Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα:
1. Έχουν εξοικειωθεί με την επιστημονική ορολογία των υγροτόπων και τους διάφορους τύπους αυτών.
2. Έχουν κατανοήσει τις διάφορες λειτουργίες και αξίες αυτών όπως και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ υγροτοπικών και αγροτικών οικοσυστημάτων.
3. Έχουν διαμορφώσει άποψη για την αναγκαία αειφορική διαχείριση των υγροτοπικών πόρων στηριζόμενοι στην σχετική επιστημονική γνώση και στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
4. Αναπτύξουν κριτική σκέψη για την εφαρμογή "αειφορικών γεωργικών συστημάτων παραγωγής" στα αγροοικοσυστήματα του δικτύου Natura 2000.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Προστατευόμενες περιοχές. Θεμελιώδης εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία για την βιοποικιλότητα. Οι υγρότοποι διεθνούς σημασίας ή υγρότοποι Ραμσάρ. Λειτουργίες και αξίες υγροτόπων. Φυσικές και ανθρωπογενείς αλλοιώσεις υγροτόπων. Αλληλεπιδράσεις υγροτόπων με τα αγροοικοσυστήματα. Η κατάσταση των υγροτόπων στην Ελλάδα σήμερα. Αειφορική διαχείριση υγροτόπων και αποκατάσταση. Δίκτυο Natura 2000. Η γεωργία στο δίκτυο Natura 2000. Απειλές για τη βιοποικιλότητα από τη σύγχρονη γεωργία. Γεωργικές πρακτικές για την αύξηση και την προστασία της βιοποικιλότητας στα αγροοικοσυστήματα. Αειφορική διαχείριση οικοτόπων Natura 2000. Η κατάσταση του δικτύου Natura 2000 στην Ευρώπη. Οικολογική σημασία της γεωργίας. Αγροτικά οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας για τη βιοποικιλότητα (high-nature-value farming systems). Περιβάλλον και Κοινή Ευρωπαϊκή Γεωργική Πολιτική. Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα. Ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης.
Λέξεις Κλειδιά
Υγρότοποι, Λειτουργίες υγροτόπων, αξίες υγροτόπων, διαχείριση υγροτόπων