Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται να.
--Έχουν αποκτήσει βαθύτερες γνώσεις σε μια γκάμα βιοηθικών ζητημάτων.
--Να έχουν αποκτήσει άνεση με τον χειρισμό της βιοηθικής διανόησης και της προσέγγισης βιοηθικών διλημμάτων.
--Να έχουν εξοικειωθεί με τον χειρισμό της βιβλιογραφίας και τη συγγραφή επιστημονικής εργασίας που αφορά τη βιοηθική (ανασκόπηση, σχολιασμό άρθρων).
--Να έχουν αποκτήσει άνεση στη συμμετοχή τους σε debate αναφορικά με επίμαχα βιοηθικά διλήμματα
--Να έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη και ικανότητα δημιουργίας νέων ιδεών στο πεδίο της Κλινικής Βιοηθικής.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Ο αυτοτελής επιστημολογικά κλάδος της Βιοηθικής στον οποίο αναφέρεται το μάθημα αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Καθώς η βιοτεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, αναφύονται συνεχώς νέα ηθικά διλήμματα που αφορούν την κλινική πράξη (έναρξη, πορεία, τέλος της ανθρώπινης ζωής). Η βιβλιογραφία εμπλουτίζεται καθημερινά με πολλές νέες δημοσιεύσεις (θεωρητικές αναλύσεις, ανασκοπήσεις, εμπειρικές μελέτες κ.α.). Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων βιοηθικής οι οποίες αφορούν συγκεκριμένη γκάμα ζητημάτων την οποία επιλέγουν οι φοιτητές από 'ένα κατάλογο βιοηθικών ζητημάτων τα οποία προτείνουν οι διδάσκοντες. Τα θέματα αυτά μπορεί να είναι κλασσικά (όπως ευθανασία και τεχνητή διακοπή της εγυμοσύνης), σύγχρονα (όπως υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ιατρικό απόρρητο στο σύγχρονο περιβάλλον, μεταμοσχεύσεις, ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, γενετικό υλικό και γενετική έρευνα, ιατρική έρευνα και κλινικές δοκιμές, ιατρική) καθώς και πολύ σύγχρονα, όπως η κλωνοποίηση, η παρέμβαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα, η τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data, και η δημιουργία καινοτόμων οντοτήτων οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό. Οι φοιτητές εμβαθύνουν σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα της Βιοηθικής τα οποία αφορούν ή τη γενική θεωρία της Βιοηθικής ή πολύ συγκεκριμένα ειδικά ζητήματα της κλινικής Βιοηθικής, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των φοιτητών κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Βουλτσος Π., Ψαρούλης Δ. Ιατρικό Δίκαιο-Στοιχεία Βιοηθικής. Θεσσαλονίκη: University Studio Press, 2021.
O’Neil O. (Μετάφρ, Δρίτσας Θ.). Αυτονομία και Εμπιστοσύνη στη Βιοηθική. Εκδόσεις Αρσενίδης, Αθήνα, 2011.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Άννα Μαυροφόρου – Γιαννούκα. Βιοηθικοί προβληματισμοί στην ιατρική δεοντολογία. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος, 2012. ISBN: 978-960-9439-02-2
Άννα Μαυροφόρου – Γιαννούκα. Ιατρική ευθύνη και ηθική. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας. Βόλος, 2011 ISBN: 978-960-8029-73-6.
Τσινόσεμα Σ. Λούης Κ. Θεματα Βιοηθικης. Η ζωή, η κοινωνία και η φύση μπροστά στις προκλήσεις των βιοεπιστημών. (Συλλογικό). Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013.