Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
α. Στο στάδιο της προπαραγωγής:
να σχεδιάζουν το ύφος της υποκριτικής της ταινίας τους
να οργανώνουν το κάστιγκ και την ακρόαση
να αναλύουν ένα σενάριο από τη σκοπιά της υποκριτικής
να προετοιμάζονται για την πρόβα
να κατευθύνουν τους ηθοποιούς στην πρόβα
β. Στο στάδιο της παραγωγής:
να κατευθύνουν τους ηθοποιούς στο γύρισμα
να προσαρμόζουν την υποκριτική στα απρόβλεπτα δεδομένα του γυρίσματος.
Περιεχόμενο Μαθήματος
Το Εργαστήριο Υποκριτικής I εισάγει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στη διαδικασία της συνεργασίας με τον ηθοποιό και την καθοδήγησης του στα διαφορετικά στάδια της δημιουργίας μιας ταινίας. Επίσης προτείνεται ένας τρόπος ανάλυσης του κινηματογραφικού σεναρίου συνολικά και της κάθε σκηνής ξεχωριστά, από την οπτική της υποκριτικής τέχνης.
Βασικό σημείο αναφοράς μας είναι το σύστημα Στανισλάφσκι και ειδικότερα η Μέθοδος των Φυσικών ενεργειών. Η μεθοδολογία του μαθήματος εμπλέκει την θεωρητική κατανόηση βασικών εννοιών του συστήματος με την πρακτική εφαρμογή τους στην κινηματογραφική διαδικασία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργητική ανάλυση του σεναρίου και του κινηματογραφικού ρόλου και στην χρήση της σπουδής (etude) ως ένα από τα βασικά εργαλεία διεξαγωγής της πρόβας.
Επίσης εξετάζεται διεξοδικά η διαδικασία επιλογής ηθοποιών και διεξαγωγής της ακρόασης.
Λέξεις Κλειδιά
Δημιουργία του χαρακτήρα, συναισθηματική μνήμη, συγκέντρωση, κύκλοι προσοχής, τέμπο-ρυθμός, το υπόρρητο νόημα του κειμένου, ο στόχος, ο σκοπός, η διατρέχουσα δράση, κάστινγκ, ακρόαση.
Περιγραφή
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η αξιολόγηση του μαθήματος λαμβάνει υπόψη τις εργασίες που γίνονται εντός του εργαστηρίου (προσμετρούνται με ποσοστό 50%) και την τελική εργασία που παρουσιάζεται επίσης στο μάθημα (προσμετράται με ποσοστό 50%
Η τελική εργασία αφορά την ανάλυση, από την σκοπιά της υποκριτικής, του σεναρίου το οποίο γράφτηκε στα μαθήματα 2ΣΕ2 (και θα γυριστεί στο επόμενο εξάμηνο, στο 4ΕΣΘ1).
Η τελική εργασία αποτελείται από δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος αφορά στην προφορική παρουσίαση με τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας στην αίθουσα διδασκαλίας (pitch με την χρήση power point) της ταινίας. (5 λεπτά)
Η ομάδα οφείλει να παρουσιάσει με εμπεριστατωμένο τρόπο:
α. Το είδος της ταινίας, το θέμα, τη βασική ιδέα, την υπόθεση και το ύφος της υποκριτικής της ταινίας.
β. Την αξία από τη σκοπιά της υποκριτικής της συγκεκριμένης σκηνής, τον προσδιορισμό της σύγκρουσης, του σημείου καμπής, της αρχικής και της καταληκτικής αξίας.
γ. Φωτογραφίες ηθοποιών, υποψήφιους για όλους τους ρόλους.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος που αφορά στην παρουσίαση ανοιχτής πρόβας της προαναφερθείσης σκηνής όπου γίνεται χρήση των τεχνικών καθοδήγησης των ηθοποιών και της σεναριακής ανάλυσης που έχουν παρουσιαστεί στο εργαστήριο. (15 λεπτά)
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
Αδάμου Χριστίνα, Ο ηθοποιός, ανάμεσα στη σκηνή και την οθόνη, εκδ. Καστανιώτης 2008
Στανισλάφσκι Κ., Η δουλειά του ηθοποιού με τον εαυτό του. 1. Το βίωμα, μτφ. Βίκυ Λιακοπούλου, εκδ. Πλέθρον 2016
Στανισλάφσκι Κ., Η δουλειά του ηθοποιού με τον εαυτό του. 2. Η ενσάρκωση, μτφ. Χριστιάνα Μυγδάλη, Βασίλης Ντζούνης, εκδ. Πλέθρον 2016
Moore, S., Το Σύστημα Στανισλάβσκι, μτφρ. Ανδρέας Τσάκας, Αθήνα: Παρασκήνιο 1992
Πουντόβκιν Β., Η Τέχνη του Ηθοποιού στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο, μτφ. Γιώργος Μεταξάκης, εκδ. Δαμιανός 2001
Weston Judith., Σκηνοθετώντας τον ηθοποιό, μτφρ. Νίκος Λερός, εκδ. Πατάκη 2006. Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: 21939