Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές στο τέλος του εξαμήνου πρέπει να κατέχουν τις βασικές γνώσεις για την δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο και, επίσης, να είναι σε θέση:
- να πραγματοποιούν έρευνα και να αξιοποιούν το διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προχωρημένες τεχνικές αναζήτησης ώστε να ανασύρουν κάθε είδους πληροφορία (κείμενο, οπτικοακουστικά αποσπάσματα, κτλ)
- να ερευνούν και να αξιοποιούν δικτυακές βιβλιογραφικές πηγές κάθε είδους
- να χρησιμοποιούν άλλες υπηρεσίες του διαδικτύου που αφορούν την επικοινωνία
- να χρησιμοποιούν σε υψηλό επίπεδο τις εφαρμογές γραφείου για συγγραφή ακαδημαϊκών κειμένων και εργασιών, επεξεργασία φύλων υπολογισμών και παρουσιάσεις.
- να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ένα ιστολόγιο
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα έχει ως αντικείμενο την παροχή ενός βασικού υποβάθρου τεχνολογικών γνώσεων στους φοιτητές/ φοιτήτριες του Τμήματος με γνώμονα τις ανάγκες τους ως μελλοντικών καθηγητών ξένης γλώσσας.
Ανάμεσα στα θέματα που εξετάζονται είναι το διαδίκτυο και οι βασικές του έννοιες και λειτουργίες, οι μηχανές και τεχνικές αναζήτησης πληροφοριών, η ανάσυρση και διαχείριση πολυμεσικών πληροφοριών καθώς και οι εφαρμογές γραφείου -σε πιο προχωρημένο επίπεδο- και η χρήση τους για την παραγωγή ακαδημαϊκών εργασιών και κειμένων. Παρουσιάζονται ακόμη οι υπηρεσίες δημιουργίας ιστολογίων και η αξιοποίησή τους στη γλωσσική διδασκαλία.
Τέλος, καθώς το μάθημα απευθύνεται σε φοιτητές του πρώτου εξαμήνου, εξετάζονται επίσης θέματα που αφορούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, όπως το webmail, οι υπηρεσίες ΚΛΔ/
ΑΠΘ, το σύστημα ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών, οι διαθέσιμες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, κ.ά.
Ακολουθεί η κατανομή του περιεχομένου ανά εβδομάδα:
1. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΑΠΘ. Webmail, υπηρεσίες δικτύου, σύστημα ηλεκτρονικής γραμματείας, Εύδοξος, κ.ά.
2. Βασικές γνώσεις hardware και software. Λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές.
3. Το διαδίκτυο και οι βασικές του έννοιες και λειτουργίες. Ιστορική εξέλιξη του διαδικτύου, τρόποι και τεχνολογίες σύνδεσης, Πρωτόκολλα και υπηρεσίες διαδικτύου. Υπερκείμενο. Το web 2.0 και οι υπηρεσίες του.
4. Οι μηχανές και τεχνικές αναζήτησης πληροφοριών. Προγράμματα πλοήγησης, μηχανές αναζήτησης, μεταμηχανές, directories. Απλή αναζήτηση με λέξεις κλειδιά.
5. Εργαλεία αναζήτησης. Τεχνικές προχωρημένης αναζήτησης με κριτήρια και φίλτρα.
6. Υπηρεσίες ειδικών αναζητήσεων (ειδήσεις, βιβλία, βιβλιογραφία). Δημιουργία ειδοποιήσεων και προσωποποιημένης αναζήτησης.
7. Αναζήτηση και διαχείριση πολυμεσικών πληροφοριών (εικόνων, video, ηχητικών αρχείων). Μεταφόρτωση και αποθήκευση πολυμεσικών πληροφοριών.
8. Αναζήτηση επιστημονικής βιβλιογραφίας. Google Scholar. Υπηρεσίες βιβλιοθήκης ΑΠΘ. Αναζήτηση σε online βιβλιοθήκες.
9. Τα βιβλιογραφικά συστήματα και η σωστή χρήση βιβλιογραφικών πηγών.
10. Εφαρμογές γραφείου και η χρήση τους για την παραγωγή ακαδημαϊκών εργασιών και κειμένων. Microsoft Word.
11. Εφαρμογές γραφείου και η χρήση τους για την παραγωγή ακαδημαϊκών εργασιών και κειμένων. Microsoft Word (συγγραφή και μορφοποίηση επιστημονικής εργασίας).
12. Εφαρμογές γραφείου και η χρήση τους για την παραγωγή ακαδημαϊκών εργασιών και κειμένων. Microsoft Powerpoint.
13. Εφαρμογές γραφείου και η χρήση τους για την παραγωγή ακαδημαϊκών εργασιών και κειμένων. Microsoft Excel.
Λέξεις Κλειδιά
Διαδίκτυο, Μηχανές αναζήτησης, ιστολόγια, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Εισαγωγή στην πληροφορική
Θεωρία και πράξη - 2η έκδοση
Alan Evans, Kendall Martin, Mary Anne Poatsy
Επιμέλεια Γιάννης Σταματίου
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ, 2018
Κωδικός στον Εύδοξο 77109607
https://kritiki.gr/product/eisagogi-stin-pliroforiki-2/
Bibliographie française
Levine, J.R, Baroudi, C., & Levine-Young M. (2020). Internet pour les Nuls (20th ed.). Editions First, Paris, France. ISBN 978-24-12057-92-6
Simon, B.B (2014). Vos Recherches avec Google. Editions Klog, Paris France. ISBN 979-10-92272-01-7
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Προτείνονται επιλεγμένες δικτυακές πηγές για κάθε επιμέρους θέμα που εξετάζεται στην πορεία του μαθήματος. Προτείνεται επίσης το βιβλίο:
Selected Web resources and scientific papers are proposed for each subject. The following book is also proposed:
Des ressources web ainsi qu’une sélection de publications scientifiques en ligne sont proposées aux étudiants qui ont aussi à leur disposition les ouvrages suivants :
Arvanitis, P. Panagiotidis, P. 2006. Production of Multimedia material and electronic activities for language learning (in Greek). Patakis, Athens. Also, Scientific papers and recourses from the Internet. Also, several web recourses. Example: http://www.w3schools.com