Ποσοτική Μικροβιολογία & Προσδιορισμός Επικινδυνότητας

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΠοσοτική Μικροβιολογία & Προσδιορισμός Επικινδυνότητας / Quantitative Microbiology and Risk Assessment
ΚωδικόςΝΤΠ110Ε
ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΕαρινή
Υπεύθυνος/ηΚωνσταντίνος Κουτσουμανής
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600017955

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΕπιλογής215

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΠοσοτική Μικροβιολογία & Προσδιορισμός Επικινδυνότητας
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Ώρες Εβδομαδιαία2
Class ID
600245823
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση: i. να κατανοήσει τις αρχές της ποσοτικές μικροβιολογίας και του προσδιορισμού επικινδυνότητας ii. να μπορεί να αναπτύξει μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης της μικροβιακής συμπεριφοράς με βάση πειραματικά δεδομένα iii. να χειρίζεται τα διαθέσιμα τριτογενή μοντέλα (λογισμικά) προσοτικής μικροβιολογίας iv. να μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλέια Ποσοτικής Μικροβιολογίας για τη αντιμετόπιση προβλημάτων στη βιομηχανία τροφίμων όπως ο σχεδιασμός και έλεγχος της ψυκτικής αλυσίδας, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, ο καθορισμός διάρκειας ζωής, ο έλεγχος της συμφωνίας με τη νομοθεσία κλπ.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα επικεντρώνεται στη μελέτη και κατανόηση των αρχών της Ποσοτικής Μικροβιολογίας (Quantitative/Predictive Microbiology) και του Προσδιορισμού Μικροβιακής Επικινδυνότητας (Microbial Risk Assessment). Το πρώτο μέρος του μαθήματος βασίζεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την δημιουργία και εφαρμογή εργαλείων Ποσοτικής Μικροβιολογίας (μαθηματικών μοντέλων) με τη χρήση Η/Υ. Συγκεκριμένα οι φοιτητές εκπαιδεύνται στη μεθοδολογία ανάπτυξης μαθηματικών μοντέλων πρόβλεψης της συμπερφοράς αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών καθώς και τη χρήση των σχετικών διαθέσιμων λογισμικών. Στη συνέχεια, η παραπάνω γνώση χρησιμοποιείται για την λύση προβλημάτων που απαντώνται στην Βιομηχανία Τροφίμων σχετικά με την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τον καθορισμό της διάρκειας ζωής των τροφίμων, τον έλεγχο της συμφωνίας με τη νομοθεσία και τον καθορισμό κρίσιμων ορίων σε συστήματα HACCP με εφαρμοργή τόσο αιτιοκρατικών όσο και στοχαστικών προσεγγίσεων. Το δεύτερο μέρος του μαθήματος εστιάζεται στης αρχές της ανάλυσης επικινδυνότητας και περιλαμβάνει την λεπτομερή περιγραφή της μεθοδολογίας του προσδιορισμού επικδυνότητας ως βασικού εργαλείου διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις39
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων70
Συγγραφή εργασίας / εργασιών28
Εξετάσεις3
Σύνολο140
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Επίλυση Προβλημάτων (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Koutsoumanis, K.P. and Aspridou, Z. 2016. Moving towards a risk-based food safety management. Current Opinion in Food Science, 12:36–41 Koutsoumanis, K.P., Lianou, A. and Gougouli, M. 2016. Last developments in foodborne pathogens modeling. Current Opinion in Food Science, 8: 89–98. https://www.combase.cc/index.php/en/ http://fssp.food.dtu.dk/ https://www.ars.usda.gov/northeast-area/wyndmoor-pa/eastern-regional-research-center/residue-chemistry-and-predictive-microbiology-research/docs/pathogen-modeling-program/pathogen-modeling-program-models/
Τελευταία Επικαιροποίηση
08-10-2019