Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Γλώσσα και Πολιτισμός στο γερμανόφωνο χώρο» του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες υποχρεούνται να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον κύκλο μαθημάτων των 4 εξαμήνων ο οποίος αντιστοιχεί σε 120 ECTS (Υ.Α. 206481/Z1, Φ.Ε.Κ 3332/τ.Β΄/10-08-2018).
Το ΠΜΣ προσφέρει 9 κατe5πιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα για κάθε πρόγραμμα ειδίκευσης (στη θέση των 6 κατά τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 του ΠΜΣ) τα οποία κατανέμονται ισομερώς στα τρία πρώτα εξάμηνα σπουδών, ενώ στο τέταρτο εξάμηνο εκπονείται η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία. Κατά τη διάρκεια όλων των εξαμήνων φοίτησης, προσφέρονται ειδικά ερευνητικά σεμινάρια (Kolloquia), στο πλαίσιο των οποίων οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες παρουσιάζουν δημόσια τη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία τους. Το κάθε μάθημα πιστώνεται με 9 μονάδες ECTS ενώ η εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας με 30 ECTS. Η επιτυχής παρακολούθηση των ερευνητικών σεμιναρίων πιστώνεται με 9 ECTS. Ο συνολικός αριθμός ECTS για τη λήψη του μεταπτυχιακού διπλώματος είναι κατ5λάχιστον 120 ECTS. Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που αφορά τη γλώσσα και τον πολιτισμό στο γερμανόφωνο χώρο, όπως αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Εκπαιδευτικό αντικείμενο είναι η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση-κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών στην ανάλυση και περιγραφή της γερμανικής γλώσσας, στη Διδακτική και Μεθοδολογία που απαιτούνται στη σύγχρονη εκπαίδευση των υφιστάμενων πολυπολιτισμικών και πολυγλωσσικών κοινωνιών και στην περιγραφή, ανάλυση και ερμηνεία της γερμανόφωνης λογοτεχνίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της παρουσίας καθώς και των πολιτισμικών φαινομένων του γερμανόφωνου και του ελληνόφωνου χώρου. Ειδικότερα οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες του ΠΜΣ είναι ικανοί: α) να χειρίζονται βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων (π.χ. Refworks),εκπαιδευτικά περιβάλλοντα μάθησης (Blackboard, Moοdle), β) να αναλύουν επιστημονικά κείμενα και θεωρίες αναπτύσσοντας έτσι την κριτική τους σκέψη, γ) να σχεδιάσουν και να διεξάγουν μία πρωτότυπη έρευνα, δ) να παρουσιάσουν τα πορίσματα της έρευνάς τους προφορικά και γραπτά στην ελληνική ή/και γερμανική γλώσσα με τον ενδεδειγμένο επιστημονικό τρόπο. Ιδιαίτερα επιδιώκεται η προαγωγή της διεπιστημονικής προσέγγισης και η δημιουργία εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού για στελέχωση τόσο της έρευνας όσο και της παροχής υπηρεσιών, σχετιζόμενες με τη γερμανική γλώσσα και το γερμανόφωνο πολιτισμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο ανάπτυξης. Επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης και του επαγγέλματός τους, αποκτoύν την ικανότητα μεταγνωστικής επίγνωσης, (αυτό)κριτικής και αναστοχασμού και είναι σε θέση: 1) να εφαρμόζουν την αποκτηθείσα γνώση στην πράξη, 2) να επικοινωνούν στη γερμανική και ελληνική γλώσσα, 3) να αναζητούν, να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες στην ελληνική, γερμανική και αγγλική γλώσσα κάνοντας χρήση και της κατάλληλης τεχνολογίας, 4) να εργάζονται αυτόνομα ή/και σε ομάδα σε διεθνές ή/και διεπιστημονικό περιβάλλον, 5) να παράγουν νέες ιδέες και επιστημονική γνώση, να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται επιστημονικά και ερευνητικά έργα, 6) να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις 7) να σέβονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και το φυσικό περιβάλλον, 8) να επιδεικνύουν επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα και ευαισθησία σε θέματα φύλου, 9) να προάγουν την ελεύθερη, παραγωγική και επαγωγική σκέψη.