Παθοφυσιολογία της Γήρανσης

Πληροφορίες Μαθήματος
ΤίτλοςΠαθοφυσιολογία της Γήρανσης / Pathophysiology og Ageing
ΚωδικόςΤΙΓΑ01
ΣχολήΕπιστημών Υγείας
ΤμήμαΙατρικής
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Περίοδος ΔιδασκαλίαςΧειμερινή/Εαρινή
Υπεύθυνος/ηΘεοδώρα Παπαμήτσου
ΚοινόΝαι
ΚατάστασηΕνεργό
Course ID600022435

Πρόγραμμα Σπουδών: ΔιΠΜΣ Εφαρμοσμένη Γεροντολογία και Γηριατρική (2022-σήμερα)

Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 39
ΚατεύθυνσηΤύπος ΠαρακολούθησηςΕξάμηνοΈτοςECTS
ΚΟΡΜΟΣΥποχρεωτικό116

Πληροφορίες Τάξης
ΤίτλοςΠαθοφυσιολογία της Γήρανσης
Ακαδημαϊκό Έτος2025 – 2026
Περίοδος ΤάξηςΧειμερινή
Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ
Διδάσκοντες άλλων Κατηγοριών
Ώρες Εβδομαδιαία3
Ώρες Συνολικά39
Class ID
600290013
Τύπος Μαθήματος
Γενικού Υποβάθρου
Τρόπος Παράδοσης
  • Πρόσωπο με πρόσωπο
  • Eξ απoστάσεως εκπαίδευση
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Η ενότητα αυτή αποτελεί τη μελέτη της διαταραχής της ανθρώπινης φυσιολογίας του οργανισμού που οδηγεί στην εκδήλωση κάποιου κλινικού συμπτώματος ή νόσου. Έπειτα από την επιτυχή παρακολούθηση της ενότητας αυτής, οι σπουδαστές θα είναι σε θέση: • Να κατανοούν τους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς της γήρανσης, της διαταραχής και της ομοιόστασης. • Να εκτιμούν τις αλλαγές των μεταβολικών λειτουργιών που συμβαίνουν στους μεγάλους ενήλικες. • Να περιγράφουν τις θεωρίες της γήρανσης. • Να αξιολογούν τις διαφορές ανάμεσα στις διαδικασίες της φυσιολογικής γήρανσης • Να εκτιμούν τις παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία (age-related) • Να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τις πλέον κρίσιμες φυσιολογικές μεταβολές που προκαλούνται με την έλευση του γήρατος.
Γενικές Ικανότητες
  • Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
  • Αυτόνομη εργασία
  • Ομαδική εργασία
Περιεχόμενο Μαθήματος
1. ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ 2. ΘΕΩΡΙΕΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΙΟΥΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ 3. ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ 4. ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ 5. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 6. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 7. ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 8. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 9. ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
  • Σημειώσεις
  • Διαφάνειες
  • Πολυμεσικό υλικό
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
  • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών
Περιγραφή
• Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία: ΖΟΟΜ • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές: e-learning • Χρήση Τ.Π.Ε. στην Αξιολόγηση των Φοιτητών: e-learning
Οργάνωση Μαθήματος
ΔραστηριότητεςΦόρτος ΕργασίαςECTSΑτομικάΟμαδικάErasmus
Διαλέξεις50
Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων30
Συγγραφή εργασίας / εργασιών50
Εξετάσεις30
Σύνολο160
Αξιολόγηση Φοιτητών
Περιγραφή
• Η αξιολόγηση του μαθήματος πραγματοποιείται είτε με γραπτή εξέταση στο τέλος του εξαμήνου μέσω της πλατφόρμας e-class, είτε με γραπτή ατομική εργασία στο γνωστικό αντικείμενο του μαθήματος η οποία επίσης παραδίδεται στο τέλος του εξαμήνου. Η επιλογή του τρόπου εξέτασης ορίζεται από τον συντονιστή του μαθήματος. • Κατά την γραπτή εξέταση η συνολική βαθμολογία ανάγεται σε ποσοστό επί τοις εκατό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι όλες οι ερωτήσεις είναι ισάξιες. • Κατά την εξέταση με γραπτή εργασία, η συνολική βαθμολογία ανάγεται σε ποσοστό επί τοις εκατό, και η εργασία αξιολογείται ως προς την ικανότητα του εξεταζόμενου να: 1. Την παρουσιάζει (20%) 2. Χρησιμοποιεί κατάλληλη γλώσσα και ορολογία (20%) 3. Χρησιμοποιεί κατάλληλες ερευνητικές πηγές (20%) 4. Εξάγει συμπεράσματα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας (20%) 5. Ακολουθήσει κατάλληλη δομή στο κείμενο (20%)
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
  • Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική)
  • Γραπτή Εργασία (Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Επιπρόσθετη βιβλιογραφία για μελέτη
1. Rodrigue, K. M., et al. "β-Amyloid burden in healthy aging: regional distribution and cognitive consequences." Neurology 78.6 (2012): 387-395. 2. Schott, Jonathan M. "The neurology of ageing: what is normal?." Practical Neurology 17.3 (2017): 172-182. 3. Howarth, A., and G. R. Shone. "Ageing and the auditory system." Postgraduate medical journal 82.965 (2006): 166-171. 4. AttayeI, WarmbrunnMV, Boot ANAF, et al. A Systematic Review and Meta-analysis of Dietary Interventions Modulating Gut Microbiota and Cardiometabolic Diseases-Striving for New Standards in Microbiome Studies.Gastroenterology. 2022;162(7):1911-1932. doi:10.1053/j.gastro.2022.02.011 5. Ghosh TS, Shanahan F, O'Toole PW. The gut microbiome as a modulator of healthy ageing.Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2022;19(9):565-584. doi:10.1038/s41575-022-00605-x.
Τελευταία Επικαιροποίηση
03-01-2024