Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Περιεχόμενο Μαθήματος
Σκοπός της εφαρμοσμένης Φυσιολογίας είναι αφενός μεν να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη Φυσιολογία και την Κλινική Ιατρική, αφετέρου να αναδείξει την εφαρμογή γνώσεων και μεθόδων της Φυσιολογίας στις διάφορες λειτουργικές απαιτήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, τόσο του υγιούς, όσο και του πάσχοντα.
Η Εφαρμοσμένη Φυσιολογία ασχολείται με τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων της φύσης (δηλ. εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του οργανισμού) όσον αφορά στις επενέργειές τους στην ανθρώπινη ζωή, αποτελεί δηλ. εφαρμογή της γνώσης της Φυσιολογίας στην καθημερινή ζωή. Ασχολείται όχι μόνο με παθολογικές καταστάσεις, αλλά με την προσαρμογή του ανθρώπινου σώματος σε ποικίλες περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Βοηθάει στην πρόληψη νοσημάτων με τη γνώση της φυσιολογίας της ανοσίας. Διδάσκει τι είδους άσκηση, πόση, πότε και πώς πρέπει να γίνεται καθώς και την ωφέλεια και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της στο σώμα (Φυσιολογία της Άσκησης). Δεν είναι συνώνυμη με την Κλινική Φυσιολογία, ούτε με την Παθολογική Φυσιολογία οι οποίες αποτελούν μικρά τμήματα της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας. Στην Κλινική Φυσιολογία γίνεται εφαρμογή των γνώσεων της Φυσιολογίας στη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία των νόσων. Στην Παθολογική Φυσιολογία εξετάζονται οι μεταβολές της λειτουργίας του σώματος στη νόσο (Φυσιολογία της νόσου). Πιθανή επικάλυψη μπορεί να υπάρχει σε ορισμένα θέματα (π.χ. υπέρταση, καρδιακή, νεφρική αναπνευστική ή ηπατική ανεπάρκεια, καταπληξία, κλπ.) με την Παθολογική Φυσιολογία, αλλά τα διαπραγματευόμενα θέματα της Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας αναπτύσσονται κατά τελείως διαφορετικό τρόπο, όχι κατά νόσημα, με επικέντρωση στον μηχανισμό που οδηγεί από το φυσιολογικό στο παθολογικό και πάντως όχι κατά τον συνήθη τρόπο των εγχειριδίων της Παθολογικής Φυσιολογίας.
Λόγω του περιορισμένου των ωρών διδασκαλίας (13 δίωρα) τα αναπτυσσόμενα θέματα είναι:
Διαταραχές παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων - Διαταραχές αιμόστασης και πήξης - Δείκτες νεφρικής λειτουργίας - Μηχανισμοί και Τύποι νεφρικής ανεπάρκειας - Μηχανισμοί και τύποι υπερτάσεως - Μηχανισμοί και τύποι καρδιακής ανεπάρκειας - Μηχανισμοί και τύποι αναπνευστικής ανεπάρκειας- Προσαρμογή οργανισμού σε μεγάλο υψόμετρο και σε υψηλή πίεση (κατάδυση)-Εγκεφαλική περιγεννητική ισχαιμία, Υπερλιπιδαιμία