Είστε εδώ

e-Οδηγός Σπουδών

ΣχολήΓεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
ΤμήμαΓεωπονίας
Τίτλος ΣπουδώνΜεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη και τη Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών
Πρόγραμμα ΣπουδώνΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Κύκλος / Επίπεδο2ος / Μεταπτυχιακό
Ακαδημαϊκό Έτος2023 - 2024
ΚατάστασηΕνεργό
Ιστοσελίδαhttps://foodlaw.web.auth.gr
Διεύθυνση Επικοινωνίαςmsc-foodlaw@agro.auth.gr
ECTS / Φόρτο ΕργασίαςΜια μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε ώρες φόρτου εργασίας
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη και τη Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών
Μεταπτυχιακό

Στο Π.Μ.Σ. «Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών» γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του πρώτου κύκλου σπουδών όλων των Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, των οποίων το πτυχίο ή η επαγγελματική δραστηριότητα σχετίζονται με τον χώρο της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, της Νομικής Επιστήμης - Δικαίου και της προστασίας του καταναλωτή. Οι διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων περιγράφονται στον Εσωτερικό Κανονισμό.

Το παρόν Π.Μ.Σ. στοχεύει στην κατανόηση των ισχυόντων νόμων και κανονισμών που αφορούν στα τρόφιμα και ποτά, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η νομοθεσία των τροφίμων και ποτών πραγματεύεται την αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων, η οποία αφορά σε συστατικά τροφίμων, υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, αγροχημικά προϊόντα, περιβαλλοντικούς ρύπους, μικροβιολογικούς παράγοντες και φυσικές τοξίνες. Η προσέγγιση της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων είναι ολιστική, δηλαδή καλύπτει όλο το φάσμα παραγωγής των τροφίμων (πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση), εκφράζεται με την έννοια «από το αγρόκτημα ως στο πιάτο» και, υπό αυτή την έννοια, το μεταπτυχιακό δίπλωμα στη «Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών» δεν περιορίζεται μόνο στη Νομοθεσία που αφορά στη μεταποίηση των τροφίμων, αλλά εκτείνεται σε όλα τα στάδια της πρωτογενούς παραγωγής τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Το Πρόγραμμα Σπουδών ολοκληρώνεται με την επιτυχή παρακολούθηση 75 Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) από εξειδικευμένα μαθήματα. Οι συστηματικές σπουδές αφορούν στην υποχρεωτική παρακολούθηση και την επιτυχή εξέταση σε δέκα (10) μαθήματα. Αναλυτικά, διδάσκονται τέσσερα (4) υποχρεωτικά μαθήματα στο Α΄ Εξάμηνο, πέντε (5) μαθήματα (2 υποχρεωτικά και 3 επιλογής) στο Β΄ Εξάμηνο και τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα κατά τη θερινή περίοδο.

Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών για επαγγελματική εξέλιξη στο πεδίο που αφορά στην Ποιότητα, Ασφάλεια και τη Νομοθεσία Τροφίμων και Ποτών

Ο τίτλος δίνει πρόσβαση στον Γ΄ Κύκλο Σπουδών (Διδακτορικές Σπουδές)

Η βαθμολογική κλίμακα για την αξιολόγηση της επίδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζεται από μηδέν (0) έως δέκα (10), ως εξής:

  • Άριστα (8,50 έως 10,00)
  • Λίαν Καλώς (6,50 έως 8,49)
  • Καλώς (6,00 έως 6,49)
  • Ανεπιτυχώς (0-5,99)

Προβιβάσιμος βαθμός είναι το έξι (6) και οι μεγαλύτεροί του.

Ένα ακαδημαϊκό έτος, 75 πιστωτικές μονάδες (ECTS)

Το χειμερινό και το εαρινό εξάμηνο σπουδών αντιστοιχούν το καθένα σε φόρτο εργασίας 30 ECTS, ενώ η θερινή περίοδος σε 15 ECTS

Πλήρης φοίτηση

κος Θωμάς Α. Κωτσόπουλος