Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος θα:
1. εξοικειωθούν με βασικές διεργασίες μεταφοράς μάζας, ορμής και ενέργειας
2. εξοικειωθούν με τη διαδικασία καθορισμού λειτουργικών παραμέτρων διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων
3. θα εξασκηθούν στην ανάπτυξη διαγραμμάτων ροής παραγωγικής διαδικασίας
4. θα κατανοήσουν την εφαρμογή ισοζυγίων μάζας και ενέργειας σε διεργασίες και παραγωγικές διαδικασίες
5. θα εξασκηθούν στη διαστασιολόγηση απαιτούμενου εξοπλισμού παραγωγικής διαδικασίας
6. θα εξασκηθούν σε θέματα σχεδιασμού συσκευασίας τροφίμων
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Βασικές διεργασίες μεταφοράς μάζας, ορμής και ενέργειας
- Καθορισμός λειτουργικών παραμέτρων διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων
- Διάγραμμα ροής παραγωγικής διαδικασίας
- Εφαρμογή ισοζυγίων μάζας και ενέργειας σε διεργασίες και παραγωγικές διαδικασίες
- Διαστασιολόγηση απαιτούμενου εξοπλισμού παραγωγικής διαδικασίας
- Επίδραση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων στα συστατικά των τροφίμων
- Θέματα σχεδιασμού συσκευσίας τροφίμων
Εφαρμογή όλων των παραπάνω σε μελέτη περίπτωσης
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
• Himmelblau D.M. 1974. Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering. Prentice-Hall, Inc. Englewood, New Jersey (ελληνική έκδοση: Βασικές Αρχές και Υπολογισμοί στη Χημική Μηχανική (3η έκ.). Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1986. Επιμέλεια μετάφρασης Γ.Π. Σακελλαρόπουλος).
• Perry J.H., Chilton C.H. & Kirkpatrick S.D. 1963. Chemical Engineering Handbook (4th ed.). McGraw-Hill, New York.
• Singh R.P. & Heldman D.R. 2001. Introduction to Food Engineering (3rd ed.). Academic Press, London, UK (ελληνική έκδοση: Εισαγωγή στη Μηχανική Τροφίμων. Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα, 2018. Επιμέλεια μετάφρασης Σ. Γιαννιώτης, Ν. Στοφόρος, Κ. Τζιά).