Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
• Να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ποιότητας των συστατικών των τροφίμων και και τον τρόπο που αυτά συμβάλλουν στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των συνθέτων τροφίμων.
• Να κατανοήσουν το ρόλο της των διεργασιών στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των τροφίμων
• Να εξασκηθούν σε διάφορους τρόπους συλλογής δεδομένων ειδικής νομοθεσίας τροφίμων
• Να εξοικειωθούν με το σχεδιασμό και την οργάνωση συλλογής δεδομένων για την κατασκευή ετικέτα τροφίμων και εκτίμησης του χρόνου ζωής τους.
• Να εξασκηθούν στην ανάλυση και την ερμηνεία ποιοτικών δεδομένων
• Να κατανοήσουν τους κινδύνους στην παραγωγή τροφίμων και να αναγνωρίσουν τα κρίσιμα σημεία ελέγχου CCPs, τα όρια, και τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες
• Να εξοικειωθούν στη συμμετοχική/ομαδική παρατήρηση ανάλυση και παρουσίαση ειδικών θεμάτων
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αρχικά γίνεται ανάθεση/κατανομή εργασιών στο μάθημα Ειδικά Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών IΙ σε φοιτητές και επιβλέποντες.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν στοιχεία για την παραγωγή ενός σύνθετου μη-συμβατικού προϊόντος το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για το εν λόγω μάθημα.
Τα επιμέρους θέματα τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν και να συζητηθούν αναφέρονται στα παρακάτω:
1) Η σχετική νομοθεσία που διέπει τόσο τις πρώτες ύλες όσο και το τελικό προϊόν
2) Η περιγραφή της ετικέτας στην πλήρη της μορφή
3) Το σύστημα HACCP (αναφορά των κινδύνων και αναγνώριση των κρίσιμων σημείων ελέγχου CCPs, τα όρια, οι διορθωτικές ενέργειες κα).
4) Η εκτίμηση της διάρκειας ζωής
Κατά την διάρκεια εκπόνησης της εργασίας γίνονται διαλέξεις και φροντιστηριακά μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας. Ο επιβλέπων φροντίζει για την παροχή των επιπλέον απαραίτητων πληροφοριών που ενδεχομένως να χρειαστεί να δοθούν και θα συνεργαστεί με τον μελετητή του θέματος για την υιοθέτηση των όποιων παραδοχών χρειαστούν.
Η ενασχόληση με τον αντικείμενο της εργασίας γίνεται σε ατομική βάση, όπως επίσης, σε ατομική βάση θα γίνει και η βαθμολόγηση
Δίδεται καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση των εργασιών. Μετά την ολοκλήρωσή τους οι εργασίες κατατίθενται στο στο ε-λέρνινγ στο οικείο κεφάλαιο (Κατάθεση εργασιών & παρουσιάσεων).
Ακολούθως δημιουργείται μία παρουσίαση από κάθε φοιτητή η οποία κατατίθεται στο ε-λέρνινγ στο οικείο κεφάλαιο (Κατάθεση εργασιών & παρουσιάσεων).
Τέλος γίνεται δημόσια παρουσίαση των εργασιών σε ομάδες για κάθε αντικείμενο εργασίας. Η παρουσίαση είναι ανοιχτή σε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες (φοιτητές και διδάσκοντες).
Λέξεις Κλειδιά
εργασία, παρουσίαση, νομοθεσία, ετικέτα τροφίμου, διάρκεια ζωής