Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να κατανοήσει:
• Τη δομή και λειτουργία των μικροοργανισμών που ενδιαφέρουν τα τρόφιμα
• Τους τρόπους εισόδου των μικροοργανισμών στα τρόφιμα και τον έλεγχό τους, ώστε να διασφαλίζεται η διάρκεια ζωής των τροφίμων, η ποιότητά τους και η ασφάλειά τους.
• Τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη, επιβίωση και θανάτωση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα
• Την δράση των μικροοργανισμών στα τρόφιμα για την παρασκευή ζυμούμενων προϊόντων
• Τους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με τα τρόφιμα στον άνθρωπο και είτε προκαλούν ασθένειες (παθογόνοι) ή ωφελούν την υγεία του (προβιοτικοί).
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στη Μικροβιολογία Τροφίμων με στόχο την καλύτερη κατανόηση την Νομοθεσίας Τροφίμων που σχετίζεται με μικροβιολογικούς παράγοντες. Αναλύονται η δομή και λειτουργία του προκαρυωτικού και ευκαρυωτικού κυττάρου και των ιών, οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες των τροφίμων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των μικροοργανισμών, οι τρόποι μόλυνσης των τροφίμων με μικροοργανισμούς και οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, ιοί) των τροφίμων και η πρόκληση τροφικών δηλητηριάσεων και τροφιμογενών ασθενειών, οι μικροοργανισμοί με τεχνολογικό ενδιαφέρον σε προϊόντα γάλακτος, κρέατος, οίνο, ζύθο, άρτο, τουρσί καθώς και η σχέση των μικροοργανισμών με τους ισχυρισμούς υγείας.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
- Adams, M.R. and Moss, M.O. (2008) Food Microbiology, 3rd Edition, RSC Publishing, UK
- Jay, M.J. (2000) Modern Food Microbiology, 6th Edition, Aspen Publishers, USA
- Forsythe S.J., (2000) The Microbiology of Safe Food. 2nd edition, Blackwell Science, USA.
- Madigan, Μ.T., Martingo J.M., Bender K.S., Buckley, D.H., Stahl, D.A. (2019) BROCK biology of microorganisms, Crete University Press.