεργασία και υπό τη συνεχή επίβλεψη των διδασκόντων όσο και με άλλες μονάδες του Τμήματος Ιατρικής.
4.Θα μπορούν να συμμετέχουν σε δράσεις κοινωνικής επιμόρφωσης για θέματα που αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου ή ευρύτερα κοινωνικά και επιστημονικά θέματα (διαλέξεις, ενημερώσεις, επισκέψεις στους χώρους του Εργαστηρίου)
Περιεχόμενο Μαθήματος
Η Γενική Ανατομία ή Εισαγωγή στην Ανατομία του ανθρώπου πρέπει να θεωρηθεί σαν μια Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του κλάδου αυτού, η οποία θα βοηθήσει τον φοιτητή στην καλύτερη κατανόηση των μαθημάτων που θα διδαχτεί κατά τη διάρκεια των ιατρικών σπουδών. Υποχρεωτικά σαν Εισαγωγή περιλαμβάνει και λίγες έννοιες που έχουν περισσότερο τη θέση τους στην Κυτταρολογία και Ιστολογία. Στη Γενική Ανατομία γίνεται προσπάθεια συσχετισμού των ανατομικών όρων με την κλινική τους σημασία δίνοντας περισσότερο έμφαση στη Λειτουργική και λιγότερο στην Περιγραφική Ανατομία. Περιγράφεται αδρά η μακροσκοπική ανατομία των διαφόρων οργανικών συστημάτων του σώματος ενώ επιπρόσθετα το μάθημα αυτό ενισχύεται με θέματα που αφορούν στις χρησιμοποιούμενες μεθόδους για την μελέτη της Ανατομίας, στις έννοιες του φυσιολογικού και της μεταβλητότητας στην Ανατομία, στην οργάνωση των δομικών στοιχείων του σώματος, στις διαφορές αναλόγως του φύλου και της ιδιοσυστασίας του ατόμου και στην αύξηση του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα μέρη-χώρες του σώματος καθώς και στα οδηγά ανατομικά σημεία αφού οι περισσότεροι ιατροί σπάνια εξετάζουν ιστούς υπό το δέρμα.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Color Atlas of Human Anatomy, Vol 1. Locomotor System 7th edition
by Werner Kahle, Michael Frotscher
2. Color Atlas of Human Anatomy, Vol. 2: Internal Organs 6th edition
Helga Fritsch, Wolfgang Kuhnel
3.Color Atlas of Human Anatomy, Vol. 3: Nervous System and Sensory Organs 7th edition
by Werner Kahle, Michael Frotscher
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1.Sobotta Atlas of Human Anatomy, Vol.1, English General Anatomy and Musculoskeletal System
15th Edition
2. Sobotta Atlas of Human Anatomy, Vol. 2, English Internal Organs
15th Edition
3.Atlas of Human Anatomy by Netter, 7th Edition
4.Gray's Anatomy for Students
by Richard Drake PhD, A. Wayne Vogl PhD, Adam W. M. Mitchell MB BS FRCS FRCR