Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Το μάθημα παρέχει στους φοιτητές μια γενική εικόνα της ειδικής (κάθετης) νομοθεσίας που διέπει τα τρόφιμα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στη διάρκεια των δεκατριών εβδομάδων του μαθήματος, οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την ειδική νομοθεσία τροφίμων και ποτών για συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων όπως: γαλακτοκομικά προϊόντα; κρεατοσκευάσματα, αλιευτικά προϊόντα, αυγά; αρτοσκευάσματα; νερό; αλκοολούχα ποτά; ροφήματα; τρόφιμα φυτικής προέλευσης, εδώδιμα λίπη, έλαια και χυμοί. Θα συζητηθούν επιπλέον θέματα που σχετίζονται με τα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, τρόφιμα για βρέφη, νέα τρόφιμα (novel foods), προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ καθώς επίσης και η ειδική ποινική νομοθεσία για τα τρόφιμα.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εισαγωγή στη Νομοθεσία ΙΙ. Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Κρέας, προϊόντα κρέατος και παρασκευάσματα κρέατος
Αλιεύματα, αυγά
Τρόφιμα φυτικής προέλευσης
Εδώδιμα λίπη και έλαια
Νερό
Οίνος και αλκοολούχα ποτά
Αρτυματικές ύλες και αιθέρια έλαια / Καφές - Τσάι - Κακάο και προϊόντα του / Προϊόντα με γλυκαντικές ύλες
Άλευρα και αρτοσκευάσματα
Τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και τρόφιμα για βρέφη
Νέα τρόφιμα (novel foods)
Παρουσιάσεις 1 (Εργασίες σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης)
Παρουσιάσεις 2 (Εργασίες σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης)
Παρουσιάσεις 3 (Εργασίες σε νερό, ροφήματα και ποτά)
Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης(ΠΟΠ)- Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ)- Παραδοσιακές Ενδείξεις Οίνων-Εγγυημένα παραδοσιακά προϊόντα
Η ειδική ποινική νομοθεσία για τα τρόφιμα