ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ / ANCIENT GREEK HISTORY
ΚωδικόςΙΑΕ651
ΣχολήΦιλοσοφική
ΤμήμαΙστορίας και Αρχαιολογίας
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600019232

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας 2020-2021

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣΥποχρεωτικό Κατ' ΕπιλογήνΧειμερινό/Εαρινό-6
ΙΣΤΟΡΙΑΣΥποχρεωτικό Ειδίκευσης326

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ακαδημαϊκό Έτος2023 – 2024
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Class ID
600252473
Τύπος Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
 • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
 • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Erasmus
Το μάθημα προσφέρεται και σε φοιτητές προγραμμάτων ανταλλαγής.
Γλώσσα Διδασκαλίας
 • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
 • Αγγλικά (Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Προαπαιτούμενα Μαθήματα
 • ΙΑΕ151 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Γενικές Προαπαιτήσεις
Να έχει παρακολουθήσει ο φοιτητής το εισαγωγικό μάθημα στην αρχαία ελληνική ιστορία (ΙΑΕ 151).
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Εκμάθηση των βασικών δομών της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κατά την περίοδο από την πτώση των μυκηναϊκών ανακτόρων έως το 323 π.Χ. Να εξασκηθούν στην κριτική αποτίμηση των γεγονότων. Να εξασκηθούν στην ανάλυση και την ερμηνεία των γεγονότων, όπως αυτά αναλύονται στις πηγές Να εθιστούν στο ιστορικό σκέπτεσθαι, βασισμένοι στις γνώσεις τους.
Γενικές Ικανότητες
 • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
 • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
 • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
 • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
 • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Εβδομάδα #1 Οι βασικές πηγές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας αναφορικά με τις υπό πραγμάτευση περιόδους. Τα αρχαιολογικά δεδομένα, οι γραμματειακές και επιγραφικές μαρτυρίες. Οι κυριότεροι ιστορικοί της περιόδου. Εβδομάδα #2 Η εξέλιξη προς την πόλιν. Η φυσιογνωμία της Ελλάδας κατά τον 9ο και 8ο αιώνα. Ο ρόλος της θρησκείας και η εμφάνιση των ιερών. Ο κόσμος του Ησιόδου και τα έπη του Ομήρου. Η εφεύρεση της αλφαβητικής γραφής. Σχηματισμός κοινοτήτων, πληθυσμιακή αύξηση. Η σύσταση της πόλεως-κράτους. Εβδομάδα #3 Ο Ελληνικός αποικισμός (8ος-6ος αι.). Αίτια. Η εξάπλωση του Ελληνισμού στον μεσογειακό χώρο: Τα στάδια του αποικισμού και τα χαρακτηριστικά του. Πολιτική και κοινωνική οργάνωση των Ελλήνων κατά την εποχή του αποικισμού. Οι συνέπειες του αποικισμού στις κοινωνίες της περιόδου. Εβδομάδα #4 Η κρίση της αριστοκρατίας. Μεταρρύθμιση κοινοτήτων: Η αγροτική κρίση, η οπλιτική «επανάσταση», ο νόμος, το πολίτευμα και η αυθαίρετη διακυβέρνηση. Η εφεύρεση του νομίσματος. Εβδομάδα #5 Το φαινόμενο της τυραννίδος (Κόρινθος, Σικυώνα, Άργος, Σάμος). Εβδομάδα#6 Ο ελληνικός κόσμος γύρω στο 600 π.Χ. Η εμφάνιση των νομοθετών. Λυκούργος και Σπάρτη. Σόλων και Αθήνα. Εβδομάδα #7 Η τυραννίδα των Πεισιστρατιδών. Οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη και οι απαρχές της δημοκρατίας. Οι μεταρρυθμίσεις του Εφιάλτη. Η διαμόρφωση της πόλεως-κράτους. Εβδομάδα #8 Αντιπαράθεση Ελλήνων και Περσών: Ιωνική Επανάσταση. Η Ελλάδα και η Περσική αυτοκρατορία ως τη μάχη του Μαραθώνα. Ο Θεμιστοκλής και το ναυτικό του πρόγραμμα. Η εκστρατεία του Ξέρξη και οι συγκρούσεις των ετών 480-479. Εβδομάδα #9 Η περίοδος της Πεντηκονταετίας (478-431 π.Χ.): Η ίδρυση της Δηλιακής / Πρώτης Αθηναϊκής Συμμαχίας. Η Αθήνα την εποχή του Περικλή και η ανάπτυξη της ηγεμονίας της. Η φύση και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αθηναϊκού ιμπεριαλισμού. Εβδομάδα #10 Ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Εβδομάδα #11 Η περίοδος της σπαρτιατικής ηγεμονίας. Οι εξελίξεις τον 4ο αιώνα: η ανάκαμψη της Αθήνας (από την Ειρήνη του Βασιλέως -386 π.Χ.- έως την ίδρυση της Δεύτερης Αθηναϊκής Συμμαχίας). Η Θήβα και η Βοιωτία. Εβδομάδα #12 Η άνοδος της Μακεδονίας ως την εποχή του Φιλίππου Β’. Ισοκράτης και Πανελλήνια Ιδέα. Η πολεμική του Δημοσθένη. Η μάχη στη Χαιρώνεια (338 π.Χ.) και η Συμμαχία της Κορίνθου (337 π.Χ.). Εβδομάδα #13 Επανάληψη και προετοιμασία για τις εξετάσεις Είναι πιθανόν, από καιρού εις καιρός, να διδάσκεται ένα συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός της περιόδου, στο οποίο θα γίνεται εμβάθυνση μέσα από τις σχετικέ πηγές
Λέξεις Κλειδιά
Ελλάδα, πόλις-κράτος, Αθήνα, Σπάρτη, Μακεδονία
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
 • Σημειώσεις
 • Διαφάνειες
 • Πολυμεσικό υλικό
 • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
 • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Περιγραφή
Στη διδασκαλία χρησιμοποιείται power-point και η πλατφόρμα e-learning του ΑΠΘ. Επικοινωνία με email.
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις65
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων112.5
Εξετάσεις2.5
Σύνολο180
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Γραπτή εξέταση. Αξιολογείται η ικανότητα των φοιτητών να σκεφτούν κριτικά σε θέματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας απέναντι στα όσα διδάχθηκαν.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
 • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Εκτεταμένης Απάντησης (Συμπερασματική)
 • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
-J.K. Davies, Η δημοκρατία και η Κλασική Ελλάδα (μτφ. Γ. Τσολάκης, επιμ. Ι. Κ. Ξυδόπουλος), Θεσσαλονίκη 2014. -J.M. Hall, Αρχαία ελληνική ιστορία: η αρχαϊκή περίοδος 1200-479 π.Χ. (μτφ. -επιμ. Ι. Κ. Ξυδόπουλος), Θεσσαλονίκη 2013.
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
- A. Andrewes, Αρχαία Ελληνική Κοινωνία (μετάφραση Α. Παναγόπουλος), Καρδαμίτσα, Αθήνα 1983. -G. W. Botsford-C. A. Robinson, Αρχαία Ελληνική Ιστορία (μετάφραση Σ. Τσιτσώνης), Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 1977. -R. Osborne, Η γένεση της Ελλάδας, 1200-479 π.Χ. (μετάφραση Τ. Σιέτη), Οδυσσέας, Αθήνα 1999. -R. Osborne, Αρχαία Ελληνική Ιστορία (μτφ. Μ. Καστανά-Γ. Τσολάκης, επιμ. Ι. Κ. Ξυδόπουλος), Θεσσαλονίκη 2011.- Ι. Πίκουλας, Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Αρχαιολογνωσία, Αθήνα 2006. -W. Schuller, Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας από την Κρητομυκηναϊκή εποχή ως το τέλος των κλασικών χρόνων (μετάφραση Αφροδίτη Καμάρα, Χριστίνα Κοκκινιά, εποπτεία Κώστας Μπουραζέλης), Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 1999.
Τελευταία Επικαιροποίηση
23-09-2022