ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΧΥΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΧΥΣ / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΧΥΣ
ΚωδικόςΣΣΑ04
ΣχολήΝομική
ΤμήμαΝομικής
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΠαναγιώτης Γκλαβίνης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600022170

Πρόγραμμα Σπουδών: Κοινό ΠΜΣ Στρατηγικές Σπουδές (2022-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 232
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό115
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΥποχρεωτικό115
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣΥποχρεωτικό115
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΟΥΥποχρεωτικό115

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΧΥΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Ώρες Συνολικά26
Class ID
600245665
Τύπος Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Θα έρθουν σε επαφή με ένα σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο, η προσέγγιση του οποίου θα γίνει με διεπιστημονικό τρόπο. Θα γνωρίσουν τον κλάδο της Διεθνούς Οικονομίας και την στενή διασύνδεσή του τόσο με την Στρατηγική, όσο και με την Γεωπολιτική. Θα κατανοήσουν τους μηχανισμούς που μετασχηματίζουν την παγκόσμια οικονομία και μεταβάλλουν τον κόσμο, και σε ακραίες περιπτώσεις προκαλούν δυσαρμονία μεταξύ της οικονομικής και της στρατηγικής ισχύος. Θα εξοικειωθούν με τις αντίρροπες οικονομικές τάσεις, που άλλοτε σταθεροποιούν το διεθνές σύστημα ασφάλειας, παγιώνοντας τους συσχετισμούς ισχύος στους κόλπους του, άλλοτε το αποσταθεροποιούν, ωθώντας το σε μια νέα ισορροπία. Θα μπορούν να ερμηνεύσουν τα αίτια των κρίσεων που αναδιατάσσουν την ισχύ στο εσωτερικό του διεθνούς συστήματος, θέτοντας εν αμφιβόλω την διακυβέρνησή του. Θα διαπιστώσουν ότι η διεθνής ασφάλεια συνδέεται άρρηκτα με την ισόρροπη ανάπτυξη και ότι η μεταβολή της παγκόσμιας κατανομής οικονομικής ισχύος δημιουργεί κινδύνους για την διεθνή ασφάλεια. Θα συστηματοποιήσουν τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις που αναπόφευκτα έχουν καθημερινά εξ αιτίας του καταιγισμού των πληροφοριών, των σχετικών με το διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, που λαμβάνουν από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τις διεθνείς οικονομικές τάσεις και καταστάσεις με επιστημονικούς όρους και να αντιληφθούν πώς ακριβώς αυτές επηρεάζουν τη διεθνή ασφάλεια. Θα κατανοήσουν όλες τις παραμέτρους λήψης των αποφάσεων χάραξης στρατηγικής που καθορίζουν την διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, στην λήψη των οποίων θα κληθούν και οι ίδιοι να συμμετάσχουν στο μέλλον, είτε σε εθνικό, είτε σε περιφερειακό ή και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα αντιληφθούν ότι η γεωοικονομία είν’ αυτή που καθορίζει τις συμπεριφορές των κρατών στα ζητήματα της διεθνούς ασφάλειας και θ’ αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν χρειαστεί να συμμετάσχουν στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων χάραξης στρατηγικής. Θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν στην πράξη τις γνώσεις και τη δυνατότητα κατανόησης που απέκτησαν και να παρέχουν έγκυρη πληροφόρηση επάνω σε θέματα γεωοικονομίας και στη διασύνδεσή τους με τη στρατηγική της χώρας τους ή της συμμαχίας στην οποία είναι ενταγμένη η χώρα τους.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
 • Λήψη αποφάσεων
 • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. Από το Κραχ του 1929 στον 2ο ΠΠ. Διδάγματα για το παρόν. 2. Οι οικονομικές ενώσεις κρατών και οι διαδικασίες δημιουργίας τους. 3. Η διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης ως το πλέον προχωρημένο μοντέλο οικονομικής ένωσης κρατών με προοπτικές ομοσπονδιοποίησης. 4. Ο 2ος ΠΠ, ο Χάρτης του Ατλαντικού, η διαπραγμάτευση και η εγκαθίδρυση του σύγχρονου διεθνούς οικονομικού συστήματος στους τρεις πυλώνες του, τον νομισματικό, τον χρηματοδοτικό και τον εμπορικό. 5. Ο νέος Χάρτης του Ατλαντικού και η σύναψη της Συμφωνίας AUKUS σε περιβάλλον μεταβολής των συσχετισμών στην κορυφή του διεθνούς οικονομικού συστήματος. 6. Το πολυμερές εμπορικό σύστημα. Από την GATT στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. 7. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε πολυμερές επίπεδο στο πλαίσιο του ΠΟΕ. 8. Από την πολυμεροποίηση και την παγκοσμιοποίηση στην διμεροποίηση και την περιφερειοποίηση των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Οι τάσεις αποπαγκοσμιοποίησης και ανταγωνιστικής περιφερειοποίησης ή decoupling του διεθνούς οικονομικού συστήματος. 9. Μηχανισμοί αναδιάταξης ισχύος στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Θεμελιώδεις έννοιες. 10. Η αποτύπωση της ισχύος στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Κατηγοριοποίηση κρατών ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξής τους και το σύστημα της αγοράς τους. Τα χαρακτηριστικά των αναπτυγμένων κρατών που συσσωρεύουν την οικονομική ισχύ. Οι τάσεις ανατροπής των συσχετισμών υπέρ των αναδυόμενων οικονομιών. 11. Αναδιάταξη ισχύος και μεταβολή του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Το διεθνές εμπόριο και οι ξένες επενδύσεις ως βασικοί μηχανισμοί αναδιάταξης διεθνούς οικονομικής ισχύος. 12. Η Κίνα ως success story του τρόπου ειρηνικής μεταβολής του ισχύοντος διεθνούς οικονομικού συστήματος. 13. Κρίση, μετατόπιση ισχύος και επανεξισορρόπηση στο διεθνές οικονομικό σύστημα. 14. Τα εργαλεία δράσης και ρύθμισης στο διεθνές οικονομικό σύστημα. 15. Οι κίνδυνοι για τη διεθνή ασφάλεια από την δυσαρμονία οικονομικής και στρατηγικής ισχύος στην κορυφή του διεθνούς οικονομικού συστήματος
Λέξεις Κλειδιά
διεθνής οικονομία, στρατηγική, ισχύς, διεθνές οικονομικό σύστημα, εξοπλισμοί
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
Περιγραφή
• Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών μαθημάτων (elearning.auth) (LMS) το οποία υλοποιείται από το λογισμικό ανοικτού κώδικα Moodle και επιτρέπει τη δημιουργία και φιλοξενία εικονικής τάξης. • Παροχή φιλικού περιβάλλοντος σύγχρονης τηλεκπαίδευσης για την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων σε πραγματικό χρόνο που επιτρέπει τη διεξαγωγή εξ αποστάσεως διαλέξεων για τις ανάγκες των μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων όπως το Zoom, MS Teams, Google Meet, BigBlueButton • Αίθουσες με κατάλληλο οπτικο-ακουστικό εξοπλισμό για να φιλοξενήσουν ένα εξ αποστάσεως πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. • Δημιουργία και φιλοξενία της ιστοσελίδας του εκάστοτε Π.Μ.Σ. με χρήση της υπηρεσίας https://websites.auth.gr/. • Τεχνολογική υποστήριξη για τη δημιουργία πολυμεσικού υλικού (podcasts – videocasts) συγχρονισμένο με την παρουσίαση ομιλητή στα προσφερόμενα μαθήματα μέσω της υποδομής παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού του ΑΠΘ (https://it.auth.gr/service/studio/) • Υποστήριξη της ζωντανής μετάδοσης και μαγνητοσκόπησης (streaming/recording) των μαθημάτων.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις261,0
Σεμινάρια200,8
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων542,2
Εξετάσεις30,1
Προετοιμασία220,9
Σύνολο1255
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
 • Άλλη / Άλλες (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Παναγιώτης Γκλαβίνης, Μηχανισμοί Αναδιάταξης Ισχύος στο Διεθνές Οικονομικό Σύστημα, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2019. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Joachim Klement, Geo-Economics, The interplay between Geopolitics, Economics and Investments, CFA Institute Research Foundation 2021. Χρήσιμες ιστοσελίδες: https://www.hinrichfoundation.com/ https://www.foreignaffairs.com/
Τελευταία Επικαιροποίηση
07-01-2024