Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα
(1) μάθουν να ταυτίζουν, να περιγράφουν και να καταγράφουν αρχαία τεχνουργήματα
(2) εξοικειωθούν με τις μεθόδους μελέτης, ανάλυσης και ερμηνείας αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων της κλασικής αρχαιότητας, καθώς και σχετικών εκθεμάτων μουσείων
(3) μάθουν να συνθέτουν και να τεκμηριώνουν γραπτές εργασίες
(4) εξασκηθούν στην προφορική παρουσίαση των ιδεών και επιχειρημάτων τους
(5) προετοιμαστούν για την παρουσίαση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσειακών εκθεμάτων στο πλαίσιο διδασκαλίας
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών/τριών με ένα οικιστικό σύνολο και συγκεκριμένα στην κατανόηση και εμβάθυνση της τοπογραφίας της αρχαίας Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της έως την ύστερη αρχαιότητα. Οι φοιτητές/τριες θα ασκηθούν- με επιτόπιες επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και στα εκθέματα κυρίως του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης αλλά και του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς και μέσω της εκπόνησης επιστημονικών εργασιών,-στην πολεοδομία της αρχαίας Θεσσαλονίκης, την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, την κεραμική, τα ψηφιδωτά και τις νεκροπόλεις της. Αντικείμενο του μαθήματος αποτελούν όχι μόνο τα ορατά τμήματα της αρχαίας πόλης, όπως η αρχαία Αγορά της, τα τείχη της, το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, οι νεκροπόλεις της και οι μακεδονικοί τάφοι της, αλλά και οι αστικές δομές της, όπως το θέατρο, το στάδιο, το αρχαίο γυμνάσιο, ο ιππόδρομος, οι αρχαίες συνοικίες της, οι δρόμοι της με τις περίφημες στοές της, όπως η στοά των ειδώλων (Incantadas), τα ιερά της, όπως ο αρχαϊκός ιωνικός ναός της, το Σεραπείο αλλά και οι ιδιωτικές οικίες της. Αρωγός στην «αποκάλυψη» της αρχαίας Θεσσαλονίκης θα είναι και οι υπάρχουσες, ψηφιακές, διαδραστικές εφαρμογές, οι ψηφιακές αναπαραστάσεις και η εικονική πραγματικότητα.
Λέξεις Κλειδιά
Κλασική Αρχαιολογία, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, Μουσείο Εκμαγείων, συλλογές, αρχαία Θεσσαλονίκη
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
•Vitti Μ. : Η πολεοδομική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της έως τον Γαλέριο, Αθήνα 1996.
•Αδάμ-Βελένη, Π., Θεσσαλονίκη, νεράιδα, βασίλισσα, γοργόνα. Αρχαιολογική περιδιάβαση από την Προϊστορία στην Ύστερη Αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη 2001.
•Γραμμένος, Δ.Β., Ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη 2003.
•Δεσπίνης Γ. – Στεφανίδου-Τιβερίου Θ. – Βουτυράς Εμμ. (επιμ.), Κατάλογος γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ι, Θεσσαλονίκη 1997.
•Νίγδελης, P., Επιγραφικά Θεσσαλονίκεια. Συμβολή στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της αρχαίας Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη 2006).
•Πελεκίδης Ε.: Από την πολιτεία και την κοινωνία της αρχαίας Θεσσαλονίκης, (Επιγραφική μελέτη), Εκδ. Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 1934.