Μικροβιολογία Τροφίμων

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΜικροβιολογία Τροφίμων / Food Microbiology
ΚωδικόςΝΤΠ101
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή
Υπεύθυνος/ηΚωνσταντίνος Κουτσουμανής
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017945

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 39
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό117

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΜικροβιολογία Τροφίμων
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600244027
Τύπος Μαθήματος
Γενικού Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
καμία
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να κατανοήσει: • Τη δομή και λειτουργία των μικροοργανισμών που ενδιαφέρουν τα τρόφιμα • Τους τρόπους εισόδου των μικροοργανισμών στα τρόφιμα και τον έλεγχό τους, ώστε να διασφαλίζεται η διάρκεια ζωής των τροφίμων, η ποιότητά τους και η ασφάλειά τους. • Τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, επιβίωση και θανάτωση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα • Την δράση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα για την παρασκευή ζυμούμενων προϊόντων • Τους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με τα τρόφιμα στον άνθρωπο και είτε προκαλούν ασθένειες (παθογόνοι) ή ωφελούν την υγεία του (προβιοτικοί).
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στη Μικροβιολογία Τροφίμων με στόχο την καλύτερη κατανόηση την Νομοθεσίας Τροφίμων που σχετίζεται με μικροβιολογικούς παράγοντες. Αναλύονται η δομή και λειτουργία του προκαρυωτικού και ευκαρυωτικού κυττάρου και των ιών, οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες των τροφίμων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των μικροοργανισμών, οι τρόποι μόλυνσης των τροφίμων με μικροοργανισμούς και οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, ιοί) των τροφίμων και η πρόκληση τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών ασθενειών, οι μικροοργανισμοί με τεχνολογικό ενδιαφέρον σε προϊόντα γάλακτος, κρέατος, οίνο, ζύθο, άρτο, τουρσί καθώς και η σχέση των μικροοργανισμών με τους ισχυρισμούς υγείας.
Λέξεις Κλειδιά
Μικροβιολογία Τροφίμων
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Βιντεοδιαλέξεις
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
-διαλέξεις με power point, -διάθεση διδακτικού υλικού μέσω elearning -Η επικοινωνία με τους φοιτητές γίνεται μέσω email, elearning και μέσω πλατφόρμας zoom
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων154
Εξετάσεις3
Σύνολο196
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Όλες οι εργασίες και οι εξετάσεις αναμένεται να είναι υψηλής ποιότητας και να παραδίδονται στην ώρα τους. Δεν θα γίνει δεκτή καθυστερημένη εργασία χωρίς την προηγούμενη έγκριση του εκπαιδευτή. Ο βαθμός για το μάθημα καθορίζεται ως εξής. Βαθμολογία: Πρόοδος 10-30% Τελικές εξετάσεις 70-90% Σύνολο 100%
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
- Adams, M.R. and Moss, M.O. (2008) Food Microbiology, 3rd Edition, RSC Publishing, UK - Jay, M.J. (2000) Modern Food Microbiology, 6th Edition, Aspen Publishers, USA - Forsythe S.J., (2000) The Microbiology of Safe Food. 2nd edition, Blackwell Science, USA. - Madigan, Μ.T., Martingo J.M., Bender K.S., Buckley, D.H., Stahl, D.A. (2019) BROCK biology of microorganisms, Crete University Press.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- http://www.efsa.europa.eu - http://www.cdc.gov/foodsafety - https://www.fda.gov/media/83271/download - http://www.who.int/foodsafety/en - http://www.fao.org - http://www.efet.gr - https://eody.gov.gr/disease/trofimogeni-kai-ydatogeni-nosimata/
Τελευταία Επικαιροποίηση
17-11-2023