ΙΣΤΟΡΙΑ Φ.Α & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΙΣΤΟΡΙΑ Φ.Α & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / History of Physical Education
ΚωδικόςΓΕ2200
ΣχολήΕπιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
ΤμήμαΕπιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με έδρα τις Σέρρες
Κύκλος / Επίπεδο1ος / Προπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
ΚοινόΌχι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID260000122

Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών (2014)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 86
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικόΧειμερινό/Εαρινό-6

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΙΣΤΟΡΙΑ Φ.Α & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Ακαδημαϊκό Έτος2024 – 2025
Περίοδος ΤάξηςΕαρινή
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία4
Class ID
600268712
Τύπος Μαθήματος 2016-2020
  • Επιστημονικής Περιοχής
Τύπος Μαθήματος 2011-2015
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Γλώσσα Διδασκαλίας
  • Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
Προαπαιτήσεις
Γενικές Προαπαιτήσεις
Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσει ο φοιτητής/τρια τη φυσική αγωγή σπουδαίων πολιτισμών της αρχαιότητας, όπως επίσης τη θέση που κατείχε η φυσική αγωγή και αθλητισμός γενικότερα κατά την αρχαιοελληνική περίοδο. Δίδεται έμφαση στη διάδοση των αρχαίων γιορτών που συνδυάζονταν με αθλητικούς αγώνες. Μελετούνται οι σπουδαιότερες αθλητικές γιορτές, τα αγωνίσματα και τα προβλήματα των αρχαίων αγώνων. Τέλος, μελετούνται οι αγώνες και τα θεάματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής περιόδου.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Μετά το πέρας των εισηγήσεων και την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές και φοιτήτριες θα γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της φυσικής αγωγής και του αθλητικού συναγωνισμού των λαών της αρχαιότητας και ιδιαίτερα των Ελλήνων. Επιδιώκεται επίσης, στα πλαίσια των εισηγήσεων, η κατανόηση ενδιαφέροντος και της βαρύτητας που έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες στις αθλητικές τους γιορτές και ιδιαίτερα στους ιερούς πανελλήνιους αγώνες.
Γενικές Ικανότητες
  • Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
  • Λήψη αποφάσεων
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
  • Εργασία σε διεθνές περιβάλλον
  • Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
  • Παραγωγή νέων ερευνητικών ιδεών
  • Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον
  • Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
  • Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
- Η Φυσική Αγωγή στην Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. - Μινωικός πολιτισμός. Αγώνες, σπορ και χοροί στη Μινωική Κρήτη. Οι αγώνες και η Μεγάλη Θεά της Μινωικής Κρήτης. - Μυκηναϊκός πολιτισμός. Ο όμηρος και τα έπη του. Ομηρικοί και Μυκηναϊκοί αγώνες και σπορ. - Η Φυσική Αγωγή στην αρχαία Ελλάδα (Η φυσική αγωγή στην Σπάρτη, Η φυσική αγωγή στην Αθήνα, Η φυσική αγωγή στην υπόλοιπη Ελλάδα). - Η Ολυμπία και οι Αγώνες πριν το 776π.Χ., Ήρωες και θεοί στην Ολυμπία. - Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες (Ολυμπιακό πρόγραμμα, Οι Ελλανοδίκες - καθήκοντα, Πρόστιμα και τιμωρίες. Κληρώσεις, εφεδρεία, ακονιτί και ισοπαλίες). - Το ιερό της Ολυμπίας. - Τα Πύθια, Τα Ίσθμια, Τα Νέμεα. - Τα αγωνίσματα του Ιπποδρόμου, οι Δρόμοι, Εκκίνηση αθλητών. - Η πάλη, Η πυγμαχία, Το παγκράτιο. - Η δισκοβολία, Ο ακοντισμός, Το άλμα, Το πένταθλο. - Θέματα σχετικά με τους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα μέρος Ι - Θέματα σχετικά με τους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα μέρος ΙΙ - Ο αποκλεισμός των γυναικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ο Ολυμπιακός κατάλογος των νικητών, Το πρώτο αγώνισμα των Ολυμπιακών αγώνων. Η Ολυμπιακή εκεχειρία και ο δίσκος του Ίφιτου. Η συμμετοχή των γυναικών στα παιχνίδια και τους αγώνες στην αρχαία Ελλάδα. - Οι ρίζες της γυμνότητας των αθλητών, Η Αθλητική γυμνότητα, ομοφυλοφιλία, παιδεραστία. - Ο αθλητισμός στα ρωμαϊκά χρόνια και στο Βυζάντιο. ____________________________________________________________ 17. Χορός και αρχαία Ελλάδα 18. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες (Ζάππειες Ολυμπιάδες. 1οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, Ο.Α. Παρισιού 1900, Ο.Α. Βερολίνου 1936 Χειμερινοί Ο.Α.) (σελ. 482-496 και 509-511 και 539-545) 19. Οι σύγχρονοι Παρα-Ολυμπιακοί αγώνες 20. Η εξέλιξη της σχολικής Φυσικής Αγωγής στη σύγχρονη Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Από τη γυμναστική στη σωμασκία.
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
  • Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις1174,5
Άσκηση Πεδίου261
Φροντιστήριο130,5
Σύνολο1566
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
Οι φοιτητές/τριες εξετάζονται σε μικρές ομάδες συμπληρώνοντας ένα κουίζ με ερωτήσεις σύντομης απάντησης.
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Προφορική Εξέταση (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
Ι. Μουρατίδης, Ιστορία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αρχαίου Κόσμου, Θεσσαλονίκη 2008. W. Decker, Ο Αθλητισμός στην Ελληνική Αρχαιότητα. Από τους μινωικούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Αθήνα 2004. Ευαγ. Αλμπανίδης, Ιστορία της Άθλησης, Θεσσαλονίκη. Σ. Γιάτσης, Ιστορία της άθλησης και των αγώνων στον ελληνικό κόσμο κατά τους ελληνορωμαϊκούς, τους βυζαντινούς και τους νεότερους χρόνους, Θεσσαλονίκη 1998.
Τελευταία Επικαιροποίηση
22-09-2022