Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Στο τέλος αυτού του μαθήματος, ο/η φοιτητής/-τρια θα είναι σε θέση να:
- Κατανοεί τις έννοιες που αφορούν στον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής και της ποιότητας των τροφίμων
- Προσδιορίζει επιτυχώς τους μηχανισμούς αποτυχίας των τροφίμων
- Γνωρίζει τις μεθοδολογίες αξιολόγησης ποιοτικών χαρακτήρων των τροφίμων
- Σχεδιάζει και να υλοποιεί τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των τροφίμων.
iii. Την κινητική της υποβάθμισης της ποιότητας και τη μεθοδολογία για τον δυναμικό προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των τροφίμων.
iv. Τις αλληλεπιδράσεις συστατικών των τροφίμων και υλικών συσκευασίας και τον προσδιορισμό αναγκών συσκευασίας για την επίτευξη της επιθυμητής διάρκειας ζωής.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα παρέχει στους φοιτητές μια σε βάθος παρουσίαση της προσέγγισης για τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των τροφίμων. Συγκεκριμένα διαπραγματεύεται τις έννοιες που αφορούν στους δείκτες ποιότητας τροφίμων, τους παράγοντες που καθορίζουν τη διάρκεια ζωής ενός τροφίμου, τους μηχανισμούς αποτυχίας τροφίμων, τις μεθόδους αξιολόγησης της ποιότητας των τροφίμων, την επίδραση των συστατικών και των προσθέτων των τροφίμων στη διάρκεια ζωής ενός τροφίμου, την κινητική της υποβάθμισης της ποιότητας και των μεταβολών στα τρόφιμα, τον δυναμικό προσδιορισμό της διάρκειας ζωής, τις ιδιότητες των υλικών συσκευασίας, τις αλληλεπιδράσεις συστατικών των τροφίμων και υλικών συσκευασίας και τον προσδιορισμό των αναγκών συσκευασίας για την επίτευξη της επιθυμητής διάρκειας ζωής.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
• Understanding and measuring the shelf-life of food (2000). Ed.: Steele, R. Woodhead Publishing Limited, England.
• The stability and shelf-life of food (2000). Ed.: Kilcast, D. and Subramaniam, P. Woodhead Publishing Limited, England.
• Food Industry Briefing Series: Shelf Life (2002). Ed.: Man, D. Blackwell Science Limited, England.