Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα:
να κατανοούν τη Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Υπέρταση:
Θα μπορούν να κατανοούν τις βασικές αρχές και τις παθοφυσιολογικές διαδικασίες που οδηγούν στην πρωτογενή (ουσιώδη) και δευτερογενή υπέρταση.
Διάκριση των Κλινικών Συνθηκών για κάθε Μορφή Υπέρτασης:
Θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις κλινικές συνθήκες που καθορίζουν την κάθε μορφή υπέρτασης, διακρίνοντας τις διάφορες παθολογίες που μπορεί να συνδέονται με αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Εφαρμογή Τύπων Μέτρησης της Αρτηριακής Πίεσης:
Θα μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορους τύπους μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, κατανοώντας τη σημασία της ακρίβειας και συνέπειας στην παρακολούθηση αυτής της βιολογικής παραμέτρου.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τη γνώση και τις δεξιότητες που τους επιτρέπουν να κατανοήσουν, να διακρίνουν και να εφαρμόζουν τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με την υπέρταση.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αυτό το μάθημα παρουσιάζει λεπτομερώς την επιδημιολογία και την επικρατησία της υπέρτασης, καθώς και την παθοφυσιολογία της αρτηριακής πίεσης, αναφέροντας όχι μόνο τα δεδομένα από την Ελλάδα αλλά και από διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το παθοφυσιολογικό μονοπάτι που οδηγεί στην πρωτογενή και δευτερογενή υπέρταση, καθώς και τις κλινικές συνθήκες που καθορίζουν κάθε μορφή υπέρτασης. Θα συζητηθούν επίσης διάφοροι τύποι μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, καθώς και η υπέρταση κατά τη διάρκεια άλλων συνθηκών ή νοσημάτων. Γενικά, ο στόχος αυτού του μέρους είναι κυρίως η απόκτηση θεωρητικών γνώσεων στον τομέα της υπέρτασης.