Μαθησιακά Αποτελέσματα
• Η κριτική κατανόηση των βασικών αρχών και προβλημάτων της τεχνολογίας των υψηλών τάσεων, με έμφαση στις εφαρμογές των υψηλών τάσεων στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.
• Η ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων σχετικά με τη χρήση και τις εφαρμογές των υψηλών τάσεων, μέσω της απόκτησης εργαστηριακής εμπειρίας.
• Η ικανότητα σχεδίασης και υλοποίησης γεννητριών παραγωγής και συστημάτων μέτρησης υψηλών τάσεων σύμφωνα με τους σχετικούς κανονισμούς τυποποίησης δοκιμών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για τη διασφάλιση της ποιότητάς του.
• Η ικανότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μετρήσεων, αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και εξαγωγής γενικών συμπερασμάτων μέσω επεξεργασίας των μετρήσεων, και σύνταξης σχετικής γραπτής έκθεσης.
• Η προσωπική ανάπτυξη μέσω της ενεργούς συμμετοχής και της ομαδικής εργασίας, στο πλαίσιο εκπόνησης εργαστηριακών ασκήσεων από ομάδες ολιγάριθμων φοιτητών.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Διηλεκτρικές μετρήσεις, Ανίχνευση μερικών εκκενώσεων, Εφαρμογές υψηλών τάσεων στις ηλεκτρικές μηχανές, Προστασία και μονώσεις γραμμών υψηλών τάσεων, Μονωτήρες και καλώδια υψηλών τάσεων, Τεχνολογία και δοκιμές διακοπτών ισχύος, HVDC συστήματα μεταφοράς, Ηλεκτροστατικές εφαρμογές και κίνδυνοι.
Λέξεις Κλειδιά
Διηλεκτρικές μετρήσεις, Γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης, Συντονισμός μονώσεων, Ηλεκτροστατικές εφαρμογές
Περιγραφή
Η διαδικασία αξιολόγησης του μαθήματος καθίσταται γνωστή τόσο δια ζώσης στο πλαίσιο του πρώτου μαθήματος θεωρίας στην αίθουσα, όσο και διαρκώς μέσω της ιστοσελίδας του μαθήματος στην πλατφόρμα elearning.
Οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών στο μάθημα κοινοποιούνται υπό τη μορφή λίστας στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του μαθήματος.
Οι φοιτητές σε σχέση με τη γραπτή εξέταση έχουν το δικαίωμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να ενημερωθούν προσωπικά για την αξιολόγηση του γραπτού τους. Κατά την αξιολόγηση εργαστηρίου, έχουν το δικαίωμα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να ενημερωθούν προσωπικά για την αξιολόγηση των γραπτών εκθέσεων εργαστηριακών ασκήσεων, ενώ κατά την προφορική εξέταση εργαστηρίου αξιολογούνται αμέσως, στη βάση ερωτήσεων παρουσία συμφοιτητών τους, και ερωτώνται σχετικά με την αξιολόγησή τους.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Υψηλές Τάσεις, Kuffel E., Zangl W.S., Kuffel J., Εκδόσεις Τζιολα, 2010
Στοιχεία Υψηλών Τάσεων, Μ.Γ. Δανίκας, Εκδόσεις Ηρόδοτος, Αθήνα, 2019
High voltage engineering, Kuffel E., Zangl W.S., Kuffel J., HEAL-Link Elsevier Referex ebooks, 2000
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
α) Εργαστηριακές ασκήσεις στην Τεχνολογία των Υψηλών Τάσεων, Παντελής N. Μικρόπουλος, Πανεπιστημιακές σημειώσεις, Α.Π.Θ., Α’ Έκδοση, 2008, σελ. 178.
β) Φροντιστηριακές ασκήσεις στην Τεχνολογία των Υψηλών Τάσεων, Παντελής N. Μικρόπουλος, Πανεπιστημιακές σημειώσεις, Α.Π.Θ., Α’ Έκδοση, 2005, σελ. 79.
γ) HVDC Συστήματα Μεταφοράς, Παντελής N. Μικρόπουλος, Πανεπιστημιακές σημειώσεις, Α.Π.Θ., 2005, σελ. 18.