Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση:
i. Αναγνωρίζουν τα σπουδαιότερα συστατικά των τροφίμων και τη σημασία τους (διατροφική, λειτουργική) μέσα σε ένα σύστημα τροφίμου.
ii. Γνωρίζουν τις κυριότερες χημικές αντιδράσεις και φυσικές ιδιότητες των βασικών συστατικών των τροφίμων.
iii. Αναγνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συστατικών και τη σημασία τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη σταθερότητα των τροφίμων.
iv. Αντιλαμβάνονται τη δυναμική των συστημάτων τροφίμων, τις μεταβολές που γίνονται μέσα σε αυτά, ιδιαίτερα κατά την επεξεργασία και τη συντήρηση των τροφίμων.
v. Αντιλαμβάνονται τη σημασία των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα περιλαμβάνει: Βασικές έννοιες διατροφής, Χημεία του νερού, Χημεία των υδατανθράκων, Χημεία των πρωτεϊνών, Χημεία των λιπών, Ένζυμα, Βιταμίνες , Ανόργανα συστατικά των τροφίμων, Πρόσθετα των τροφίμων (γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικές ύλες, χρωστικές, αντιοξειδωτικά, συντηρητικά), Ανεπιθύμητα συστατικά των τροφίμων, Χημεία και Τεχνολογία κρέατος και προϊόντων κρέατος, Χημεία και Τεχνολογία δημητριακών, Χημεία και Τεχνολογία γάλακτος και προϊόντων γάλακτος
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Food Chemistry, H.D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle, 2004.
Introductory Food Chemistry, J. Brady, 2013.
Fennema's Food Chemistry, Srinivasan Damodaran, Kirk L. Parkin, 2017.