Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να κατανοήσει:
i. Τη νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια, τη διατροφή και την επισήμανση των τροφίμων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
ii. τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των υπεύθυνων επιχειρίσεων τροφίμων, (παραγωγών, διανομέων, εμπόρων)
iii. την αρχή της προφύλαξης στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και τις εμπορικές πρακτικές προστασίας των καταναλωτών
iv. τη δομή του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ και τον τρόπο θέσπισης και εφαρμογής της νομοθεσίας
v. τον ρόλο των αρχών για την ασφάλεια των τροφίμων
vi. τις παγκόσμιες προοπτικές για τις προκλήσεις στο διεθνές εμπόριο τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που λαμβάνονται για τη διεθνή εναρμόνιση της νομοθεσίας
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα παρέχει στους φοιτητές μια γενική εικόνα της νομοθεσίας που διέπει τα τρόφιμα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και διεθνές επίπεδο από την άποψη τόσο του νομικού επιστήμονα όσο και του επιστήμονα τροφίμων. Στη διάρκεια των δεκατριών εβδομάδων του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη βασική νομοθεσία τροφίμων και ποτών καθώς και τον ρόλο των ευρωπαϊκών αρχών (EFSA), των εθνικών αρχών (EFET) και των διεθνών οργανισμών (ΠΟΥ, FAO, ΠΟΕ κ.λπ.) στην ανάπτυξη και εφαρμογή της. Θα παρουσιαστεί η δομή του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ, ο τρόπος θέσπισης και εφαρμογής των νόμων και των κανονισμών, και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ασφάλεια των τροφίμων στο πλαίσιο της Ανάλυσης Επικινδυνότητας. Οι γνώσεις, οι πληροφορίες και η εμπειρία που θα αποκτηθούν από τους φοιτητές μέσω αυτού του μαθήματος θα επιτρέψουν την καλύτερη κατανόηση των νομικών και τεχνολογικών ζητημάτων που εμπλέκονται στη νομοθεσία τροφίμων.