Ιατρική Νομολογία και Δεοντολογία

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΙατρική Νομολογία και Δεοντολογία / Medical Law and Ethics
ΚωδικόςΙΑ1046
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΙατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΠολυχρόνης Βούλτσος
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017910

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2019-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 307
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό742

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΙατρική Νομολογία και Δεοντολογία
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Class ID
600241141
Τύπος Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Αγγλικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος θα • αποκτήσουν βασικές γνώσεις της επιστήμης του Δικαίου και της Ηθικής. Κυρίως αναμένεται η σφαιρική αλλά και σε βάθος (στο βαθμό του εφικτού στα πλαίσια ενός εξαμηνιαίου μαθήματος) γνώση του τρόπου με τον οποίο ο σύγχρονος κλάδος του Ιατρικού Δικαίου και Ηθικής προσεγγίζει τα κλασσικά αλλά και τα σύγχρονα ηθικά και νομικά διλήμματα και γενικότερα ζητήματα που ανακύπτουν συνεχώς κατά την κλινική πράξη (στη φάση της έναρξης της ανθρώπινης ζωής, της πορείας της αλλά και της τελικής της φάσης) αλλά και σε επίπεδο δημόσιας υγείας καθώς η βιοτεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, • κατανοήσουν και εξοικειωθούν με τους θεωρητικούς άξονες της προσέγγισής και της απόπειρας επίλυσης με τον πλέον άρτιο τρόπο ως άνω αναφερομένων διλημμάτων και ζητημάτων, • αποκτήσουν τη δεξιότητα ανίχνευσης των ως άνω διλημμάτων και ζητημάτων με βάση τις γνώσεις που τους παρέχονται, με την άσκηση της επίλυσης διλημμάτων/προβλημάτων περιστατικών από την κλινική πράξη, συνδέοντας έτσι τη θεωρία με την εφαρμογή της στην πράξη, • εξοικειωθούν (στο βαθμό του εφικτού στα πλαίσια ενός εξαμηνιαίου μαθήματος) με την επεξεργασία της σχετικής με το αντικείμενο του μαθήματος βιβλιογραφίας (ιδίως διεθνούς) ώστε να αποκτήσουν στοιχειώδη ικανότητα συγγραφής ακαδημαϊκής δημοσίευσης, • έλθουν σε στοιχειώδη επαφή (στο βαθμό του εφικτού στα πλαίσια ενός εξαμηνιαίου μαθήματος) με την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως ενημέρωση και επικοινωνία με τον ασθενή, κλινική ενσυναίσθηση, διαχείριση, έλεγχος και έκφραση των συναισθημάτων του ιατρού.
Γενικές Ικανότητες
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα
  • Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ο κλάδος του Ιατρικού Δικαίου και Ηθικής στον οποίο αναφέρεται το μάθημα «Ιατρική Νομολογία και Δεοντολογία» αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Καθώς η βιοτεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, αναφύονται συνεχώς νέα ηθικά διλήμματα που αφορούν την κλινική πράξη (έναρξη, πορεία, τέλος της ανθρώπινης ζωής), την ιατρική και βιολογική έρευνα και τη δημόσια υγεία. Η βιβλιογραφία εμπλουτίζεται καθημερινά με πολλές νέες δημοσιεύσεις (θεωρητικές αναλύσεις, ανασκοπήσεις, εμπειρικές μελέτες κ.α.). Ταυτόχρονα αλλάζει η νομοθεσία, εμπλουτίζεται η νομολογία και αναπτύσσεται η θεωρία του λεγόμενου «Ιατρικού Δικαίου». Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων ιατρικού δικαίου, ηθικής και δεοντολογίας οι οποίες καλύπτουν ένα πανόραμα ζητημάτων. Θίγεται ευρεία γκάμα ζητημάτων, η οποία εκτείνεται από τα πιο «κλασικά», όπως η ιατρική αμέλεια, η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και οι αποφάσεις στο τέλος της ζωής, μέχρι τα σύγχρονα (όπως υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ιατρικό απόρρητο στο σύγχρονο περιβάλλον, μεταμοσχεύσεις, ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, γενετικό υλικό και γενετική έρευνα, ιατρική έρευνα και κλινικές δοκιμές) καθώς και πολύ σύγχρονα, όπως η κλωνοποίηση, η παρέμβαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα, η τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data, και η δημιουργία καινοτόμων οντοτήτων οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό. Επιπλέον, οι φοιτητές διδάσκονται εισαγωγικά ζητήματα βιοηθικής όπως βιοηθικές θεωρίες και έννοιες (πχ αυτονομία, κοινωνική δικαιοσύνη στην υγεία).
Λέξεις Κλειδιά
Ιατρικό Δίκαιο, Ιατρική Ηθική, Βιοηθική, Ιατρική Νομολογία, Ιατρική Δεοντολογία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
Γίνεται χρήση Τ.Π.Ε. για επικοινωνία με ομάδες φοιτητών ώστε να υπάρχει διαδραστική υποστήριξή τους προκειμένου να εκπονήσουν μελέτες με βάση τη βιβλιογραφία (ιδίως τη διεθνή). Η εξέταση γίνεται με χρήση Tablets.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις240,9
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων150,5
Συγγραφή εργασίας / εργασιών150,5
Εξετάσεις20,1
Σύνολο562
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μια δημόσια παρουσίαση ή την εκπόνηση μιας γραπτής εργασίας. Σε κάθε περίπτωση υποδεικνύεται βιβλιογραφία (ιδίως διεθνής). Η δημόσια παρουσίαση μπορεί να αφορά τη ζωντανή διεξαγωγή ενός debate για κάποιο επίμαχο ζήτημα βιοηθικής. Κατά την φάση της προετοιμασίας οι διδάσκοντες είναι συνεχώς στη διάθεση των φοιτητών (προσωπική στο γραφείο ή ηλεκτρονική επικοινωνία). Ωστόσο, ορίζονται από τους διδάσκοντες κάποιες ημέρες κατά τις οποίες γίνεται υποχρεωτικά επικοινωνία με τους φοιτητές. Οι φοιτητές που συμμετέχουν στην εκπόνηση δημόσιας παρουσίασης ή γραπτής εργασίας λαμβάνουν bonus όσον αφορά την τελική τους αξιολόγηση (διαμορφωτική αξιολόγηση). Ωστόσο, μπορεί οι φοιτητές να μην επιλέξουν ούτε δημόσια παρουσίαση ούτε γραπτή εργασία, οπότε η τελική τους αξιολόγηση βασίζεται στην τελική (συμπερασματική) αξιολόγηση.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Βούλτσος Π., Ψαρούλης Δ.Ιατρικό Δίκαιο-Στοιχεία Βιοηθικής. Δεύτερη 'Εκδοση. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.2021 Τσινόσεμα Σ. Λούης Κ. Θεματα Βιοηθικης. Η ζωή, η κοινωνία και η φύση μπροστά στις προκλήσεις των βιοεπιστημών. (Συλλογικό). Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Άννα Μαυροφόρου – Γιαννούκα. Βιοηθικοί προβληματισμοί στην ιατρική δεοντολογία. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος, 2012. ISBN: 978-960-9439-02-2 Άννα Μαυροφόρου – Γιαννούκα. Ιατρική ευθύνη και ηθική. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας. Βόλος, 2011 ISBN: 978-960-8029-73-6
Τελευταία Επικαιροποίηση
24-09-2023