ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ / Prehospital Medicine Emergency
ΚωδικόςΙΑ0408
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΙατρικής
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΒασίλειος Γροσομανίδης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID200000442

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600241375
ΤμήμαΔιδάσκοντες
1. ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Για την παρακολούθηση του μαθήματος δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα. Το μάθημα μπορούν να το παρακολουθήσουν οι φοιτητές του ΙΑ εξαμήνου. Ο μέγιστος αριθμός των φοιτητών είναι 60 και αυτό γιατί περιλαμβάνει πολλές εργαστηριακές ασκήσεις σε ομάδες των επτά φοιτητών έκαστη.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η προνοσοκομειακή αντιμετώπιση δυνητικά θανατηφόρων καταστάσεων αποτελεί το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του βαριά πάσχοντα ασθενή και πολλές φορές καθορίζει την έκβαση. Συχνά ο νέος γιατρός καλείται να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις μόνος του και μακριά από οργανωμένους υγειονομικούς σχηματισμούς. Στόχος του μαθήματος είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, καθώς και η σωστή χρήση φαρμάκων στην αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων δυνητικά απειλητικών για την ζωή του ασθενούς. Ο φοιτητής διδάσκεται μια διαφορετική προσέγγιση στο επείγον από αυτή που έχει διδαχθεί στα επιμέρους μαθήματα.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Λήψη αποφάσεων
 • Αυτόνομη εργασία
 • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Γνώσεις και δεξιότητες στην Ε.Π.Ι. Κλινική εκτίμηση του βαρέως πάσχοντα Οργάνωση και λειτουργία του ΕΚΑΒ Συστήματα Ε.Π.Ι., ο ρόλος του διασώστη Αιτίες και πρόληψη της καρδιακής ανακοπής Αλγόριθμος εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής Διαταραχές ρυθμού Εξοπλισμός στην Ε.Π.Ι. Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Ε.Π.Ι. Αναπνευστική ανεπάρκεια – κρίση άσθματος Αντιμετώπιση του πόνου Status Epilepticus Προνοσοκομειακή χορήγηση υγρών Οξύ πνευμονικό οίδημα Υπερτασική κρίση Επείγουσες παθολογικές καταστάσεις σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Επείγουσες παθολογικές καταστάσεις σε ακραίες βαρομετρικές συνθήκες. Προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του χρήστη. Επείγοντα μαιευτικά Επείγουσες μεταβολικές καταστάσεις Κώμα αγνώστου αιτιολογίας Προσοσοκομειακή αντιμετώπιση του πολυτραυματία Προσέγγιση και αντιμετώπιση του ασθενή σε Shock Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο Ο διεγερτικός ασθενής - καταστολή Μηχανική υποστήριξη της αναπνοής προνοσοκο-μειακά Ζητήματα ηθικής στην Επείγουσα Ιατρική Αλλεργική αντίδραση Πνιγμός Ηλεκτροπληξία – Κεραυνοπληξία Λαρυγγίτιδες ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Βασικοί χειρισμοί αεραγωγού Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής Αντιμετώπιση Πνευμοθώρακα - Κρικοθυρεοτομή Αντιμετώπιση του τραυματία Συζήτηση κλινικών σεναρίων ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Προαιρετική παρουσία των φοιτητών στις χειρουργικές αίθουσες και κλινική εφαρμογή των γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν τον αεραγωγό(αερισμός με μάσκα, τοποθέτηση στοματοφαρυγγικού αεραγωγού) καθώς επίσης και σε άλλες κλινικές δεξιότητες (τοποθέτηση φλεβικής γραμμής, τοποθέτηση ουροκαθετήρα).
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Διαδραστικές ασκήσεις
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Εργαστηριακή Εκπαίδευση
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις240,9
Εργαστηριακή Άσκηση160,6
Φροντιστήριο20,1
κλιν.άσκ. προαιρετική
Σύνολο421,6
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
04-02-2022