Σχεδιασμός Διεργασιών Παραγωγής Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΣχεδιασμός Διεργασιών Παραγωγής Τροφίμων / Food Process Design
ΚωδικόςΕΤΔ103
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΑθανασία Γούλα
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017070

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 15
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό1110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΣχεδιασμός Διεργασιών Παραγωγής Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
  • Κωνσταντινος Νικηφοριδης
  • Αλέξανδρος Στρατάκος
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600243821
Τύπος Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι φοιτητές αναμένεται ότι στα πλαίσια του μαθήματος θα: 1. εξοικειωθούν με βασικές διεργασίες μεταφοράς μάζας, ορμής και ενέργειας 2. εξοικειωθούν με τη διαδικασία καθορισμού λειτουργικών παραμέτρων διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων 3. θα εξασκηθούν στην ανάπτυξη διαγραμμάτων ροής παραγωγικής διαδικασίας 4. θα κατανοήσουν την εφαρμογή ισοζυγίων μάζας και ενέργειας σε διεργασίες και παραγωγικές διαδικασίες 5. θα εξασκηθούν στη διαστασιολόγηση απαιτούμενου εξοπλισμού παραγωγικής διαδικασίας 6. θα εξασκηθούν σε θέματα σχεδιασμού συσκευασίας τροφίμων
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Βασικές διεργασίες μεταφοράς μάζας, ορμής και ενέργειας - Καθορισμός λειτουργικών παραμέτρων διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων - Διάγραμμα ροής παραγωγικής διαδικασίας - Εφαρμογή ισοζυγίων μάζας και ενέργειας σε διεργασίες και παραγωγικές διαδικασίες - Διαστασιολόγηση απαιτούμενου εξοπλισμού παραγωγικής διαδικασίας - Επίδραση διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων στα συστατικά των τροφίμων - Θέματα σχεδιασμού συσκευσίας τροφίμων Εφαρμογή όλων των παραπάνω σε μελέτη περίπτωσης
Λέξεις Κλειδιά
Διεργασίες επεξεργασίας τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση ΤΠΕ για την επικοινωνία και καθοδήγηση των φοιτητών. Χρήση ΤΠΕ για τη διεξαγωγή βιβλιογραφικής έρευνας, ανάλυσης δεδομένων και συγγραφής της τελικής εργασίας.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις40
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων60
Φροντιστήριο40
Εκπόνηση μελέτης (project)70
Συγγραφή εργασίας / εργασιών70
Σύνολο280
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Αξιολόγηση: 1) ενδιάμεσων παρουσιάσεων και τελικής παρουσίασης (40%) 2) συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία (10%) 3) τελικής γραπτής εργασίας (50%) Οι παρουσιάσεις των επί μέρους φάσεων αξιολογούνται με βάση το βάθος και πλάτος της διερεύνησης, την επιστημονική τεκμηρίωση και την επιμέλεια της αρχικής προσπάθειας. Η τελική παρουσίαση αξιολογείται με βάση τον βαθμό προσαρμογής της μελέτης στις επί μέρους παρατηρήσεις σε κάθε φάση παρουσίασης, την πληρότητα και την επιστημονική τεκμηρίωσή της.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Συμπερασματική)
  • Έκθεση / Αναφορά (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
• Himmelblau D.M. 1974. Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering. Prentice-Hall, Inc. Englewood, New Jersey (ελληνική έκδοση: Βασικές Αρχές και Υπολογισμοί στη Χημική Μηχανική (3η έκ.). Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 1986. Επιμέλεια μετάφρασης Γ.Π. Σακελλαρόπουλος). • Perry J.H., Chilton C.H. & Kirkpatrick S.D. 1963. Chemical Engineering Handbook (4th ed.). McGraw-Hill, New York. • Singh R.P. & Heldman D.R. 2001. Introduction to Food Engineering (3rd ed.). Academic Press, London, UK (ελληνική έκδοση: Εισαγωγή στη Μηχανική Τροφίμων. Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., Αθήνα, 2018. Επιμέλεια μετάφρασης Σ. Γιαννιώτης, Ν. Στοφόρος, Κ. Τζιά).
Τελευταία Επικαιροποίηση
20-11-2023