Ειδικά Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών ΙΙ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΕιδικά Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών ΙΙ / Special Topics in Food Law II
ΚωδικόςΝΤΠ109
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΔημήτριος Γερασόπουλος
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017954

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 38
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό215

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΕιδικά Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών ΙΙ
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600245822
Τύπος Μαθήματος
Ανάπτυξης Δεξιοτήτων
Τρόπος Παράδοσης
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
  • ΝΤΠ101 Μικροβιολογία Τροφίμων
  • ΝΤΠ102 Χημεία Τροφίμων & Διατροφή
  • ΝΤΠ103 Επεξεργασία & Θρεπτική αξία Τροφίμων
  • ΝΤΠ104 Εισαγωγή στη Νομοθεσία Τροφίμων
  • ΝΤΠ105 Νομοθεσία Τροφίμων Ι: γενική νομοθεσία
  • ΝΤΠ106 Νομοθεσία Τροφίμων ΙΙ: ειδική νομοθεσία
  • ΝΤΠ107 Σεμινάρια στη Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών
  • ΝΤΠ108 Ειδικά Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών Ι
  • ΝΤΠ110Ε Ποσοτική Μικροβιολογία & Προσδιορισμός Επικινδυνότητας
  • ΝΤΠ111Ε Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας
  • ΝΤΠ112Ε Προσδιορισμός Διάρκειας Ζωής
Γενικές Προαπαιτήσεις
Απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση όλων των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών
Μαθησιακά Αποτελέσματα
• Να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ποιότητας των συστατικών των τροφίμων και και τον τρόπο που αυτά συμβάλλουν στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των συνθέτων τροφίμων. • Να κατανοήσουν το ρόλο της των διεργασιών στην διαμόρφωση των χαρακτηριστικών των τροφίμων • Να εξασκηθούν σε διάφορους τρόπους συλλογής δεδομένων ειδικής νομοθεσίας τροφίμων • Να εξοικειωθούν με το σχεδιασμό και την οργάνωση συλλογής δεδομένων για την κατασκευή ετικέτα τροφίμων και εκτίμησης του χρόνου ζωής τους. • Να εξασκηθούν στην ανάλυση και την ερμηνεία ποιοτικών δεδομένων • Να κατανοήσουν τους κινδύνους στην παραγωγή τροφίμων και να αναγνωρίσουν τα κρίσιμα σημεία ελέγχου CCPs, τα όρια, και τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες • Να εξοικειωθούν στη συμμετοχική/ομαδική παρατήρηση ανάλυση και παρουσίαση ειδικών θεμάτων
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αρχικά γίνεται ανάθεση/κατανομή εργασιών στο μάθημα Ειδικά Θέματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Ποτών IΙ σε φοιτητές και επιβλέποντες. Οι εργασίες περιλαμβάνουν στοιχεία για την παραγωγή ενός σύνθετου μη-συμβατικού προϊόντος το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για το εν λόγω μάθημα. Τα επιμέρους θέματα τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν και να συζητηθούν αναφέρονται στα παρακάτω: 1) Η σχετική νομοθεσία που διέπει τόσο τις πρώτες ύλες όσο και το τελικό προϊόν 2) Η περιγραφή της ετικέτας στην πλήρη της μορφή 3) Το σύστημα HACCP (αναφορά των κινδύνων και αναγνώριση των κρίσιμων σημείων ελέγχου CCPs, τα όρια, οι διορθωτικές ενέργειες κα). 4) Η εκτίμηση της διάρκειας ζωής Κατά την διάρκεια εκπόνησης της εργασίας γίνονται διαλέξεις και φροντιστηριακά μαθήματα σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας. Ο επιβλέπων φροντίζει για την παροχή των επιπλέον απαραίτητων πληροφοριών που ενδεχομένως να χρειαστεί να δοθούν και θα συνεργαστεί με τον μελετητή του θέματος για την υιοθέτηση των όποιων παραδοχών χρειαστούν. Η ενασχόληση με τον αντικείμενο της εργασίας γίνεται σε ατομική βάση, όπως επίσης, σε ατομική βάση θα γίνει και η βαθμολόγηση Δίδεται καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση των εργασιών. Μετά την ολοκλήρωσή τους οι εργασίες κατατίθενται στο στο ε-λέρνινγ στο οικείο κεφάλαιο (Κατάθεση εργασιών & παρουσιάσεων). Ακολούθως δημιουργείται μία παρουσίαση από κάθε φοιτητή η οποία κατατίθεται στο ε-λέρνινγ στο οικείο κεφάλαιο (Κατάθεση εργασιών & παρουσιάσεων). Τέλος γίνεται δημόσια παρουσίαση των εργασιών σε ομάδες για κάθε αντικείμενο εργασίας. Η παρουσίαση είναι ανοιχτή σε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες (φοιτητές και διδάσκοντες).
Λέξεις Κλειδιά
εργασία, παρουσίαση, νομοθεσία, ετικέτα τροφίμου, διάρκεια ζωής
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Διαδραστικές ασκήσεις
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων60
Φροντιστήριο10
Εκπόνηση μελέτης (project)50
Εξετάσεις30
Σύνολο150
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Η αξιολόγηση γίνεται με την εκτίμηση της ποιότητας της εργασίας καθώς και της παρουσίασή της
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Τελευταία Επικαιροποίηση
21-11-2023