Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος είναι:
1. Κατανόηση και κατηγοριοποίηση διαφόρων τύπων φυσικών βιολογικών υλικών και υποκατάστατων βιοϋλικών.
2. Χαρακτηρισμός των φυσικών, χημικών και βιολογικών ιδιοτήτων αυτών των υλικών και κατανόηση των αλληλεπιδράσεων τους με τις φυσικές δομές του σώματος.
3. Εφαρμογή αρχών σχεδιασμού βιοϋλικών για βιολογικές και ιατρικές εφαρμογές, υποστηριζόμενες από μελέτες περίπτωσης.
4. Κατανόηση των μηχανικών ιδιοτήτων των βιολογικών υλικών και βιοϋλικών, καθώς και της επίδρασης των μηχανικών δυνάμεων σε διάφορα βιολογικά επίπεδα (μοριακό, κυτταρικό, ιστός, οργανισμός και οργανισμός).
5. Συσχέτιση της μηχανικής βιολογίας με τη θεραπεία ασθενειών και εφαρμογή αυτής της γνώσης στον μηχανικό σχεδιασμό και την ορθοπεδική κίνηση.
Αυτά τα μαθησιακά αποτελέσματα θα επιτευχθούν μέσω του συνδυασμού θεωρητικής μάθησης και πρακτικής εργαστηριακής και κλινικής εμπειρίας.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το μάθημα έχει δύο στόχους: Ι. Επισκόπηση των φυσικών βιολογικών υλικών και των υποκατάστατων βιοϋλικών. Περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε: κατηγορίες υλικών, μεθόδους μελέτης και χαρακτηρισμού, φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες, αλληλεπιδράσεις βιοϋλικών με φυσικές δομές του σώματος, αρχές σχεδιασμού βιοϋλικών, χρήσεις σε βιολογικές και ιατρικές εφαρμογές, μελέτες περίπτωσης. ΙΙ. Εισαγωγή στις μηχανικές ιδιότητες των βιοϋλικών. Περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε: γενικές αρχές της μηχανικής, τρόπους μελέτης, μοντελοποίηση, κατανόηση της δράσης των μηχανικών δυνάμεων στο μοριακό και κυτταρικό επίπεδο, καθώς και το επίπεδο των ιστών, των οργάνων καθώς και του ολόκληρου οργανισμού, μηχανικές ιδιότητες των βιολογικών υλικών και βιοϋλικών, συσχέτιση της μηχανικής βιολογίας και της θεραπείας ασθενειών, ιστομορφολογία, και μηχανικός σχεδιασμός και ορθοπεδική κίνηση. Το μάθημα βασίζεται σε έναν συνδυασμό θεωρίας και αντίστοιχης εργαστηριακής και κλινικής πρακτικής.
Λέξεις Κλειδιά
Βιομηχανική, μηχανικές ιδιότητες, βιοϋλικά, ιστοί, κύτταρα
Περιγραφή
1. Διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης: Πλατφόρμες όπως το Elearning, το Moodle ή το Blackboard χρησιμοποιούνται για τη διανομή του υλικού των μαθημάτων, την ανάρτηση ανακοινώσεων, τη διαχείριση των εργασιών και τη διευκόλυνση των συζητήσεων.
2. Εργαλεία συνεργασίας σε έργα: Εργαλεία όπως το Microsoft Teams ή το Google Workspace χρησιμοποιούνται για τη συνεργατική εργασία σε έργα, επιτρέποντας στους μαθητές να επικοινωνούν, να μοιράζονται αρχεία και να εργάζονται μαζί αποτελεσματικά.
3. Ψηφιακή αξιολόγηση: Τα διαδικτυακά κουίζ και οι εξετάσεις διεξάγονται με τη χρήση ΤΠΕ. Αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να παρέχουν άμεση ανατροφοδότηση, βοηθώντας τους μαθητές να μάθουν και να βελτιωθούν.
4. Έρευνα και συλλογή πληροφοριών: Οι διαδικτυακές βάσεις δεδομένων και οι ακαδημαϊκές μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούνται για την έρευνα και τη συλλογή πληροφοριών για έργα και εργασίες.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα και η πραγματική χρήση των ΤΠΕ εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους πόρους του μαθήματος.