Νομοθεσία Τροφίμων ΙΙ: ειδική νομοθεσία

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΝομοθεσία Τροφίμων ΙΙ: ειδική νομοθεσία / Food Law II: product-specific regulations
ΚωδικόςΝΤΠ106
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΘωμάς Μοσχάκης
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017951

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 38
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό2110

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΝομοθεσία Τροφίμων ΙΙ: ειδική νομοθεσία
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600245819
Τύπος Μαθήματος
Eιδίκευσης / Kατεύθυνσης
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα παρέχει στους φοιτητές μια γενική εικόνα της ειδικής (κάθετης) νομοθεσίας που διέπει τα τρόφιμα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στη διάρκεια των δεκατριών εβδομάδων του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την ειδική νομοθεσία τροφίμων και ποτών για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων όπως: γαλακτοκομικά προϊόντα; κρεατοσκευάσματα, αλιευτικά προϊόντα, αυγά; αρτοσκευάσματα; νερό; αλκοολούχα ποτά; ροφήματα; τρόφιμα φυτικής προέλευσης, εδώδιμα λίπη, έλαια και χυμοί. Θα συζητηθούν επιπλέον θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, τρόφιμα για βρέφη, νέα τρόφιμα (novel foods), προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ καθώς επίσης και η ειδική ποινική νομοθεσία για τα τρόφιμα.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή στη Νομοθεσία ΙΙ. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Κρέας, προϊόντα κρέατος και παρασκευάσματα κρέατος Αλιεύματα, αυγά Τρόφιμα φυτικής προέλευσης Εδώδιμα λίπη και έλαια Νερό Οίνος και αλκοολούχα ποτά Αρτυματικές ύλες και αιθέρια έλαια / Καφές - Τσάι - Κακάο και προϊόντα του / Προϊόντα με γλυκαντικές ύλες Άλευρα και αρτοσκευάσματα Τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και τρόφιμα για βρέφη Νέα τρόφιμα (novel foods) Παρουσιάσεις 1 (Εργασίες σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης) Παρουσιάσεις 2 (Εργασίες σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης) Παρουσιάσεις 3 (Εργασίες σε νερό, ροφήματα και ποτά) Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης(ΠΟΠ)- Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ)- Παραδοσιακές Ενδείξεις Οίνων-Εγγυημένα παραδοσιακά προϊόντα Η ειδική ποινική νομοθεσία για τα τρόφιμα
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαφάνειες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις30
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων60
Συγγραφή εργασίας / εργασιών30
Εξετάσεις
Σύνολο120
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Παρουσιάσεις Εργασιών: 30% Τελικές εξετάσεις: 70%
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Έκθεση / Αναφορά (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
14-11-2023