Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση:
i. να κατανοήσει τις αρχές της ποσοτικές μικροβιολογίας και του προσδιορισμού επικινδυνότητας
ii. να μπορεί να αναπτύξει μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης της μικροβιακής συμπεριφοράς με βάση πειραματικά δεδομένα
iii. να χειρίζεται τα διαθέσιμα τριτογενή μοντέλα (λογισμικά) προσοτικής μικροβιολογίας
iv. να μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλέια Ποσοτικής Μικροβιολογίας για τη αντιμετόπιση προβλημάτων στη βιομηχανία τροφίμων όπως ο σχεδιασμός και έλεγχος της ψυκτικής αλυσίδας, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, ο καθορισμός διάρκειας ζωής, ο έλεγχος της συμφωνίας με τη νομοθεσία κλπ.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα επικεντρώνεται στη μελέτη και κατανόηση των αρχών της Ποσοτικής Μικροβιολογίας (Quantitative/Predictive Microbiology) και του Προσδιορισμού Μικροβιακής Επικινδυνότητας (Microbial Risk Assessment). Το πρώτο μέρος του μαθήματος βασίζεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την δημιουργία και εφαρμογή εργαλείων Ποσοτικής Μικροβιολογίας (μαθηματικών μοντέλων) με τη χρήση Η/Υ. Συγκεκριμένα οι φοιτητές εκπαιδεύνται στη μεθοδολογία ανάπτυξης μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της συμπερφοράς αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών καθώς και τη χρήση των σχετικών διαθέσιμων λογισμικών. Στη συνέχεια, η παραπάνω γνώση χρησιμοποιείται για την λύση προβλημάτων που απαντώνται στην Βιομηχανία Τροφίμων σχετικά με την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τον καθορισμό της διάρκειας ζωής των τροφίμων, τον έλεγχο της συμφωνίας με τη νομοθεσία και τον καθορισμό κρίσιμων ορίων σε συστήματα HACCP με εφαρμοργή τόσο αιτιοκρατικών όσο και στοχαστικών προσεγγίσεων. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος εστιάζεται στης αρχές της ανάλυσης επικινδυνότητας και περιλαμβάνει την λεπτομερή περιγραφή της μεθοδολογίας του προσδιορισμού επικδυνότητας ως βασικού εργαλείου διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Koutsoumanis, K.P. and Aspridou, Z. 2016. Moving towards a risk-based food safety management. Current Opinion in Food Science, 12:36–41
Koutsoumanis, K.P., Lianou, A. and Gougouli, M. 2016. Last developments in foodborne pathogens modeling. Current Opinion in Food Science, 8: 89–98.
https://www.combase.cc/index.php/en/
http://fssp.food.dtu.dk/
https://www.ars.usda.gov/northeast-area/wyndmoor-pa/eastern-regional-research-center/residue-chemistry-and-predictive-microbiology-research/docs/pathogen-modeling-program/pathogen-modeling-program-models/