Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να κατανοήσει:
i. Την οριζόντια νομοθεσία σχετικά με τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, το πακέτο υγιεινής, τα μικροβιολογικά κριτήρια, τα πρόσθετα, την επισήμανση των τροφίμων, τα υλικά συσκευασίας, τους ρυπαντές και τα κατάλοιπα, τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές.
ii. τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των υπεύθυνων επιχειρίσεων τροφίμων, (παραγωγών, διανομέων, εμπόρων) σχετικά με την οριζόντια νομοθεσία
iii. τις εμπορικές πρακτικές προστασίας των καταναλωτών (Διαφήμιση, νομοθετικό πλαίσιο προστασίας, διακρίσεις με βάση το μέσο προβολής και με βάση το αντικείμενο, κά.)
iv. τη σχέση γενετικών πόρων και Ασφάλειας τροφίμων
v. το κανονιστικό πλέγμα της Ευρωπαϊκής Αγοράς Τροφίμων
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα παρέχει στους φοιτητές μια γενική εικόνα της γενικής (οριζόντιας) νομοθεσίας που διέπει τα τρόφιμα σε ευρωπαϊκό, εθνικό και διεθνές επίπεδο από την άποψη τόσο του νομικού επιστήμονα όσο και του επιστήμονα τροφίμων. Στη διάρκεια των δεκατριών εβδομάδων του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη βασική οριζόντια νομοθεσία τροφίμων και ποτών που περιλαμβάνει τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, το πακέτο υγιεινής, τα μικροβιολογικά κριτήρια, τα πρόσθετα, την επισήμανση των τροφίμων, τα υλικά συσκευασίας, τους ρυπαντές και τα κατάλοιπα, τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές. Θα συζητηθούν επιπλέον θέματα προστασίας του καταναλωτή (διαφήμιση, νομοθετικό πλαίσιο προστασίας, διακρίσεις με βάση το μέσο προβολής και με βάση το αντικείμενο, κά.), γενετικών πόρων και ασφάλειας των Τροφίμων καθώς επίσης και το κανονιστικό πλέγμα της Ευρωπαϊκής Αγοράς Τροφίμων.