Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ / HELLENISM OF THE TSARIST RUSSIA AND THE EX-USSR
ΚωδικόςΙΕΑ253
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600022393

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας 2020-2021

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 28
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό Κατ' ΕπιλογήνΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΚΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600248866
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Γενικών Γνώσεων
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Βασικές γνώσεις της ιστορίας του ελληνικού κράτους, από το 18ο στον 20ό αι. Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα. Συνιστάται ωστόσο το εν λόγω μάθημα να επιλέγεται από φοιτητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει το γ΄ εξάμηνο των σπουδών τους.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Να γνωρίσουν τη νεότερη ιστορία του Ελληνισμού της τσαρικής Ρωσίας-πρώην ΕΣΣΔ, να εξοικειωθούν με τη σχετική βιβλιογραφία, τις πηγές και τους χάρτες της περιόδου.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Αρχεία και Συλλογές για τον Ελληνισμό της Ανατολής και της τσαρικής Ρωσίας-πρώην ΕΣΣΔ Το μάθημα έχει ως στόχο τη γνωριμία με τα αρχεία και τις συλλογές που αφορούν στον Ελληνισμό της Ανατολής και της τσαρικής Ρωσίας-πρώην ΕΣΣΔ. Επισκέψεις σε αρχειακές μονάδες και ασκήσεις χρήσης και αξιοποίησης των πηγών αποσκοπούν στη μύηση των φοιτητών στην έρευνα του αναφερόμενου πεδίου. Στο πλαίσιο του μαθήματος θα γίνει ειδική αναφορά στον Ελληνισμό της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία.
Λέξεις Κλειδιά
Έλληνες του Πόντου, Έλληνες της Ρωσίας, Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Πόντος, μεταναστεύσεις, Έλληνες της Γεωργίας
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Ήχος
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Διαδραστικές ασκήσεις
  • Βιβλίο
  • χάρτες
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Χρήση ΗΥ και άλλων Μέσων για τη Διδασκαλία Χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ιστοσελίδας για την επικοινωνία και την ενημέρωση των φοιτητών/τριών
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις117
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων30
Εκπαιδευτικές επισκέψεις και παρακολούθηση συνεδρίων / σεμιναρίων / εκδηλώσεων15
Συγγραφή εργασίας / εργασιών15
Εξετάσεις3
Σύνολο180
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές αξιολογούνται με γραπτές εξετάσεις: ερωτήσεις σύντομης και εκτενούς απάντησης, πολλαπλής επιλογής, ασκήσεις σε χάρτη. Προαιρετική είναι η εκπόνηση ατομικής εργασίας.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
  • Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική)
  • Δημόσια Παρουσίαση (Διαμορφωτική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ι. Κ. Χασιώτης (επιμ.), Οι Έλληνες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, Θεσσαλονίκη 1997.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Κωνστ. Παπουλίδης, «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ελληνισμός του Καυκάσου το 1914», Βαλκανικά Σύμμεικτα, 3 (1989), … Κωνστ. Παπουλίδης, «Οι Έλληνες της Ρωσίας τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα», Βαλκανικά Σύμμεικτα, 4 (1992), 109-140. Βλ. Αγτζίδης, Ποντιακός Ελληνισμός. Από τη Γενοκτονία και το Σταλινισμό στην Περεστρόϊκα, εκδοτικός οίκος Αφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 1990. Βλ. Αγτζίδης, Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συνέπειες για τον Ελληνισμό, εκδόσεις Ελλοπία, Αθήνα 1993. Ι.Κ. Χασιώτης, Επισκόπηση της ιστορίας της Νεοελληνικής Διασποράς, εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1993. Άρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού, «Μεταναστεύσεις Ελλήνων στον Καύκασο κατά τον 19ο αιώνα», 1993-1994, Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 10 (1993-1994) 91-172. Κωνστ. Φωτιάδης, Ο Ελληνισμός της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, εκδόσεις Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη 1999. Κωνστ. Φωτιάδης – Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, Η Παιδεία στον Πόντο (1682-1922). Από το Σεβαστό Κυμινήτη και τον Περικλή Τριανταφυλλίδη ως το Νίκο Καπετανίδη, εκδοτικός οίκος Αφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2007. Kyriakos Chatzikyriakidis, “Forced Migration, Exile and an Imaginary Land-heaven. The Case of Greek-Pontians in Caucasus”, official on-line journal of the International Oral History Association Words and Silences, v. 6, No 1 (2011), 49-57, ISSN 1405-6410 Online ISSN 2222-4181. Άρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού – Ευρ. Γεωργανόπουλος – Κυρ. Χατζηκυριακίδης, Οι Έλληνες του Πόντου και η Οθωμανική Αυτοκρατορία (1461-1923), Αρχείον Πόντου – Παράρτημα 36, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Αθήνα 2015. Σοφ. Ηλιάδου-Τάχου, Ιχνηλατώντας την Εκπαίδευση στων «Ελλήνων τις Κοινότητες»: Πόντος, Ρωσία Σοβιετική Ένωση. Μια ιστορικο-συγκριτική προσέγγιση, εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2016. Κυρ. Χατζηκυριακίδης, «Μετοικεσίες των Ελλήνων της Ρωσίας και της ΕΣΣΔ στη Μακεδονία στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα», Τετράδια Μακεδονικής Ιστορίας και Πολιτισμού, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, τ. 4 (2017),16-29. Διον. Καλαμβρέζος, Ο ελληνισμός στη Ρωσία και στις άλλες χώρες της τ. ΕΣΣΔ. Σύντομη Ιστορία, κρίσεις μετά το 1991, ελληνικές παρεμβάσεις, προοπτικές, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2017. Ευρυδίκη Σιφναίου, Τζελίνα Χαρλαύτη (επιμ.), Οι Ελληνες της Αζοφικής : 18ος-αρχές 20ου αιώνα : νέες προσεγγίσεις στην ιστορία των ελλήνων της νότιας Ρωσίας, Αθήνα 2015.
Τελευταία Επικαιροποίηση
27-02-2024