Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. των Τμημάτων Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών είναι η δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών υψηλού επιπέδου με εμβάθυνση και εξειδίκευση στον Τομέα των Πληροφοριακών Συστημάτων (Information Systems) και τη χρήση αυτών στην Επιστήμη της Διοίκησης Επιχειρήσεων (Management), ικανών να κατανοούν τα διαφορετικά επιστημονικά πεδία, να μπορούν να παρακολουθούν τη ραγδαία εξέλιξη που επιφέρει η τεχνολογία στον κόσμο των επιχειρήσεων και να μπορούν να κατανοήσουν την καινοτομία και να την μετατρέψουν σε επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα που παρέχει το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) του ΔΠΜΣ, το οποίο πιστοποιεί την ικανότητα των αποφοίτων να καλύψουν θέσεις εξειδικευμένων στελεχών στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, θέσεις σε Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και να ιδρύσουν δική τους καινοτόμα επιχείρηση.
Για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) του ΔΠΜΣ «Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πληροφοριακά Συστήματα», απαιτείται εντός της μέγιστης χρονικής διάρκειας (4 εξάμηνα), η συγκέντρωση ενενήντα (90) πιστωτικών μονάδων (ECTS). Οι εξήντα (60) προέρχονται από μαθήματα. Οι τριάντα (30) ECTS προέρχονται από την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, κατά το τρίτο εξάμηνο και η οποία εξετάζεται από τριμελή εξεταστική επιτροπή.
Η απόκτηση του ΜΔΕ προϋποθέτει επιτυχή παρακολούθηση μαθημάτων ανωτέρου επιπέδου και αυξημένων απαιτήσεων. Συγκεκριμένα, οι παρακολουθήσεις των διαλέξεων είναι υποχρεωτικές με ελάχιστα περιθώρια απουσιών και η αξιολόγηση διαρκεί καθfcλη τη διάρκεια του κύκλου των μαθημάτων. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εργασίες ατομικές ή ομαδικές σε τακτά χρονικά διαστήματα και στο τέλος του κύκλου, παρουσιάσεις ερευνητικών άρθρων, εργαστηριακές ασκήσεις και γραπτές εξετάσεις. Ακόμη, κατά τη διάρκεια εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας οι φοιτητές εργάζονται πάνω σε ερευνητικά θέματα, με στόχο την παραγωγή πρωτότυπων αποτελεσμάτων.
Επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης και του επαγγέλματός τους έχουν την ικανότητα: 1) να εφαρμόζουν τη γνώση στην πράξη, 2) να επικοινωνούν σε μια δεύτερη γλώσσα 3) να αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, 4) να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις, 5) να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα σε διεθνές ή/και διεπιστημονικό περιβάλλον, 6) να παράγουν νέες ιδέες και επιστημονική γνώση, να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται επιστημονικά και ερευνητικά έργα, 7) να σέβονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα και το φυσικό περιβάλλον, 8) να επιδεικνύουν επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα, και ευαισθησία σε θέματα φύλου , 9) να έχουν ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής, και 10) να προάγουν την ελεύθερη, παραγωγική και επαγωγική σκέψη.