Είστε εδώ

e-Οδηγός Σπουδών

ΣχολήΘεολογική
ΤμήμαΚοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Τίτλος ΣπουδώνΣπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική παράδοση του Αγίου Όρους
Πρόγραμμα ΣπουδώνΣπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική παράδοση του Αγίου Όρους
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Ακαδημαϊκό Έτος2022 - 2023
ΚατάστασηΕνεργό
Ιστοσελίδαhttps://msc-mount-athos-studies.past.auth.gr/el/home/
Διεύθυνση Επικοινωνίαςinfo@past.auth.gr
ECTS / Φόρτο ΕργασίαςΜια μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε 25 ώρες φόρτου εργασίας
Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική παράδοση του Αγίου Όρους
Μεταπτυχιακό

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού δέχεται, κατόπιν επιλογής, πτυχιούχους των Τμημάτων των ελληνικών Θεολογικών Σχολών ή αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ ισοτίμων και αντιστοίχων Τμημάτων και Σχολών της αλλοδαπής, ή άλλων Τμημάτων και Σχολών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης ο φοιτητής πρέπει να παρακολουθήσει και να εξετασθεί με επιτυχία κατά τα δύο πρώτα εξάμηνα σε έξι εξαμηνιαία μαθήματα (60 ECTS) και να συγγράψει κατά το τρίτο εξάμηνο διπλω­ματική εργασία (30 ECTS), το θέμα της οποίας ορίζεται στην αρχή του δευτέρου εξαμήνου και βαθμολογείται από τριμελή εξεταστική επιτροπή. Αντικείμενο του ΠΜΣ «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική Πα­ρά­δοση του Αγίου Όρους» είναι η έρευνα, η μελέτη και η επιστημονική εκπαίδευση σε μια από τις παρακάτω τρείς ειδικεύσεις στις οποίες αυτό διαρθρώνεται: α) Ιστορίας και Τέχνης του Αγίου Όρους, β) Θεολογίας και Πνευματικής Ζωής του Αγίου Όρους, γ) Μουσικής Παράδοσης και Ψαλτικής Τέχνης του Αγίου Όρους.

Σκοπός 

Το ΠΜΣ «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους» υπηρετεί τους ερευνητικούς σκοπούς του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για την καλλιέργεια και προαγωγή της επιστημονικής γνώ­σης και έρευ­νας στο χώρο των αγιορειτικών σπουδών, που παρουσιάζει μεγάλο διεθνές επι­στη­μο­νι­κό ενδιαφέρον, και τον καταρτισμό των μεταπτυχιακών φοιτητών με εξειδικευμένες γνώσεις στα αντικείμενα της αγιορειτικής ιστορίας και ιστορίας των θεσμών του Αγίου Όρους, της θεολογίας και μοναστικής πνευματικότητας, της αρχαιο­λο­γίας, αρ­χι­τε­κτονικής και Τέχνης του Αγίου Όρους, καθώς και της μουσικολογίας και ψαλτι­κής παρά­δοσης του Αγίου Όρους.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

1. Γνώσεις : Οι απόφοιτοι του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους», τόσο του πρώτου όσο και του δευτέρου επιπέδου, αναμένεται να αποκτήσουν ανάλογα με την ειδίκευση που έχουν επιλέξει: 1. Εξειδικευμένη επάρκεια στη γνωστική περιοχή της Ιστορίας, Θεολογίας και Τέχνης του Αγίου Όρους και του Ορθόδοξου Μοναχισμού, 2. Ερευνητική εμπειρία ώστε να μπορούν να μελετήσουν σε βάθος επιμέρους πτυχές της Ιστορίας, των Θεσμών και της Τέχνης του Αγίου Όρους, της Μοναστικής  Θεολογίας και Πνευματικότητας της Αθωνικής Πολιτείας, καθώς και της ιδιάζουσας μουσικής παράδοσης και του ψαλτικού ύφους της Αγιορειτικής Ψαλτικής Τέχνης, 3. προηγμένη γνώση και ενημέρωση στη διερεύνηση με τη χρήση των νέων εργαλείων μελέτης και έρευνας στη θεολογική, ιστορική, αρχαιολογική και μουσικολογική επιστήμη και εν γένει στις ανθρωπιστικές επιστήμες, των ιστορικών, θεολογικών και μουσικών πηγών της Αγιορετικής Ιστορίας και Παράδοσης, καθώς και της δευτερεύουσας βιβλιογραφίας, ελληνόγλωσσης και ξενόγλωσσης, 4. ανάπτυξη της κριτικής επιστημονικής σκέψης, ώστε να προσεγγίζουν και κατανοούν με κριτικό τρόπο τις ιστορικές, θεολογικές, μουσικές και λοιπές γραπτές και εικονιστικές πηγές του Αγίου Όρους, αλλά και τη νεότερη και σύγχρονη ιστορική, θεολογική, νομική, αρχαιολογική και μουσικολογική έρευνα που σχετίζεται με το Άγιο Όρος και ευρεύτερα την χριστιανική και ορθόδοξη μοναστική παράδοση, σε συνάφεια και με τα σύγχρονα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σε διεθνές επίπεδο η αγιορειτική ζωή και παράδοση, ως βασικός εκφραστής της εκκλησιαστικής παράδοσης και πράξης. 

2. Δεξιότητες : Οι απόφοιτοι του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού αποκτούν, ανάλογα με την ειδίκευση που έχουν επιλέξει, ιδιαίτερες δεξιότητες 1. στη διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα των θεολογικών, ιστορικών, γραμματολογικών, φιλολογικών, αρχαιολογικών, νομικών, ερμηνευτικών και μουσικολογικών ζητημάτων που σχετίζονται με το αντικείμενο των επιμέρους επιστημονικών ειδικεύσεων του Προγράμματος, δηλ. α) της Iστορίας και Τέχνης του Αγίου Όρους, της γένεσης και ανάπτυξης των αγιορειτικών θεσμών, των πολιτικών και εκκλησιαστικών ιστορικών πηγών και μαρτυριών της υπερχιλιετούς αγιορειτικής ιστορίας, καθώς και των αρχαιολογικών και πολιτισμικών πτυχών των σχετικών εικονογραφικών συνόλων και μεμονωμένων απεικονίσεων, από τις βυζαντινές απαρχές της αγιορειτικής πολιτείας ώς τους ύστερους χρόνους της Τουρκοκρατίας και τη σύγχρονη εποχή, β) της Θεολογίας και πνευματικής ζωής του Αγίου Όρους, της θεολογικής διδασκαλίας, του αγιορειτικού ησυχαστικού και φιλοκαλικού πνεύματος και της διαχρονικής πνευματικής παρακαταθήκης των παλαιότερων και σύγχρονων Αγιορειτών πατέρων, καθώς και των σημαντικών λειτουργικών εκφάνσεων και συλβολών της αγιορειτικής λατρευτικής παράδοσης, μέσα από την αδιάλειπτη τέλεση της θείας λατρείας στις αγιορειτικές μονές και σκήτες, ως και την ανάπτυξη της αγιολογικής, ομιλητικής και υμνογραφικής παράδοσης του Αγίου Όρους, γ) της Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικής παράδοσης του Αγίου Όρους, της μακραίωνης βυζαντινής και μεταβυζαντινής πα­ρά­δοσης της ψαλτικής τέχνης του Αγιορειτικού μέλους και της μουσικολογικής θεωρίας και τέχνης, όπως καλλιεργήθηκε ιδιαιτέρως στο Άγιο Όρους από τους αγιορείτες με­λουργούς και μαΐστορες.

3. Ικανότητες: Οι απόφοιτοι του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Σπουδές στην Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τη Μουσική Παράδοση του Αγίου Όρους» ανάλογα με την ειδίκευση και τα μαθήματα που έχουν επιλέξει είναι σε θέση 1. να εφαρμόζουν τη θεολογική, ιστορική, αρχαιολογική και μουσικολογική γνώση στην έρευνα και την εκπαιδευτική  διαδικασία, 2. να αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες μέσα από τις ποικίλες αγιορετικές πηγές και τη δευτερεύουσα βιβλιογραφία του Αγίου Όρους, κάνοντας χρήση της κατάλληλης ερευνητικής μεθοδολογίας και τεχνολογίας, 3) να εργάζονται με επιστημονικό τρόπο, αυτόνομα ή σε ομάδες, ακόμη και σε διεθνές ή και διεπιστημονικό περιβάλλον, 4) να παράγουν πρωτότυπες ιδέες και ερευνητική γνώση στο πεδίο της ειδίκευσής τους, 5) να έχουν ικανότητα κριτικής μελέτης, μέσα στο ιστορικό, θεολογικό και κοινωνικό πλαίσιο που παρήγαγε τις γραπτές πηγές και τα αρχαιολογικά και πολιτισμικά τεκμήρια της Αγιορειτικής παράδοσης, με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης διεθνούς  έρευνας, 6) να μεταφέρουν και αξιοποιούν τις ιστορικές, θεολογικές, αρχαιολογικές, φιλολογικές, νομικές, μουσικολογικές και λοιπές γνώσεις που έχουν λάβει, στο εκπαιδευτικό, εκκλησιαστικό ή κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο εργάζονται και διαβιούν.

Το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης προσδίδει σημαντικό αριθμό μορίων και αντίστοιχα μισθολογικά προνόμια σε εργαζόμενους του δημόσιου ή και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε διδακτορικό επίπεδο.

Η λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης συνιστά προαπαιτούμενο για την πρόσβαση σε διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10) και ο βαθμός μόνο του διπλώματος ακολουθεί την παρακάτω βαθμολογική κλίμακα, με τους ακόλουθους χαρακτηρισμούς (Υ.Α. Φ.1231/Β1/425, ΦΕΚ 1099/2000/Β, άρθρ.60):

Άριστα: 8,50-10,00

Λίαν Καλώς: 6,50-8,49

Καλώς : 6,00-6,49

Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 6.

3 Εξάμηνα, 90 ECTS για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης. Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS=25-30 ώρες) (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β, άρθρα 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή). Σε κάθε μάθημα πρέπει να αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>= 2 ) με σκοπό να εκφραστεί ο φόρτος εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος. Το τρίτο εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Μετά από αίτηση του μεταπτυχιακού φοιτητή η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να αποφασίσει την παράταση του χρόνου φοίτησής του κατά ένα έτος.

Υποχρεωτική παρακολούθηση των διαλέξεων που οργανώνονται στο πλαίσιο κάθε μαθήματος, καθώς και των ειδικών μεταπτυχιακών σεμιναρίων και επιστημονικών Ημερίδων.

κος Απόστολος Κραλίδης